Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Aparat w a52 brak ostrości.

(Temat utworzony: 22-09-2022 11:22 AM)
3212 Wyświetlenia
Matinek
Troubleshooter
Opcje
Przejdźmy do konkretów niby aparat ma być taki cudny i robić super ostre zdjęcia w tym telefonie a wcale tak nie jest. Niby ma mieć 64MP ale robi mniej wyraźne zdjęcia od drugiego obiektywu w którym już można powiększać. Już nie mówiąc że nie można powiększać ani zdjęcia w panoramie zrobić tylko trzeba by każdy ręcznie zmieniać.

Zdjęcia po zrobieniu i powiększeniu są mniej wyraźne niż z drugiego obiektywu jakby aparat dziwnie wygładzał obraz a przez to szczegóły znikają. A chyba to ten 64MP powinien najlepsze robić czy się mylę ?
Nie wiem po co tyle aparatów gdzie jeden normalny by wystarczył ale dobry.

Czy to tylko u mnie tylko tak jest czy inni użytkownicy też tak mają ?. Jak ktoś chce mogę wrzucić zdjęcia które dla tego testu robiłem. Czy może coś powinienem ustawić albo mam źle ustawione ale patrzyłem tam różne opcje włączałem wyłączałem i jakoś nie widzę różnic.
0 Like
39 Odpowiedzi
PatrykF
Expert
Opcje

@Matinek Hej! W jakim formacie wykonujesz zdjęcia? Najlepsze zdjęcia osiągniesz, wykonując je w formacie 3:4 bądź 3:4/64 MP. Upewnij się też, że szkło aparatu nie jest w żaden sposób ubrudzone i zresetuj aparat:

Aparat > Ustawienia (ikonka trybiku) > Zeruj ustawienia

Upewnij się też, że masz wszystkie najnowsze aktualizacje i dla pewności zrób czyszczenie partycji cache - czasami aktualizacje potrafią zostawić po sobie jakieś śmieci, a ten krok bardzo fajnie działa na problemy w ten sposób powstałe. Podłącz telefon do komputera kablem USB i wykonaj kroki z tego wideoporadnika:

https://www.youtube.com/watch?v=5RrGHHwvARM

Matinek
Troubleshooter
Opcje
Po pierwsze wszystko jest aktualne telefon ma ledwo miesiąc. Nie uważam żeby trzeba było coś robić czy czyścić.
Ogólnie patrząc to zdjęcia z obu są ok robię normalnie 3:4 64MP i tym tylko 3:4 i co dziwne ten zwykły ma lepszą jakość ostrzejsze zdjęcia wychodzą niż z tego 64MP który jak już pisałem dziwnie wygładza jakby, przez co znikają szczegóły. A chyba tym raczej powinny być bardziej szczegółowe niż zwykłym 3:4
PatrykF
Expert
Opcje

@Matinek Sprawdź jak wygląda rozdzielczość i rozmiar dwóch zdjęć tego samego obiektu, gdy zdjęcia będą robione raz 3:4/64 a raz zwykłym 3:4. Zrobisz to w galerii:

Galeria > Otwórz wybrane zdjęcie > 3 kropki w prawym dolnym rogu > Szczegóły

Zdjęcie robione w trybie 64 powinno mieć wyższy rozmiar pliku i większą rozdzielczość. Powinno też dać się bardziej przybliżyć. Różnica w jakości może też wynikać z tego, że tryb 64 nie obsługuje wykonywania zdjęć w ruchu, więc proszę robić zdjęcia będąc jak najbardziej nieruchomym.

Matinek
Troubleshooter
Opcje
Normalnie właściwe mają rozdzielczości jedne większą drugie odpowiednio mniejsza coś około 6 tys na 9 tys tak z grubsza a drugie coś około 3 tys na 4 tys. A i wcale nie trzeba na 3 kropki i wchodzić w szczegóły żeby zobaczyć jest dużo prostrzy sposob na to 😉
Zdjęcia zawsze robiłem i robię z jak najniejszym ruchem dłoni ale jak już zauważyłem tą różnicę, to nawet robiłem testy z stojącym telefonem i ustawionym auto na 2 sek żeby sam robił żeby wykluczyć jaki kolwiek ruch ręką.

Robiłem różne testy zegar z daleka na regale zdjęcie w ramce gdzie w jednym widać usta nos np a w drugim zdjęciu zlewa się. Robiłem zdjęcie maskotki najbardziej to widać brak szczegółów i taki dziwny efekt jakby zamiast dać ostrości to zlewa się wszystko dobitnie to widać wtedy bardziej niż to zdjęcie czy zegar z cyframi.

Nikt nie ma pomysłu o co chodzi ? A może ktoś ma ten telefon i sprawdzi u siebie.
Matinek
Troubleshooter
Opcje
Nikt nie potrafi odpowiedzieć ? Może ktoś kto ma ten telefon sprawdził by czy też tak ma ? Po kolejnych próbach dalej to samo dziwne to wszystko. Po co mamy płacić za podobno nie wiadomo jak dobry aparat jak wcale taki super nie jest. Po co nam tyle obiektywów które się do niczego nie przydają, tak samo różne tryby które tylko przekłamują i nie odzwierciedlają rzeczywistości.
Matinek
Troubleshooter
Opcje
Są tu użytkownicy tego telefonu ?
PatrykF
Expert
Opcje

@Matinek Hej! Może nie A52, ale A52s - aparat jest w tych urzadzeniach dokładnie taki sam. Radzę Ci sprawdzić, czy przypadkowo nie masz włączonego trybu nocnego (taki żółty księżyc na dole po prawej stronie). Sprawdź też, czy nie robisz zdjęć w jakimś przybliżeniu albo w formacie 1:1 albo FULL, ponieważ wtedy dostajesz cyfrowo przycięty fragment normalnego obrazu. Jak zdjęcie nie ma formatu 6k x 9k to nie robisz go w najlepszym trybie.

Co do pytania "Po co tyle aparatów", to służą one do różnych funkcji. Jedną z najważniejszych jest znacznie sprawniejsze łapanie ostrości. Główny moduł (64 MP) służy do robienia zwykłych zdjęć o jak największej rozdzielczości. Moduł 12 MP służy do robienia zdjęć panoramicznych, a dwa 5MP służą jeden do zdjęć MAKRO (z bliska), a drugi wspomaga chwytanie ostrości w czasie robienia zdjęć portretowych, dzięki czujnikowi ToF (time of flight).

Najlepiej byłoby, gdybyś skontaktował się ze wsparciem SAMSUNG i poprosił o zdalne wsparcie. Wtedy mógłbyś od razu pokazać technikowi w czym tkwi problem i otrzymał wyjaśnienie funkcji aparatu. Łap linka:

https://www.samsung.com/pl/support/#contact

Matinek
Troubleshooter
Opcje
Mam a52 beż s. Ale nie jestem aż tak nieswiadomy wiem jak robię i z czego korzystam i jakie są aparaty ;-). Jak pisałem robiłem dokładne testy. Wiem że są inne formaty które mi nie są potrzebne. Jak wyżej pisałem dokładnie z czego i jak ustawione bylo. Tu nie ma żadnej pomyłki tu nie chodzi o funkcje żeby mi ktoś tłumaczył ja je znam. I wiem jak robię nie korzystałbym przecież z zoomu. Tryb makro jaki ma sens przy tak małej rozdzielczości nie wiem. Robiłeś testy w ogóle ?, wystarczy odsunąć zwykły aparat dalej aby złapał ostrość i mamy to samo po powiekszeniu niż ten tryb makro. A co do zdjęć nocnych już się nawet nie wypowiem. Wiec dalej będę twierdził że tyle aparatów nie jest potrzebne to tylko wymyśleni producenta.
Chodzi o to tylko ze aparat który w teorii powinien robić wyraźniejsze zdjęcia ich nie robi.
I tak uważam że nie ma potrzeby tyłu aparatów, jeden by wystarczył spokojnie który robił by i ostre zdjęcia i z bardzo bliska i można by panoramę ustawić od razu. Bo nie widzę sensu w tych czasach robić kwadratowych zdjęć jak i tak nikt nie wywołuje tylko ogląda na laptopie czy tv a ekrany są panoramiczne i lepiej tak wygląda moim i nie tylko zdaniem.

W skrócie aparat 64 robi mniej wyraźne zdjęcia niż 12 więc dlaczego tak jest ? Mogę wrzucić zdjęcia ale nie zmyślam że tak jest.
PatrykB
Helping Hand
Opcje

@Matinek Tutaj konieczne było by sprawdzenie wykonania zdjęcia identycznym modelem w podobnych warunkach. Natomiast warto jeszcze przesłać raport o błędach do działu technicznego Samsung z załączonymi zdjęciami jako załączniki. Pozwoli to dokładniej to zweryfikować.  Samsung Members->Wsparcie->Raporty o błedach->Aparat