Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Samsung Galaxy A52 - szybkie łączenie bluetooth (bez funkcji parowania) z ostatnim urządzeniem

(Temat utworzony: 04-10-2024 01:37 AM)
277 Wyświetlenia
PeterQ26
Apprentice
Opcje
  • Witam serdecznie,

Mam nietypowe pytanie/problem. Mój znajomy senior używa telefonu Samsung A52. Sparowałem mu poprzez bluetooth telefon z zestawem głośnomówiącym (wbudowanym, fabrycznym) z samochodem Audi Q3 z 2014 roku. Wszystko, okej telefon się połączył z autem i działa. Jest tylko jeden problem po stronie telefonu. Otóż za każdym razem po naciśnięciu ikony bluetooth u góry ekranu (tam gdzie jest pasek powiadomień), wówczas zamiast od razu połączyć się ze sparowanym urządzeniem (Audi) wyświetla się okno z wyszukiwaniem w pobliżu urządzeń bluetooth i trzdba ręcznie kliknąć na pozycję urządzenia Audi. Może to być problematyczne dla seniora, a nie chcę aby klikał w inne urządzenia, np. smart TV  itd.

W poprzednim telefonie seniora - motorola e6 łączenie przez bluetooth z urządzeniami było łatwiejsze, ponieważ po kliknięciu ikony bluetooth na górze ekranu od razu z automatu łączył się z samochodem i nie pluł komunikatem (oknem) z wyborem urządzeń. Czy da się to tak samo ustawić w tym Samsungu A52? Szukałem i nie znalazłem, więc pewnie nie, ale warto podpytać. Może jest gdzieś funkcja do włączenia aby łączył się z automatu z ostatnio sparowanym (połączonym) urządzeniem. Będę wdzięczny jeśli ktoś miał taki telefon i mi pomoże/podpowie.

Dzięki!

Pozdrawiam.

0 Like
4 Odpowiedzi
Piwkoo
Helping Hand
Opcje
Miałem ten telefon i teraz mam s23u. Nie widzę nigdzie takiej opcji w ustawieniach ale jestem pewien że jeśli bluetooth będzie stałe włączony to powinien się łączyć z telefonem automatycznie. Ja mam bluetooth stałe włączony (połączony z zegarkiem) I gdy wsiadam do samochodu I go odpalam to automatycznie łączy mi się z transmiterem. Jeśli obawiasz się o baterie to bluetooth nie zużywa jej dużo
JasiuTV
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam, najlepiej włączyć Bluetooth i kliknąć gotowe w okienku, telefon sam powinien się połączyć, lub tak jak zaproponował @Piwkoo pozostawić Bluetooth włączony cały czas.
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Technologia bluetooth jest na tyle już rozwiniętą że nie ma potrzeby nawet wyłączać ją na telefonie. Zużycie baterii jest na poziome 4% na całą baterie Dodam że przy bluetooth 5.0 i standardach wyższych przy podłączonych słuchawkach zużycie baterii jest prawie takie same jak po podłączeniu słuchawek kablem.
PeterQ26
Apprentice
Opcje

Chcemy wyłączać bluetooth bo nie chodzi nawet o baterię, tylko słyszałem, że to niebezpieczne mieć cały czas włączone. Ponoć są teraz jakieś funkcje quick pair i komuś połączył się telefon z obcym zegarkiem. Tak czy inaczej znalazłem jeszcze takie coś stąd: https://www.samsung.com/us/support/answer/ANS00087102/

"Note: This feature is currently only available on phones with Android 10 or later software versions.

You can also view and control your connected Bluetooth devices using the Devices panel on your phone or tablet. All the important devices in your home or office will appear here for easy access. Plus, you can customize the panel by choosing which devices will show up, so you can connect to your devices whenever you need to."

Jednym słowem jest jakaś opcja zarządzania utządzeniami na pasku powiadomień. Czy ktoś wie jak to działa? Czy np. dałoby się tam wyłuskać tylko to Audi, czy będą tam się pojawiały zawsze też inne urządzenia ze względu na skanowanie urządzeń przy włączonym bluetooth? Czy może to bez sensu bo i tak wypluje wcześniej to samo okno o którym mówiłem? Jak to jest? Korzystał ktoś z tego?

Pozdrawiam.

0 Like