Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Brak sygnału zajętości dla połączeń przychodzących (Galaxy S10 w Play)

(Temat utworzony: 04-06-2021 01:19 PM)
1728 Wyświetlenia
Abisai78
Helping Hand
Opcje

Witam, taki to właśnie mam ostatnio problem. Obsługa połączeń oczekujących WYŁĄCZONA.

Co jeszcze mogę zrobić?

Jak ktoś do mnie dzwoni, a ja rozmawiam, to ta osoba słyszy normalny sygnał oczekiwania na połączenie...

0 Like
18 Odpowiedzi
Abisai78
Helping Hand
Opcje

Muszę potestować...

0 Like
Abisai78
Helping Hand
Opcje

OK, robi się coraz dziwniej. Ten telefon to DualSIM - z tego co wiem ma jedną antenę wykorzystywaną dla jednej aktywnej karty w trakcie połączenia (wtedy druga karta jest chwilowo niedostępna).  A ostatnio zdarzyło mi się 2-3 razy, że rozmawiałem przez numer prywatny, kiedy zadzwonił do mnie klient na numer służbowy i zamiast informacji o niedostępności, miał normalny sygnał oczekiwania na połączenie. No to ja już nic nie rozumiem...

Dodam, że pracuję głównie z domu, gdzie mam włączone na stałe WiFi-calling ze względu na beznadziejny zasięg Play'a.

0 Like
MarcinPi
Navigator
Opcje
Zapewne: jeśli połączenia realizowane są przez sieć komórkowa, telefon nie jest w stanie obsłużyć karty SIM2, jeśli SIM1 prowadzi połączenie. Zapewne wynika to z wydajności układu radiowego, który nie może aktywnie pracować na dwóch różnych częstotliwościach. W stanie czuwania ma mniej operacji,więc mu się to udaje dzięki przełączaniu. Przy włączonym VoWif połączenie idzie nie przez układ radiowy do sieci komórkowej, ale przez moduł Wifi do Internetu a dalej do serwera IMS. Dlatego SIM2 pozostaje aktywna.

I jeszcze jedno: jeśli VoWifi jest wyłączone i SIM1 prowadzi połączenie to osoba nigdy nie usłyszy sygnału zajętości dzowniąc na numer SIM2. Będzie to komunikat typu abonent poza zasięgiem. Sieci nie wiedzą, że korzysta się z telefonu dual SIM. Każda karta pracuje niezależnie w swojej sieci a aparat "udaje" dwa telefony stąd podwójny IMEI w takich urządzeniach.
0 Like
Abisai78
Helping Hand
Opcje
Ok, co do drugiego akapitu to o tym wiedziałem :smiling-face:
Nowością jest dla mnie to o czym piszesz w pierwszym. Czyli jak włączam WiFi-calling to nie ma szansy żeby przy prowadzonej rozmowie inny dzwoniący usłyszał sygnał zajętości?
0 Like
AgnieszkaG
Expert
Opcje

@Abisai78 Nie mam na pokładzie dwóch kart sim i nie mam jak tego przetestować, ale może ktoś wspomoże w tej sprawie... @Szewcu72 @mirudo24?

mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@AgnieszkaG, również od dłuższego czasu nie korzystam z Dual SIM.

Abisai78
Helping Hand
Opcje

Wczoraj miałem zdalne połączenie z technikiem Samsunga - kazał usunąć dane/cache apki Połączenia(Telefon) oraz zresetować ustawienia sieciowe . Wygląda na to, że nie pomogło...

W głowę zachodzę jakim cudem telefon mający połączenie na jednej karcie SIM w żaden sposób nie zgłasza swojego statusu tej drugiej karcie... 😕

0 Like
Members_aIIT0C5
First Poster
Opcje

Czy komuś udało się rozwiązać ten problem? Ja mam tak samo na Samsung S23 Ultra, sieci Orange. Z tym, że dodam, że mam e-sim jako duplikat mojej karty podstawowej wrzucony do Smartwatcha Galaxy 6 Classic. Nie wiem czy to ma jakikolwiek związek. Ktoś może pomóc?

0 Like
SzymonM
Expert
Opcje

@Members_aIIT0C5 w pierwszej kolejności warto spróbować czyszczenie danych aplikacji Telefon:

Ustawienia> Aplikacje> Telefon> Pamięć> Wyczyść Dane.

możesz spróbować zresetować ustawienia sieci komórkowej poprzez:

Ustawienia> Zarządzanie Ogólne> Resetowanie> Resetuj ustaw. sieci komórkowej.