28-09-2019 01:54 AM – ostatnio edytowany 01-06-2020 03:26 PM przez EwaK
Witam, od paru dni nie mogę odblokować telefonu poprzez skaner lini papilarnych ponieważ wyświetla się komunikat zakryj cały czujnik odcisku palca. Próbowałem usunąć odcisk i dodać go na nowo lecz nie pomogło.
28-09-2019 08:28 AM
@FrugowyPotwor, na początek spróbuj wyłączyć oraz ponownie włączyć telefon. Rozumiem, że konfigurację nowego odcisku przechodzisz bez problemu, ale przy próbie odblokowania telefonu pojawia się komunikat? Czy w ostatnim czasie nakładałeś na wyświetlacz folię lub szkło ochronne?
28-09-2019 12:09 PM
Ponowne włączenie telefonu nie przyniosło efektu. Konfiguracja nowego docisku przechodzi bez problemowo, problem pojawia się przy próbie odblokowanie. Zakładałem szkło ale po zdjęciu go problem dalej występuje
28-09-2019 01:35 PM
@FrugowyPotwor, spróbuj wyczyścić pamięć podręczną a jeżeli to nie pomoże to wykonaj hard reset. Pamiętaj aby nie przywracać kopii zapasowej ponieważ wraz z nią mogą zostać przywrócone błędy. Daj znać czy udało się rozwiązać problem.
20-12-2019 09:38 PM
Witam,
podepnę się pod temat. Kilka tygodni temu wykonałem aktualizację w zakresie poprawy zabezpieczeń działania mechanizmu odcisku palca w moim nowym (około 1,5 miesiąca) Galaxy A50. Dodam, że wcześniej działał ok (chociaż często wczytywał się nie za pierwszym razem, tylko po kilku próbach). Posiadam szkło ochronne, ale przed aktualizacją działał w miarę ok. Teraz nie jestem w stanie nawet zarejestrować odcisku palca (max 47% przy próbie zapisania nowego odcisku). Pisałem do pomocy technicznej i zgodnie z zaleceniami przywróciłem ustawienia fabryczne co nie przyniosło żadnego efektu - dalej nie da się wczytać odcisku palca.
Jak rozwiązać ten problem??
20-12-2019 11:44 PM
@incredibles obawiam się, że będziesz musiał usunąć szkło. Sprawdzić jak będzie zachowywał się bez ochrony. Czy da się poprawnie skonfigurować odcisk? Na chwilę nie ma innego sposóbu, aby wyeliminować problem po stronie szkła.
22-12-2019 06:38 PM
@incredibles, folie oraz szkła chroniące wyświetlacz mogą w znaczący sposób wpłynąć na działanie czytnika linii papilarnych. Najwidoczniej ostatnia aktualizacja wprowadziła dodatkowe zabezpieczenia i dlatego masz problemy z zarejestrowaniem odcisku palca. Podobnie jak @Szewcu72 uważam, że konieczne będzie usunięcie szkła.
22-12-2019 07:38 PM
Dziękuję wszystkim za udzielenie odpowiedzi. Ze szkła raczej nie zrezygnuje na razie, ze względu na charakter pracy (duża podatność telefonu/wyświetlacza na uszkodzenie mechaniczne). Pozytyw jest taki, że po niezliczonych ilościach prób dziś udało mi się zarejestrować odcisk i działa "jako tako". Na razie musi wystarczyć
28-02-2020 02:08 AM
Mam A70 i ten sam problem.
Zaczeło się jeszcze zanim założyłem szkło ochronne.
Co ciekawe problem jest tylko z kciukiem. Palec wskazujący bez problemu jest rozpoznawany.
Dodam, że w moim przypadku sporo czasu zajęło zanim w końcu udało się zaprogramować kciuk...
28-02-2020 08:31 AM
@SirAra, możesz spróbować dodać dwa razy jeden odcisk, dzięki czemu czytnik powinien lepiej radzić sobie z jego odczytywaniem. W Twoim wypadku będzie to dwukrotne dodanie kciuka. Daj znać czy to pomogło.