28-04-2019 01:35 PM – ostatnio edytowany 29-05-2020 12:13 PM przez EwaK
Mam problem z połączeniem telefonu A5 z zestawem głośnowiącym nokii ck-1w.
Proces parowania odbywa się standardowo, telefon wykrywa zestaw, zestaw żąda podania kodu, po wprowadzeniu kodu rozpoczyna się proces łączenia i w efekcie komunikat, że połączenie nie powiodło sie, sprawdź czy zestaw jest włączony i gotowy do sparowania.
Pamięć zestawu jest "zresetowana". Drugi telefon Galaxy S6 łączy się z zestawem bez problemu oczywiście na tym samym kodzie.
Ponadto A5 łączy się z innymi urządzeniami BT bez problemu.
Jakieś sugestie?
28-04-2019 03:39 PM
@Lechatek Podaj dokladny model swojego telefonu i jaki masz wersje androida ?
28-04-2019 04:23 PM
@Lechatek, jeżeli zestaw znajduje się w zapamiętanych urządzeniach w telefonie A5 to warto go usunąć i ponowić próbę łączenia. Uruchom również ponownie telefon.
28-04-2019 07:34 PM
Telefon SM-A520F
Android 8.0.0
28-04-2019 07:40 PM
Zestaw nokii jako urządzenie nie jest zapamiętany w telefonie, ponieważ nigdy się z nim nie połączył. Tak mi się przyjamniej wydaje. Wśród urzadzeń zapamiętanych nokia nie występuje.
Resetowanie zestawu z czyszczeniem przypisanych telefonów wykonałem już kilka razy, telefon także restartowałem. W desperacji wgrałem inne oprgramowanie do połączeń typu BT - precedura parowania identyczna jak przy oprogramowaniu farycznym telefonu - komunikat - jak w pierwszym poście.
28-04-2019 09:32 PM
Cześć @Lechatek,
Reset modułu bluetooth w A5 znajduje się tutaj: Ustawienia -> Zarządzenie ogólne -> Resetowanie -> Resetowanie ustawień sieciowych.
To raczej nie jest kwestia samych ustawień, a braku kompatybilności. S6 jest modelem flagowym, w związku z tym może mieć bardziej rozbudowaną bazę sterowników. Z doświadczenia wiem, że telefony z serii "S" nie mają problemów, aby połączyć się z czymkolwiek. Seria A i J jest bardziej wybredna w przypadku połaczenia do starszych urządzeń bluetooth.
Najrozsądniej będzie, jeśli przeprowadzisz test połączenia zestawu Nokii z innym telefonem serii "A", a najlepiej tym samym modelem. Wtedy wykluczymy błędy po stronie twojego egzemplarza.
Z poziomu ustawień telefonu właściwie nie da się zrobić nic więcej. Możesz jeszcze wyczyścić pamięć cache z poziomu recovery mode. Czasem pomaga w przypadku takich dziwnych zachowań. Oto instrukcja:
28-04-2019 10:29 PM
Reset modułu BT w telefonie nie naprawił systuacji.
Najwcześniej jutro postaram się sprawdzić parowanie z jakimś A lub J. Przy odrobinie szczęścia może uda się nawet z A5 (2017).
Zastanawiający jest jednak fakt, że telefon odnajduje zestaw głośnomówiący, a po chwili wyświetla nawet jego nazwę. W następnym kroku wysyła wprowadzone przez mnie cyfry PIN kodu. I tu jest chyba problem zgodności w komunikacji, bo informacja z PINem nie dociera lub nie jest właściwie odczytywana przez zestaw Nokii. Czyżby czekała mnie wymiana zestawu w aucie?
29-04-2019 11:54 AM
Sprawdziłem parowanie z innym telefonem Samsung Galaxy A5 i efekt dokładnie taki sam jak opisany w pierwszym poście:-(
29-04-2019 12:16 PM — edytowano 29-04-2019 12:30 PM
@Lechatek Czy resetowałeś zestaw Nokie CK=1W ? problem jest znany już od 2006 roku z tym urządzeniem.
29-04-2019 12:29 PM
Tak, resetowałem zestaw. Podłączałem A5 jako pierwszy. Bez skutku. Podłączałem S6 a potem A5. S6 bez problemów, A5 - za każdym razem tak jak opisałem w pierwszym poście.