03-02-2025 01:07 AM — edytowano 03-02-2025 01:09 AM
Witam.
Ostatnio zmieniłem Xiaomi Redmi Note 10 5G (jest jest za stary) na Samsung A55.
W domu mam jeszcze POCO X6 siostry.
Oby dwa numery w Orange.
Po przejściu Xiao na A55 zauwarzyłem znaczny spadek wydajności sieci LTE zwłaszcza 5G
Przykładowo Xiaomi wykręca prawie gigabit na 5G, ale Samsung niewiele ponad 600Mbps, spory spadek wydajności.
Podobnie LTE Xiaomi moje stare 80Mbps na 4G, gdzie Samsung Ledwo 40Mbps...
Moje stare xiaomi ma podobną wydajność w obydwóch sieciach (4g i 5g) co POCO siostry...ale ogrony spadej wydajnoci jest dla Samsunga.
Po wsadzeniu karte sim siostry do mojego starego xiaomi przeprowadzeniu testów co mamy?
Netmonster:
Redmi Note 10 LTE: 3CC 232346 15+15+10 82Mbps dla 5G 980Mbps (na POCO X6 jest podobnie)
Samsung A55 LTE: 4CC 232346 10+15+15+10 46Mbps dla 5G 620 Mbps
Dodatkowo za każdym razem Samsung odnotowuje utraty pakietów do około 1%, gorsze pingi i jitter.
Pytam się Samsung. Co jest grane?
Test powtórzony wielokrotnie.
Czy Samsung daje bardzo słabe antene do telefonów?! Co jest?
Podczas konsumowania treści jest widoczne pogorszenie.
03-02-2025 08:44 AM
03-02-2025 10:49 AM
Tu jest tylko przykład wolniejszech prędkości, ja poruszam się po mieście, na dodatek pod górskim (nadajniki są dość daleko)
Niestetu w wielu miejscach internet staje, długo często zaczytuje strony. W sklepie potrafię mieć brak sygnału, albo jedna kreska LTE i nic się nie dzieje...dochodzi pasek do połowe i stoi, co powoduje że siorka musi łazić po sieci - ona nie ma problemów.
Tak jest spadek. W innych przypadkach telefon wydaje się na plus, ale jeżeli najważniejszą cechą telfonu jest mobilność i niestety dostęp do sieci, to kiepsko wypada.
03-02-2025 11:05 AM
? Co takiego się dzieje, że 4-letni low-endowy model wydaje Ci się szybszy niż nowiutki średniak?
Dynamika wczytywanie się stron, kontentu jak filmu, filmiki, muzyka, audiobooki...
Fakt...aplikacje samsung wczytuje szybciej - to widać, ale bardzo wolno zawartość...co powoduje że feeling mam lespzy na tym Redmi Nocie....
Tu jest problem.
Telefon 2x do fabrycznych ustawiałem i nadal to samo.
Szukam pomocy, jak rozwiązać, nie musi być te 1gbps serio, 600Mbps starcza, ale żeby zasięg znowy był jak na Redmi Note 10, by nie zrywało połączeń i nie pompowało stron internetowych podczas wczytywania.
By robiło to tak szybko.
Tu szukam pomocy.
Dla mnie telefon jest nie używalny, narazie jest "złomem" za duży hajs (chodź kupiłęm w Orange na promce za 1200zł 8/256.
Ciekawi mnie cz ktoś też ma problem ze słabym zasięgiem na tym telefonie, odnotował spadek wydajności wczytywania stron, multimediów.
Ot co.
Prawdodpobnie dam go na rękojmię do orange, to ewidentny jakiś problem.
Może to wina oprogrwania, stąd pytam.
04-02-2025 12:04 AM
@bramved Sprzęt możesz zawsze reklamować w serwisie jeżeli masz jakieś wątpliwości co do jego działania. Serwisanci zrobią Ci diagnostykę i w najgorszym wypadku po prostu nie będziesz miał sprzętu przez jakiś czas.
04-02-2025 04:23 PM