11-02-2020 06:10 PM – ostatnio edytowany 01-06-2020 02:36 PM przez EwaK
Od 2 miesięcy mam A70. Od samego początku mam problem z blokadą ekranu w trakcie połączeń. Telefon sam się odblokowuje co oznacza wyciszanie, zawieszenie połączenia i inne możliwe opcje. Jest to frustrujacę i mam już serdecznie dość tego telefonu. Czy ktoś może pomóc? Dodam, że blokowanie ekranu przyciskiem nie pomaga.
11-02-2020 06:13 PM
11-02-2020 07:37 PM
@Iwona86, Witaj na forum. Problem może stanowić folia nałożona na ekran, która powoduje wadliwe działanie czujnika zbliżeniowego przez co ekran się podświetla. Proponuję przeprowadzić test czujnika zbliżeniowego. W tym celu wejdź w Telefon --> wpisz *#77692# --> kliknij "Proximity On". Teraz zakryj dłonią przednią część ekranu. Jeżeli czujnik poprawnie wykrywa zbliżenie, to tło zmieni się na zielone a telefon zacznie wibrować.
11-02-2020 07:51 PM
Wszystko zależy od ułożenia dłoni. Jeśli zakrywam górną część ekranu święci na zielone.
Czy to oznacza, że muszę ściągnąć folię ? Czy telefon będzie działał poprawnie z innym rodzajem zabezpieczenia? Jeśli tak to z jakim?
11-02-2020 08:20 PM
@Iwona86, czujnik zbliżeniowy znajduje się w górnej części wyświetlacza, po lewej stronie od przedniego aparatu. Jeżeli zakrywasz wyświetlacz w tym miejscu i zmienia on swój kolor na zielony to czujnik działa prawidłowo.
Sprawdź działanie czujnika w trybie bezpiecznym. Wykonaj również wipe cache partition. Zerknij również do tego wątku, gdzie został poruszony podobny problem.