24-09-2019 12:27 PM
Witam
Wsadziłem do swojego Note 10 dwie karty Sim. Jedna z Play i druga z T-mobile. Druga ma służyć tylko i wyłącznie do internetu. Czy jestem w stanie jakoś wyłączyć ikony z możliwością wykonywania połączeń i wysyłania sms-ów które pojawiły się po wsadzeniu obu kart sim? Od poniedziałku drugi raz zdażyło mi się pomylić i kliknąc w złą ikonę przez co wysłałem ze swojego internetowego numeru sms-a.
Z góry dziękuje za pomoc
24-09-2019 12:48 PM — edytowano 24-09-2019 12:58 PM
Cześć @Mikely,
Ikony o których piszesz są na stałe wbudowane w Samsungowe aplikacje "Telefon" i "Wiadomości". Rozwiązaniem może być poszukanie innych, akcesoryjnych aplikacji ze Sklepu Play.
Co więcej, aby uniemożliwić wysyłanie wiadomości z jednej z kart SIM, możesz zrobić taki "myk":
Aplikacja Wiadomości -> 3 kropki w prawym górnym rogu -> Ustawienia -> Więcej ustawień -> SMS -> Dla karty internetowej zmień numer "Centrum wiadomości" na losowe cyfry
A oto instrukcja, jak zablokować wykonywanie połaczeń:
Aplikacja Telefon -> 3 kropki w prawym górnym rogu -> Ustawienia -> Usługi dodatkowe -> Ograniczanie połaczeń -> Połaczenia głosowe. Ta opcja może wymagać podania hasła od operatora, lub być nie możliwa do włączenia z poziomu telefonu.
Powodzenia!
03-10-2019 06:49 AM
Jeśli chodzi o rozwiązanie DualSIM to Samsung jest w tyle przed innymi producentami. Motorola w średniaku z DualSIM ma w standardzie przypisanie kontaktów do wybranej karty SIM. Wybierasz X kontakt i dzwoni lub pisze SMSa z wcześniej zdefiniowanej karty SIM. Rewalacja.
Mam Nota10+ i korzystam z DualSIM. Mam kartę PRIV oraz służbową. Wiele razy się myliłem dzwoniąc lub pisząc nie z tej karty co trzeba. Pomoc Samsunga nie ma rozwiazania. Na ten czas korzystam z aplikacji z True Phone, która ma taką funkcję.
Kupuje telefon za ponad 4k PLN i muszę się ratować innymi aplikacjami. @Samsung proszę to poprawić.
10-10-2019 10:12 PM
Witam,
Wydaje mi się że rozwiązaniem może być menadżer SIM u Mnie w NOTE 10 tak jest mozna wybierać z jakie karty nawiązywać połączenia jest też opcja "obydwie SIM zawsze włączone" i tutaj jak wyłączysz tą obcje podejrzewam że ikony nie bedą widoczne, popróbuj.
POzdrawiam
R