Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Nie daj sobie wmówić, że tak jest! Fakty i mity o urządzeniach z serii Galaxy 🤔

(Temat utworzony: 23-08-2023 11:36 AM)
1431 Wyświetlenia
FG_Test23
Black Belt 
Opcje

Hejka😀

Chcąc czy niechcąc, każdy z nas w trakcie wybierania nowego urządzenia natknie się na różnego rodzaju opinie, które mogą nas skutecznie zniechęcić od wybrania danego urządzenia z serii Galaxy.

W tym artykule przedstawię wam różnego rodzaju szkodliwe stereotypy, powielane przez osoby, które mają na celu zniechęcić nas do danego sprzętu, wprowadzając nas w błąd.

1. Android to Android

Chcąc czy niechcąc, spora część osób powiela mit, jako że wszystkie urządzenia z systemem Android są do siebie podobne i na wszystkich urządzeniach doświadczymy jednakowych doświadczeń z użytkowania.

Niestety, ale prawda jest zupełnie inna, a nakładka OneUI (stosowana w urządzeniach Galaxy) tworzy jakieś 50% systemu w sprawach funkcji i designu.

Z tego też powodu tutaj przedstawię wam różnice występujące pomiędzy OneUI a czystym Androidem.

Źródło - Samsung.com/plŹródło - Samsung.com/pl

Co do systemu wnosi OneUI: 

Galeria Samsung VS Google

Chmura Samsung Cloud + OneDrive (tutaj w galerii Samsung mamy automatyczną synchronizację Galerii Samsung za pomocą OneDrive)

Notatki Samsung

Wiadomości i telefon Samsung (zamiast Google, to Samsung)

Klawiatura Samsung (oczywiście można używać też Google)

Bezpieczne połączenie Wi-Fi (od Samsunga)

Asystent Bixby (od Samsunga)

Troszkę inny interfejs ustawień

Inny interfejs zwykły

Kalendarz od Samsunga

Logowanie się na Spotify z kontem Samsung

Forum Samsung Members

Smart Things do urządzeń domowych i lokalizowania urządzeń

Aplikacja Aparat od Samsunga

Quick Share (szybkie i proste przesyłanie plików na inne urządzenia Galaxy)

Samsung Dex (tryb komputerowy, dzięki któremu możemy używać naszego smartfona w trybie komputerowym na monitorze/komputerze)

Opcja Mojego sejfu (bezpieczne przechowywanie plików chronionych biometrią)

Tryby i procedury (ustawianie różnego rodzaju trybów i procedur np. jeśli poziom baterii wyniesie 10%, włącz tryb oszczędzania energii)

Profile wydajności (standardowy i lekki)

Galaxy Themes (możliwość pobierania motywów na nasze urządzenia Galaxy)

Ekosystem Galaxy (o tym później)

Samsung Pass (zapisywanie haseł i logowanie się do aplikacji/stron danymi biometrycznymi)

Inne Widgety

Samsungowska personalizacja Always On Display

Samsung Health (aplikacja zdrowia od Samsunga, w tej aplikacji możemy śledzić nasze wyniki zdrowotne np. z zegarków Galaxy Watch)

Galaxy Store (sklep z aplikacjami, w tym tymi od Samsunga)

Samsung Flow (aplikacja do synchronizacji danych np. schowka czy też powiadomień dla urządzeń Galaxy, które nie posiadają takowej funkcji domyślnie)

Samsung Free (aplikacja wiadomości od Samsunga)

Galaxy Wearble (aplikacja do kontrolowania naszego Smartwatcha czy Budsów)

Samsung E-mail (aplikacja do kontrolowania naszych maili w jednym miejscu)

Samsung Knox (system zabezpieczeń od Samsunga)

Animacje

Jak widać, nakładka od Samsunga wnosi mnóstwo funkcji, przez co jednocześnie można powiedzieć, że urządzenia Galaxy są zupełnie inne, niż te na czystym Androidzie, czy też innych nakładkach, ale to dopiero początek różnic. Przy okazji tutaj załączę wam opinie użytkowników, które pokazują, jak duży wpływ na system ma nakładka systemowa od danego producenta.

image
image
image
image
image
image
image

2. Na Samsungu nie ma czegoś takiego jak Ekosystem 

Wielokrotnie czy to w komentarzach, czy to przy rozmowach z wieloma osobami słyszę argument, że Samsung nie posiada porządnego Ekosystemu. Na szczęście Ekosystem w urządzeniach Galaxy jest jednym z najlepszych, jak nie najlepszy na rynku.

Źródło - Samsung NewsroomŹródło - Samsung Newsroom

Z urządzeniami Galaxy możemy:

● synchronizować Galerię (wszystkie urządzenia Galaxy)

● synchronizować notatki (smartfon, tablet, komputer)

● synchronizować wyszukiwarkę Samsung Internet (wszystkie urządzenia Galaxy)

● synchronizacja powiadomień (wszystkie urządzenia Galaxy)

● Sieci Wi-Fi (wszystkie urządzenia Galaxy)

● Synchronizacja kontaktów

● Synchronizacja kalendarza

● Synchronizacja schowka (opcja kopiuj wklej, czyli kopiujemy tekst na smartfonie i wklejamy np. na tablecie, czy też na komputerze)

● Automatyczne przełączanie słuchawek Galaxy Buds

● Kontynuacja pracy na innych urządzeniach Samsung Internet i Notatki (czyli mam otwartą przeglądarkę na komputerze i mogę otworzyć to samo na Smartfonie)

● Połączenia i SMS-y na innych urządzeniach

● Multi control (z pomocą klawiatury możemy przenosić zdjęcia z smartfona na komputer)

Dokładniejszy opis znajdziecie w tym artykule
https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-i-us%C5%82ugi/jak-budowa%C4%87-i-co-daje-posiadanie-ek... 

3. E tam ten Samsung (jak to bywa na Androidzie) zwolni ci po kilku latach

O ile może 6 lat temu takowe zjawisko mogło występować, tak też dzisiaj we flagowcach, a nawet średniej półce, takowy problem nie występuje. Oczywiście jeżeli będziemy olewać odpowiednią pielęgnację urządzenia, to takowy problem może nadal występować.

Oczywiście teraz pewnie wszyscy napiszą, że próbuję wcisnąć kit, który ma na celu zachęcić was do kupna, a koledzy na iOSie po odejściu od znanego już Androida mówią, jak to iOS jest lepszy z biegiem czasu.

Z tego powodu też postanowiłem zapytać was, użytkowników na forum, którzy podzielili się swoimi doświadczeniami.

image
image
image
image

image
image
image
image

image
image
Oczywiście, w większości przypadków urządzenia z biegiem lat wciąż zachowały topową wydajność. Nawet są osoby, które specjalnie wybierają sprzęt Galaxy z myślą o tym, żeby używać ich do końca obiecywanego wsparcia. Są nawet przypadki, w których urządzenia wiele lat po zakończeniu wsparcia zachowują swoją wydajność.

Zresztą z biegiem lat optymalizacja systemu Android oraz nakładki systemowej uległa poprawie, a dzięki topowym procesorom najnowsze Galaktyki zachowają topową wydajność przez najbliższe kilka lat.

Oczywiście przytrafiają się jednostkowe przypadki, gdzie urządzenie wypuszczone przez Samsunga w ciągu najbliższych 3-4 lat znacząco zwolniło, ale takich przypadków znajdziecie tyle samo, ile u konkurencji z owockiem.

Przy okazji zachęcam do podzielenia się doświadczeniami, w sprawie wydajności Waszego smartfona w tym wątku:
https://eu.community.samsung.com/t5/samsung-salonik/jak-wasze-smartfony-tablety-spisują-się-po-latac...

4. No dobra, ale Galaxy Booków nie ma w Polsce, więc ekosystem szlak trafi. 

Spora część osób pewnie pomyśli, że skoro Galaxy Booków nie ma w Polsce, to Ekosystem pomiędzy smartfonem, tabletem i komputerem szlak trafił. A co, jeśli nie?
image
Dzięki współpracy Samsunga z Microsoft smartfony z serii Galaxy czują się jak pączek w maśle przy połączeniu ich z komputerami z systemem Windows. Z pomocą aplikacji Łącze do Windows na smartfonie/tablecie i komputerze możemy:

● Dzielić wspólny schowek (kopiuj wklej, czyli kopiujemy coś na telefonie i wklejamy na laptopie i na odwrót)

● Synchronizować zdjęcia/galerię

● Korzystać z opcji szybkiego przesyłania, czyli Quick Share

● Otrzymywać wspólne powiadomienia

● Odbierać połączenia ze smartfona na laptopie

● Korzystać z opcji Smart View

● Korzystać z opcji Samsung Dex (tryb komputerowy wyświetlany ze smartfona)

W dodatku Galaxy Booki możemy znaleźć w Komputroniku, ale no właśnie nie jest to Polska dystrybucja i mogą występować problemy z aktualizacjami czy też z gwarancją.

5. Jak tablet, to tylko z owockiem 🫵 

Niestety, ale w naszym społeczeństwie spora część osób powiela mit, jako że tablety z system Android nadają się jedynie do kosza.

Na całe szczęście tak nie jest i większość z nas może wybierać Galaxy Taby. Chcąc czy niechcąc, Samsung dobrze dostosował swoją nakładkę do tabletów, zapewniając użytkownikom komfort pracy na dużym ekranie.

Oczywiście niektóre aplikacje nie działają w trybie poziomym, ale takich aplikacji widziałem może z 1 na 100. W dodatku, jeżeli posiadamy już smartfona z serii Galaxy, to najlepszym rozwiązaniem będzie zakup tabletu od Samsunga.

6. Pewnie po roku Samsung odetnie wsparcie i tyle wyjdzie z nowego Galaxy 

Spora część osób twierdzi, że Samsung nie zapewni nam długoletniego wsparcia do naszych smartfonów. Na dzień dzisiejszy Samsung zapewnia jakieś 5 lat wsparcia (4 duże aktualizacje systemu i 5 lat poprawek bezpieczeństwa): https://eu.community.samsung.com/t5/pozosta%C5%82e-smartfony/samsung-przed%C5%82u%C5%BCa-wsparcie-ak... 

Sam producent konsekwentnie aktualizuje swoje urządzenia tak, aby każdy użytkownik danego sprzętu z serii Galaxy mógł cieszyć się nowymi funkcjami w swoich galaktykach. 

7. Podsumowanie 

Podsumowując, o ile urządzenia z serii Galaxy posiadają system Android, tak też sam producent mocno dba o swój sprzęt tak, aby użytkownik mógł wykorzystać jego pełny potencjał. Można by było się nawet pokusić o stwierdzenie, że Samsung podchodzi do swoich urządzeń tak, jakby system Android w nich nie istniał, i coś w tym jest. Ekosystem, jak i aktualizacje od producenta są naprawdę bardzo dobrym argumentem do zakupu danego sprzętu z serii Galaxy. Oczywiście co nakładka, to nowe doświadczenia, dlatego też z czasem będę starał się aktualizować ten artykuł, podkreślając nowe funkcje/różnice na ten o to kolor. Mam nadzieję, że z czasem ludzie przestaną poszerzać różnego rodzaju opinie na temat danego producenta, które nie mają nic wspólnego z realnym użytkowaniem. Z tego też powodu zachęcam do zwracania uwagi ludziom, którzy poszerzają wymienione w artykule argumenty.
11 Odpowiedzi
krzysiumisiu
Troubleshooter
Opcje
Dla mnie faktem jest czytanie opinii obiektywnych i testów Galaxy po tym idę zobaczyć w sklepie co faktycznie oferują dane modele. Moja S10 daje radę sobie w funkcji aparatów i zdjęć to mnie interesuje. A reszta to mniej interesuje.
AdamZF
Voyager
Opcje
Cześć!
Osobiście używam aplikacji od Samsunga, jeśli chodzi o telefon, wiadomości, galeria itd., one współpracują między sobą najlepiej. Swoją drogą są "ładniejsze" od tych Google, ale to zawsze będzie subiektywne odczucie. Myślę, że w tej kwestii reszta dużych graczy jak Xiaomi czy Huawei ma podobnie. Oprogramowanie dostarczone przez producenta nakładki bardzo często jest najlepiej zoptymalizowane i dostosowane do reszty systemu. Natomiast nie wszystkie aplikacje, które wymieniłeś są ekskluzywne dla OneUI, np. Samsung Health, Wearable. Obie aplikacje z powodzeniem można zainstalować na telefonach innych producentów i wykorzystywać do komunikacji z Galaxy Watch. Oczywiście pewne funkcje są wtedy niedostępne, np. synchronizacja trybu sen, EKG czy ciśnienie tętnicze. Dla mnie najważniejszym "ficzerem" jest DEX, działa super i przy mocy obliczeniowej współczesnych galaktyk, sprawia, że komputer masz zawsze przy sobie. Wystarczy mała stacja dokująca w standardzie USB-C z obsługą DisplayPort i w pokoju hotelowym możesz sobie zrobić biuro.

Ekosystem? Używam zestawu 23+, GW5Pro, Buds 2 Pro. Działa to sprawnie, w zasadzie tyle mogę powiedzieć. Nie mam tabletu i nie bawię się w synchronizację wiadomości czy innych schowków. Przez jakiś czas używałem aplikacji "Łącze z telefonem" w systemie Windows, gdyż oferuje pewne funkcje tylko dla telefonów z serii Galaxy, ale w ogóle mnie to nie urzekło. Ciekawostka, w Microsoft Store jest aplikacja Galaxy Buds, po zainstalowaniu mamy pełną kontrolę nad słuchawkami jak z poziomu telefonu.

Wsparcie producenta 5 lat, w tym 4 duże aktualizacje systemu - nie ma co komentować, absolutny top w świecie Androida. Nawet twórca systemu, czyli Google, nie robi tyle dobrego dla swoich Pixeli.

I wiele, wiele więcej... O wszystkich funkcjach, bajerach i ficzerach można by dyskutować godzinami, bo każdy z producentów dorzuca do swoich nakładek ciekawe rozwiązania.
Pozdro!