Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czujnik zbliżeniowy w Samsung A41

(Temat utworzony: 16-07-2020 10:24 AM)
7371 Wyświetlenia
As666
Explorer
Opcje

Witam, od kilku dni uzywam nowego A41, podczas rozmowy z telefonem prz uchu czujnik zbliżeniowy nie działa prawidłowo, musi na chwilę aktywować ekran, co powoduje przypadkowe wyciszanie lub zawieszanie rozmowy na skutek dotykania ekranu policzkiem. Strasznie to irytujące, trzeba uważać jak trzyma się telfon podczas rozmowy. Używam różnych modeli telefonów samsung od wielu lat, w żadnym ten problem nie występował. Czy ktoś ma podobny problem z A41 lub zna jakieś rozwiązanie?

0 Like
23 Odpowiedzi
ŁukaszD
Pathfinder
Opcje

@As666 Możesz jeszcze spróbować sprawdzić ustawienia czujnika zbliżeniowego poprzez wpisanie na klawiaturze kodu *#77692#, a później wybierz Proximity On. Jak dalej będzie to samo wskazane byłoby zastosować się do propozycji wsparcia.

0 Like
As666
Explorer
Opcje

Właśnie spróbowałem, problem w tym że w A41 ten kod nie działa, bo ten telefon czujnika zbliżeniowego nie posiada :smiling-face:

W A41 nazywa się to "wirtualny czujnik dotykowy", pojawia się w teście po kodzie *#0*#. Z tym że reaguje dopiero po dotknięciu góry ekranu uchem, co powoduje problemy z zawieszaniem połączeń opisywane przeze mnie w tym wątku. Nazwanie czujnikiem zbliżeniowy, nawet wirtualnym czegoś co nie reaguje na zbliżenie tylko na dotyk jest delikatnie mówiąc nieporozumieniem i wprowadzaniem klienta w błąd. Ale według serwisu - czujnik zbliżeniowy reagujący na dotyk - jest zgodny ze specyfikacją telefonu. :-)). Nie chodzi o wnikanie jaki on jest i jak działa, ale uniemożliwia to normalne używanie telefonu. Zresztą wystarczy wrzucić "proximity sensor problem" w google, wyskoczy wiele takich wątków na świecie dotyczących A40, A41, A51.

Omega1313
Pioneer
Opcje

Przyłączam się do tematu .U mnie w A51 także nie działa jak w innych telefonach . Trzeba umiejętnie dotknąć uchem do ekranu w odpowiednim miejscu - dopiero się wygasza . Winien się nazywać czujnik dotykowy .Gdzieś wyczytałem , że ten czujnik jest wbudowany w czujnik oświetlenia . A jak wiadomo - gdzie coś jest od wszystkiego to jest do niczego . Tak myślę . Plama w takim średniaku . Nawet nie ma co komentować . Telefon za tysiaka i takie niespodzianki . 

0 Like
As666
Explorer
Opcje

Cześć, widzę że wreszcie ktoś oprócz mnie zauważył że "wirtualna" funkcja sprzedawana jest jako prawdziwa  :)- Ja swój A41 wrzuciłem do szuflady jako zapasowy dla pracowników, ale jakoś zawsze do niej wraca  - nikt nie chce się z nim męczyć.

0 Like