Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Głośnik w A52 5g

(Temat utworzony: 24-04-2021 09:20 AM)
6729 Wyświetlenia
Seba001
Pioneer
Opcje
Witam wszystkich. Posiadam od kilku dni nowy telefon A52 5g. Kupiony w sklepie internetowym bez abonamentu. Od samego początku moją uwagę zwróciła jakość rozmów. A konkretnie charczączy głośnik do rozmów. Można by odnieść wrażenie, że jest przesterowany, co jest słyszane przede wszystkim w głośniejszych dźwiękach. Czasami słychać  rozmówcę jakby przebywał w studni i jest problem ze zrozumieniem tego co mówi. Najdziwniejsze, że takie objawy są różnie nasilone w zależności nie tylko od tego z kim rozmawiam, ale również przy tym samym odbiorcy raz są bardziej odczuwalne, raz mniej. Mam zainstalowane najaktualniejsze oprogramowanie. Skorzystałem także z pomocy infolinii Samsung i wykonałem soft reset, resetowanie ustawień aplikacji telefonu, a w końcu hard reset. Po tym wszystkim jakby jest trochę lepiej, ale niewiele.  Czy ktoś z posiadaczy A52 5g miał lub ma taki problem?
18 Odpowiedzi
YOX
Samsung Members Star ★
Opcje
@Seba001 Przeszukaj dokładnie forum, z tego co pamiętam dwóch innych użytkowników tego modelu, zgłaszało podobne problemy.
Seba001
Pioneer
Opcje
Dziękuję natomiast nie widzę tam informacji czy oraz co pomogło. Domyślam się, że może być to wada fabryczna i do wymiany głośnik. Natomiast dla mnie to ostateczność, bo pozbędę się telefonu na dłuższy czas. Z informacji uzyskanych w rozmowie z serwisem wynika, że z uwagi na to, że telefon jest nowym modelem, a dodatkowo mamy aktualnie ograniczenia związane z Covid-19 dostępność części zamiennych jest ograniczona a co zatym idzie naprawa bardzo może się wydłużyć w czasie ponad typowe 14 dni.
YOX
Samsung Members Star ★
Opcje
Jeżeli wykonałeś hard reset ( patrz przywrócenie telefonu do ustawień fabrycznych), to jest to ostatnia metoda jaką może pomóc przed wizytą w serwisie. Po wykonaniu tego zabiegu przywracałeś dane z kopii zapasowej lub innego telefonu?
Seba001
Pioneer
Opcje
Tak. Przywracałem kopię wykonaną wcześniej z A52.
YOX
Samsung Members Star ★
Opcje
To możesz wykonać jeszcze raz ten zabieg, ale bez przywracania danych z kopi zapasowej. Czasami się zdąża, że wraz z kopią przywracanie są wcześniejsze błędy.
Seba001
Pioneer
Opcje
Ok. Ale i tak kopię zapasową z tego telefonu musiałbym docelowo wgrać. Inaczej straciłbym zbyt dużo danych. Narazie się jeszcze z tym wstrzymam, bo czasowo przywrócenie wszystkich ustawień, kont itd. długo trwa. Może jeszcze ktoś podpowie coś innego.
ryba321
Explorer
Opcje

Wg mnie jest to problem oprogramowania. Ostatnia aktualizacja nie rozwiązała tego problemu. Problem jest zgłaszany przez użytkowników w na forach zagranicznych. Na razie nie oddaje telefonu do serwisu. Być może kolejna aktualizacja rozwiąże ten problem. 

mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Kontakty, historię połączeń czy wiadomości SMS możesz przywrócić. Nie jest zalecane przywracanie aplikacji oraz ustawień systemu. Jeżeli się zdecydujesz to daj znać czy resetowanie pomogło.

Seba001
Pioneer
Opcje
Jeszcze jedno moje spostrzeżenie. A mianowicie w tym modelu głośnik do rozmów jest jednocześnie drugim głośnikiem multimedialnym działającym w tandemie z dolnym. Sprawdzałem jak grają oba w trybie stereo na maksymalnej głośności i nie zauważyłem żadnych zniekształceń, trzasków itd. jakie się pojawiają w trakcie rozmów. A zatem moim zdaniem może to być argument za problemem z softem, a nie uszkodzeniem mechanicznym modułu głośnika. Poczekam jeszcze chwilę z serwisem. Może niedługo pojawi się jakaś aktualizacja i rozwiąże ten problem. Tak czy inaczej jestem zawiedziony jakością firmowaną przez Samsunga. To jest mój pierwszy telefon tej marki. A miałem styczność z wieloma producentami i modelami, które działały zawsze jak należy.