Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[A51 5g] Problem z aktualizacjami i kodem CSC

(Temat utworzony: 10-12-2020 12:05 AM)
1867 Wyświetlenia
maniman303
Apprentice
Opcje

Witam!

Ostatnio nabyłem telefon A51 5g z wolnej sprzedaży z teoretycznie legitnego sklepu. Tylko, że telefon jest cały czas na lipcowych poprawkach, zero aktualizacji oprogramowania. Poza tym wszystko działa. Poszperałem trochę i okazuje się, że mój kod csc to XEO (a wersja oprogramowania to OXM), tyle, że... Na sammobile i innych stronach tego typu nie istnieje taka wersja tego telefonu, z takim kodem csc. I z tego powodu nie ma dla niego aktualizacji. Dobrze dedykuję? A jak tak to mogę coś z tym zrobić, żeby dostać aktualizacje? Wgrać np. francuski soft (też należy do OXM, a dla niego już aktualizacje są)? I czy nie stracę gwarancji w ten sposób?

12 Odpowiedzi
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@maniman303 czy możesz wstawić tu screena z zakładki Informacje o oprogramowaniu. Zobaczymy jak wygląda CSC w linii Wersja oprogramowania dostawcy usług.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
maniman303
Apprentice
Opcje

Screenshot_20201210-031839_Settings.png

 jak widać wszędzie XEO i OXM, gdzie wg sammobile w Polsce jest tylko wersja dla Plusa i Orange. I inne kraje podchodzące pod OXM jak Francja czy Irlandia dostały już aktualizację do One UI 2.5. Z to powodu martwię się, że mój telefon nigdy oficjalnie nie dostanie aktualizacji. Za to zainstalowanie Irlandzkiej wersji oprogramowania przez Odina lub zaniesienie telefonu do oficjalnego serwisu, aby za 50 zł za mnie to zrobili nie jest dla mnie problemem, tylko boję się o gwarancję wtedy :/.

mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Twój telefon pochodzi z francuskiej sieci Bouygues (wariant BOG). Obecnie ustawione jest oprogramowanie XEO a ten wariant nie otrzymuje aktualizacji w Polsce (nie występuje w wolnej sprzedaży). Tak jak napisałeś w Polsce dostępne warianty to Plus i Orange. Najlepszym wyjściem będzie zmiana wariantu na jeden z polskich lub jeżeli chcesz otrzymywać szybsze aktualizacje to wersja niebrandowana np. dla Francji (XEF).

Poczekaj na podpowiedzi od pozostałych forumowiczów lub zadzwoń do serwisu i spytaj czy wykonają tego typu usługę.

YOX
Samsung Members Star ★
Opcje
Tak, jak napisał @mirudo24, najlepiej zmienić region na Puls albo Orange. Wybór innego wartantu może doprowadzić do ponownego zablokowania aktualizacji, ponieważ wystąpi konflikt pomiędzy regionem telefonu, a kartą SIM.
ochkarolek
Explorer
Opcje
Najlepiej wgrać polskie XEO. Gwarancji i tak miał w Polsce nie będziesz.
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Wariant XEO nie występuje w Polsce dla tego modelu telefonu, dlatego telefon nie będzie otrzymywał aktualizacji. Zresztą obecnie taki właśnie wariant znajduje się w telefonie @maniman303.

ochkarolek
Explorer
Opcje
Faktycznie. Zostaje soft Plusa albo Orange.
maniman303
Apprentice
Opcje

Dlaczego gwarancji miałbym nie mieć? Telefon kupiłem oryginalny, zaplombowany, z prawdziwego sklepu, dodatkowo jeszcze przez allegro. Samsung może na gwarancji tego nie uzna, ale sprzedawca raczej musi się tym zająć, czy się mylę?

Dzięki! No to teraz na święta będzie zabawa z dzwonieniem po serwisach. Jest jakaś infolinia Samsunga konkretna? Oraz czy brandowany soft dzisiaj ma zmieniane tapety, animacje włączania itd.?

mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Najlepiej zadzwonić do najbliższego serwisu. Listę punktów serwisowych znajdziesz w poniższym odnośniku. Co do brandowanego oprogramowania to znajdują się w nim różne dodatki. To zależy od danego operatora. Największą bolączką jest jednak regularność udostępniania nowych wersji oprogramowania. Polscy operatorzy z reguły zwlekają z udostępnianiem najnowszych aktualizacji.

https://www.samsung.com/pl/support/service-center/