Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Półsekundowe przerywanie trwającego połączenia

(Temat utworzony: 25-10-2022 09:42 PM)
675 Wyświetlenia
Members_lxOwh7j
Apprentice
Opcje

Witam wszystkich,

mam dziwny problem z telefonem A52s 5G. Podczas trwającego połączenia co jakieś kilkanaście sekund następuje dosłownie półsekundowe przerywanie połączenia (połączenie cały czas trwa). Czasami jest to irytujące i muszę prosić drugą osobę o powtórzenie. Dodam, że zjawisko to występuje tylko i wyłącznie gdy połączenie jest realizowane w volte i tylko gdy załącza się kodek EVS (24,4 - sprawdzane podczas połączeń). Gdy kodek EVS się nie załącza, takiego chwilowego przerywania nie ma. Myślałem, że może zależy to od operatora lub karty. Byłem w T-mobile, przeniosłem numer do Play - w obu przypadkach jest ten problem. Co może być przyczyną?

Pozdrawiam

11 Odpowiedzi
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Często tego typu problem to właśnie włączone VoLTE które potrafi tez przerwać połączenie, lub rozmówca nie będzie nas słyszał.
Zbigolek
Samsung Members Star ★
Opcje
Być może telefony Twoich rozmówców nie wspierają EVS🤔

0 Like
Members_lxOwh7j
Apprentice
Opcje

No tak, tylko czemu tak się dzieje przy telefonach wspierających EVS? Gdy dzwonię na Samsunga J4+, który VoLTE przecież wspiera, jednak bez EVS (kodek 23,8) to wszystko jest w porządku. Poza tym, w przyszłym roku np. T-Mobile wyłącza już 3G i VoLTE będzie niezbędne. O 2G nie wspominam bo jakość rozmów jest fatalna.

0 Like
Members_lxOwh7j
Apprentice
Opcje

W tym przypadku moi rozmówcy mają telefony: Iphone 11, Iphone 12 mini i Redmi Note 10. Przy każdym załącza się kodek EVS (sprawdzone w moim Samsungu). Wszystko byłoby super, gdyby nie te chwilowe pyknięcia co kilkanaście sekund. 

0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Myślę że do tego czasu operatorzy coś z tym zrobią. Ja mam w Play i jest czasami podobna sytuacja z włączonym VoLTE.
Aras1313
Helping Hand
Opcje
Podepnę się pod temat czy żeby podczas rozmów telefonicznych działał internet muszę mieć włączone volte?
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Aras1313  Tak musi być włączone Volte nie tylko w telefonie ale też aktywna usługa u operatora.

Aras1313
Helping Hand
Opcje
W tmobile w apce można to ustawić czy tylko operator sam moze
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Nie musi Pan miec, ale trzeba pamiętać że internet będzie wtedy działał w 3G, H+ a nie w LTE