Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problemy po dzisiejszej aktualizacji do OneUI 3.1

(Temat utworzony: 02-04-2021 09:28 PM)
1213 Wyświetlenia
Blackfyre
Explorer
Opcje

Samsung Galaxy A40

1) Klawiatura

Samsung postanowił zniszczyć dobrze działającą klawiaturę i teraz jest ona kompletnie nieużywalna. Nie da się pisać gestami, bo smartfon w ogóle nie reaguje na to, co piszę, wyświetlając losowe słowa. Gdy dotknę trzeciej litery, on już wymusza bardzo długie słowo zaczęte zupełnie z innej strony. I dopiero wpisanie idealnie po kolei każdej litery pokazuje, że on to słowo ciągle pamięta, ale nie zamierza mi go podawać w sugestiach. Ten słownik jest już nic niewart.

2) Moje pliki

Wiele się raczej nie zmieniło, ale Samsung usunął jedną funkcję. Zupełnie nic to nie daje w zamian, po prostu teraz dodawanie folderów do ulubionych przez danie im gwiazdki jest tylko i wyłącznie dla jaj, bo nic to nie daje. Do tej pory dzięki temu te foldery pojawiały się na stronie głównej Moich plików i taki był sens dodawania ich do ulubionych.

3) Panel powiadomień

Znacznie mniej miejsca na przyciski po rozwinięciu w dół szybkiego panelu. Wszystkie przyciski mieściły mi się po rozwinięciu na jednej stronie(nieużywane usunąłem). Teraz wchodzą na dwie strony i to nie tak, że jeden lub dwa przyciski przeszły na drugą, ale kilka linijek. Nie daje to w zamian zupełnie nic, nic się nie zmieniło, niczego nie dodano. Nie da się teraz nawet ustawić siatki i układu tych przycisków, tylko kolejność.

Przestała też mi działać inna aplikacja bardzo ważna dla mnie, oczywiście jest bezpieczna i pochodzi z Play Store. To znaczy działa, ale reakcja aplikacji na dotyk jest przypadkowa. Trochę jak klawiatura. 

Samsung pierwszy raz mnie zawiódł i pokazał, że niczym się nie różni od tandetnej chińszczyzny, a oprogramowanie tej firmy jest tak samo nieprzewidywalne jak w Xiaomi.

11 Odpowiedzi
FarmiZiomal
Explorer
Opcje
Jak mogłeś mieć aktualizacje do one ui 3 skoro ona ma być w maju dla twojego modelu?
Kacper2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Cześć @Blackfyre 
Ad. 1

Przejdź do: Ustawienia > Aplikacje > Trzy kropki > Pokaż aplikacje systemowe > Znajdź "Klawiatura Samsung" > Domyślna pamięć > Wyczyść dane.

Ad. 2 

Jeśli uważasz, że powinno to wyglądać inaczej, napisz sugestię.

[Porada] Jak zgłosić sugestię do firmy Samsung 

https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-mobilne-i-usługi/porada-jak-zgłosić-sugestię-do-firmy-... 

Ad. 3

Siatki nie dało się zmienić już do One Ui 2.0. 

_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
@FarmiZiomal Do A40 już się pojawiła aktualizacja do A11 One Ui 3.1
FarmiZiomal
Explorer
Opcje
Kurcze ja czekam do a20e ale pisze że lipiec może coś się zmieni jak w twoim przypadku
Blackfyre
Explorer
Opcje

@

No, ja dostałem. Przykro mi. 

Ad. 1

O dziwo mam dwie, w tym jedna ma w nawiasie dopisek "przestarz.", co chyba ma oznaczać jakąś starszą wersję. 

Ad. 2

Spróbuję może, choć kompletnie w to nie wierzę. Mają gdzieś jakichś Polaków i nie będą zmieniać dla mnie oprogramowania. A jeśli to trafia do polskiego oddziału, to zapewne zalecą przywrócenie do ustawień fabrycznych i bardzo ostrożne obchodzenie się ze smartfonem lub jakieś inne rady dla dziadków.

Ad 3.

Ja jakoś przed aktualizacją do Androida 10 lub 11 mogłem coś tam zmienić. Ale już nie pamiętam. 

Czas się pożegnać z tą marką, bo płacę za nic. Lepiej kupić Xiaomi, bo to już to samo.

_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Nie raz aktualizacja jest wcześniej niż jak jest napisane w harmonogramie.
FarmiZiomal
Explorer
Opcje
No w sumie racja, czyli w najbliższych dniach mogę się i ja spodziewać
Blackfyre
Explorer
Opcje

@

Wykonanie kroku pierwszego nic nie dało. Tylko straciłem zapisane dane w aplikacji.

Klawiatura tak jak była, jest nadal nieudaną podróbą SwiftKey, tyle że kompletnie nieużywalną. Wolę już tamto, wypisuję się z Samsunga.

kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Ad 2

Pliki i foldery oznaczone gwizdką znajdują się w zakładce ulubione. Więc nie to to "wyłącznie dla jaj"

Screenshot_20210403-103314_My Files.jpgScreenshot_20210403-103319_My Files.jpg

Ad 3

Opcję zmiany rozmiaru siatki ikon w obszarze szybkich skrótów można włączyć za pomocą aplikacji QuickStar.

Screenshot_20210403-103720_QuickStar.jpgScreenshot_20210403-103734_QuickStar.jpgScreenshot_20210403-103752_QuickStar.jpg

Good Lock 2021 - Dostosuj swoje urządzenie - Kompletny przewodnik
https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-mobilne-i-us%C5%82ugi/good-lock-2021-dostosuj-swoje-ur...