27-04-2020 09:14 AM – ostatnio edytowany 01-06-2020 04:29 PM przez EwaK
Niedawno przerzuciłam się z Samsung Galaxy J7 (2016) na Samsung Galaxy A71.
Nie ukrywam, że jedną z przyczyn wybrania tego modelu telefonu był 32mp, całkiem zachwalany, przedni aparat, gdzie w poprzednim telefonie był on 5mp. A nie ukrywam, że ostrość i dokładność zdjęć stawiam dość wysoko ze względu na pracę.
Jednak problem pojawia się w momencie użytkowania tego aparatu.
Zdjęcia powiedzmy z odsuniętej ręki w świetle dziennym są znośnie, chociaż nie nazwałbym tego 32mp i byłam w szoku, że starszy smartfon robi je dokładniejsze mimo niby gorszego aparatu. W A71 kolory tylko lepiej wypadły. Jednak gdy telefon trzymam od twarzy w odległości ok. 20-25 cm wszystko jest rozmazane, nic nie wyostrza, nie łapie szczegółów, nie skupia się na żadnym punkcie, okropne rozmycie (czekałam i w bezruchu, jak i ustawiłam inaczej telwfon by tą ostrość mógł jednak złapać) Trzymając w tej samej odległości starszy telefon wszystko jest ostre i nawet rzęsy można policzyć. Trzymając A71 nieco dalej, ale jednak tak, by głównie było widać tylko twarz w ujęciu - dalej jest wszystko dość rozmazane, żadnych szczegółów, twarz rozmyta. Jedyne co zastanawia mnie wtedy w tym zdjęciu to - pojedyńcze włosy z prawej strony jakby łapią tą ostrość, mimo, że są np. za uszami.
Myślę, że jednak jest to jakaś wada, problem i nie tak powinien funkcjonować ten aparat. Wszystko zainstalowane do najnowszych wersji.
Może o czymś nie wiem i trzeba coś wgrać, przerzucić, bądź zmienić, bardzo proszę o pomoc w tej sprawie, ponieważ ten telefon miał ułatwić, a utrudnia mi pracę. Kiedyś czytałam coś o soczewce, tyle, że tam ona się przesunęła komuś od upadku, a ja ten telefon mam od niedawna i jeszcze nic kompletnie się z nim złego nie działo.
Do tylnego aparatu nie mam zarzutów blisko/daleko wszystko ostre i ze szczegółami.
27-04-2020 12:28 PM — edytowano 27-04-2020 12:31 PM
@Ada1030 Wrzuć przykładowe zdjęcie, które uważasz że wychodzi złe.
Sprawdź czy masz czysty obiektyw,
Sprawdź dostępność aktualizacji,
Dokonaj resetu aplikacji aparat
27-04-2020 01:24 PM
Aparat czysty
Aktualizacje były zrobione.
Restart, oczyszczenie danych i ceche nic nie zmienia. Daję przykładowe zdjęcia na, których widać problem z brakiem wyostrzenia przedmiotu, tak samo robi ze wszystkim i nie daje nic dotknięcie w miejscu gdzie chciałabym, aby wyostrzyło.Brak wyostrzenia
Oddalony, dalej nie wyostrza chcianego punktu
Daleko i ostrość wciąż nie jest zadowalająca
27-04-2020 01:27 PM
@Ada1030 Czy nacisnęłaś na środkowy kadr w celu ręcznego wyostrzenia?
27-04-2020 01:27 PM
Dodam jeszcze, że nawet gdy tło nie jest zbytnio widoczne, bądź jest jednolite, wciąż nie ma ostrości, obraz jest rozmazany
27-04-2020 01:29 PM
Tak, próbowałam wszystkich tego typu rzeczy, niestety mam wrażenie, że przedni aparat jakby nie chciał (?) kadrować
27-04-2020 02:48 PM
@Ada1030 Powiem szczerze że ten model nie ma zbyt dobrego aparatu, a duża ilość megapikseli nie gwarantuje że zdjęcia będą wysokiej jakości.
27-04-2020 03:14 PM — edytowano 27-04-2020 03:16 PM
J7(2016) też nie miał powalającego przedniego aparatu, jednak nie było problemem wyostrzenia środka/głównego przedmiotu. Wystarczająco dobrego i ostrego zdjęcia z bliska np. praktycznie samego oka, co w w tej A71 dziwnym trafem jakiekolwiek wyostrzenie jest nie możliwe.. Myślę, że ten problem w nowszym modelu tym bardziej nie powinien się pojawiać, bez względu na to czy ma bardziej czy mniej ekstra aparat od aktualnie dostępnych modeli na rynku. Myślę, że to swego rodzaju już podstawa zdjęć, więc nie rozumiem do końca tej wypowiedzi
27-04-2020 04:10 PM — edytowano 27-04-2020 04:25 PM
@Ada1030 Rozumiem. Możesz jeszcze przywrócić ustawienia fabryczne. Jeżeli to nie przyniesie efektu a nadal będziesz uważać że aparat robi wadliwe zdjęcia udaj się do serwisu w celu przeprowadzenia diagnostyki.
14-10-2022 02:56 PM