Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[A5] Samsung Galaxy A5 i nokia ck-1w

(Temat utworzony: 28-04-2019 01:35 PM)
1017 Wyświetlenia
Lechatek
First Poster
Opcje

Mam problem z połączeniem telefonu A5 z zestawem głośnowiącym nokii ck-1w.

Proces parowania odbywa się standardowo, telefon wykrywa zestaw, zestaw żąda podania kodu, po wprowadzeniu kodu rozpoczyna się proces łączenia i w efekcie komunikat, że połączenie nie powiodło sie, sprawdź czy zestaw jest włączony i gotowy do sparowania.

Pamięć zestawu jest "zresetowana". Drugi telefon Galaxy S6 łączy się z zestawem bez problemu oczywiście na tym samym kodzie.

Ponadto A5 łączy się z innymi urządzeniami BT bez problemu.

Jakieś sugestie?

0 Like
18 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Lechatek  Podaj dokladny model swojego telefonu i jaki masz wersje androida ? 

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Lechatek, jeżeli zestaw znajduje się w zapamiętanych urządzeniach w telefonie A5 to warto go usunąć i ponowić próbę łączenia. Uruchom również ponownie telefon.

Lechatek
First Poster
Opcje

Telefon SM-A520F

Android 8.0.0

0 Like
Lechatek
First Poster
Opcje

Zestaw nokii jako urządzenie nie jest zapamiętany w telefonie, ponieważ nigdy się z nim nie połączył. Tak mi się przyjamniej wydaje. Wśród urzadzeń zapamiętanych nokia nie występuje.

Resetowanie zestawu z czyszczeniem przypisanych telefonów wykonałem już kilka razy, telefon także restartowałem. W desperacji wgrałem inne oprgramowanie do połączeń typu BT - precedura parowania identyczna jak przy oprogramowaniu farycznym telefonu - komunikat - jak w pierwszym poście.

0 Like
RadekK
Hotshot
Opcje

Cześć @Lechatek,

Reset modułu bluetooth w A5 znajduje się tutaj: Ustawienia -> Zarządzenie ogólne -> Resetowanie -> Resetowanie ustawień sieciowych.

To raczej nie jest kwestia samych ustawień, a braku kompatybilności. S6 jest modelem flagowym, w związku z tym może mieć bardziej rozbudowaną bazę sterowników. Z doświadczenia wiem, że telefony z serii "S" nie mają problemów, aby połączyć się z czymkolwiek. Seria A i J jest bardziej wybredna w przypadku połaczenia do starszych urządzeń bluetooth.

Najrozsądniej będzie, jeśli przeprowadzisz test połączenia zestawu Nokii z innym telefonem serii "A", a najlepiej tym samym modelem. Wtedy wykluczymy błędy po stronie twojego egzemplarza.

Z poziomu ustawień telefonu właściwie nie da się zrobić nic więcej. Możesz jeszcze wyczyścić pamięć cache z poziomu recovery mode. Czasem pomaga w przypadku takich dziwnych zachowań. Oto instrukcja:

Soft / Hard Reset oraz Tryb bezpieczny

0 Like
Lechatek
First Poster
Opcje

Reset modułu BT w telefonie nie naprawił systuacji.

Najwcześniej jutro postaram się sprawdzić parowanie z jakimś A lub J. Przy odrobinie szczęścia może uda się nawet z A5 (2017).

Zastanawiający jest jednak fakt, że telefon odnajduje zestaw głośnomówiący, a po chwili wyświetla nawet jego nazwę. W następnym kroku wysyła wprowadzone przez mnie cyfry PIN kodu. I tu jest chyba problem zgodności w komunikacji, bo informacja z PINem nie dociera lub nie jest właściwie odczytywana przez zestaw Nokii. Czyżby czekała mnie wymiana zestawu w aucie?

0 Like
Lechatek
First Poster
Opcje

Sprawdziłem parowanie z innym telefonem Samsung Galaxy A5 i efekt dokładnie taki sam jak opisany w pierwszym poście:-(

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Lechatek Czy resetowałeś zestaw Nokie CK=1W ? problem jest znany już od 2006 roku z tym urządzeniem.

0 Like
Lechatek
First Poster
Opcje

Tak, resetowałem zestaw. Podłączałem A5 jako pierwszy. Bez skutku. Podłączałem S6 a potem A5. S6 bez problemów, A5 - za każdym razem tak jak opisałem w pierwszym poście.

0 Like