Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

A53 uszczelka klapki i bateria

(Temat utworzony: 09-05-2024 06:58 PM)
418 Wyświetlenia
c3z4r9
Explorer
Opcje
Cześć Wszystkim!
Od jakiegoś czasu mam problem z krótkim działaniem telefonu i zbierałem się do wymiany baterii. Jako, że klapka mi się odkleiła to stwierdziłem, że jest to już ten czas. 
Czy ktoś wie gdzie mogę dostać uszczelkę/ klej klapki? Baterie są dostępne na Allegro, ale nie mam pomysłu czym przykleić klapkę.

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
c3z4r9
Explorer
Opcje
Muszę Tobie podziękować za pomysł z accubattery. Przetestowałem baterie i pokazuje 94% sprawności. Poszukałem w aplikacjach i znalazłem dwa problemy, które zużywały baterie:
1. Jeden z motywów pobranych z theme miał duże zużycie baterii.
2. Widget onenote nie zezwalał na gleboki sen podczas wyłączenia ekranu.
Usunięcie motywu oraz widgetu rozwiały mój problem z baterią i telefon wytrzymuje teraz 7 godzin na ekranie.

Muszę tylko klapkę przykleić.

I jeszcze raz dziękuję za pomysł, u mnie pomogło.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

8 Odpowiedzi
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@c3z4r9, Taśma montażowa klapki baterii dla tego modelu występuje pod numerem części GH02-23641A.

Mighn
Big Cheese
Opcje
A53 to dość nowy telefon... nie powinien mu jeszcze siadać aku... w moim stareńkim A52s po ponad 1500 pełnych cykli ładowania (był strasznie tyrany i ładowany często po dwa razy dziennie z 10-25% do 100...) aktualnie aku ma około 82% znamionowej pojemności i faktycznie trzyma koło 20% krócej... więc w A53 powinien aku byś spokojnie powyżej 90%... (chyba, że ktoś go gotował na szybie samochodu albo trzymał w zamrażarce)
A pisze o tym, bo sprawdź, czy to na pewno problem z akumulatorem, bo szkoda wywalić kasę na wymianę czegoś sprawnego...
c3z4r9
Explorer
Opcje
W aplikacji pokazuje niby, że bateria jest sprawna, ale telefon działa mi Ok 2 godzin na ekranie, a wcześniej było to 4-5 godzin. Odpadła mi też klapka.
Telefon używałem może kilka razy jako nawigację i nie trzymam go na słońcu itd. Służy mi do obsługi komunikatorów.
Gdzie można sprawdzić pojemność w %?
0 Like
Mighn
Big Cheese
Opcje
Aplikacje w stylu accubattery maja realną dokładność 5-15% (zależy głównie od telefonu), ja korzystam z stacji ładowania, w której wpisuję ile aku ma % na start ładowania i ładuje do pełna przy wyłączonym telefonie, dokładność tego pomiaru szacuje się na około +/- 1.5%. Tylko sama stacją ładowania kosztuje więcej niż telefon
c3z4r9
Explorer
Opcje
Dziękuję, sprawdzę i zobaczę czy to faktycznie wina baterii.
0 Like
Rozwiązanie
c3z4r9
Explorer
Opcje
Muszę Tobie podziękować za pomysł z accubattery. Przetestowałem baterie i pokazuje 94% sprawności. Poszukałem w aplikacjach i znalazłem dwa problemy, które zużywały baterie:
1. Jeden z motywów pobranych z theme miał duże zużycie baterii.
2. Widget onenote nie zezwalał na gleboki sen podczas wyłączenia ekranu.
Usunięcie motywu oraz widgetu rozwiały mój problem z baterią i telefon wytrzymuje teraz 7 godzin na ekranie.

Muszę tylko klapkę przykleić.

I jeszcze raz dziękuję za pomysł, u mnie pomogło.
Mighn
Big Cheese
Opcje
I świetnie- zawsze parę złotych zostanie w kieszeni 😀
Kamil37
Explorer
Opcje
Na stronie magboss.pl masz uszczelki, mieli też akumulatory ale widzę że im zeszły. Musisz szukać na allegro, tylko pamiętaj żeby były w servicepacku, żadne pakowane w folię.
0 Like