Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Galaxy S23 Ultra vs Galaxy S24 Ultra. Co się zmieniło w tym roku 🤔😉.

(Temat utworzony: 18-01-2024 02:05 PM)
4195 Wyświetlenia
FG_Test23
Black Belt 
Opcje
Hejka 😃

Ze względnu na Wczorajsze Galaxy Unpacked (17 Stycznia 2024) postanowiłem przyszykować porównanie Galaxy S24 Ultra z zeszłorocznym Galaxy S23 Ultra.

Post ten ma na celu lepiej przedstawić zmiany abyście mogli zobaczyć te zmiany na papierze w odpowiedniej rozpisce z moim małym komentarzem.

1. Wyświetlacz, Waga i Budowa

image
Samsung.pl

Rozdzielczość:
  • Galaxy S23 Ultra - 3088 x 1440 (QHD+) ☑️
  • Galaxy S24 Ultra - 3120 x 1440 (QHD+)

Technologia:
  • Galaxy S23 Ultra - Dynamic AMOLED 2x
  • Galaxy S24 Ultra - Dynamic AMOLED 2x

Częstotliwość odświeżania:

• Galaxy S23 Ultra - 120hz
  • Galaxy S24 Ultra - 120hz

Jasność:

• Galaxy S23 Ultra - 1750 nitów
  • Galaxy S24 Ultra - 2600 nitów

Waga:

• Galaxy S23 Ultra - 233g
  • Galaxy S24 Ultra - 232g
Dla mojego zdrowia psychicznego proszę nie pisać, że waży mniej i dlatego jest lepszy😂

Płaskość ekranu:
  • Galaxy S23 Ultra - zakrzywiony
  • Galaxy S24 Ultra - płaski

Budowa/materiały:

image

• Galaxy S23 Ultra - Armor Aluminium (Ramka) i (Szkło) Gorilla Glass Victus 2
  • Galaxy S24 Ultra - Tytan (Ramka) i (Szkło) Gorilla Armor

2. Aparat

image
Źródło - Samsung.pl

Kolejność: Szeroki, ultra-szerokokątny, teleobiektyw 3x, teleobiektyw 5x/10x i selfie

• Galaxy S23 Ultra - 200MP, 12MP, 10MP (3x), 10MP (10x), 12MP (Selfie) ☑️
  • Galaxy S24 Ultra - 200MP, 12MP, 10MP (3x), 50MP (5x), 12MP (Selfie)

• Jasność aparatu S23 Ultra - F1.7, F2.2, F2.4, F4.9 ☑️
  • Jasność aparatu S24 Ultra - F1.7, F2.2, F2.4, F3.4

Galaxy S23 Ultra oferuje zoom optyczny 1x, 2x (z Camera Assistant), 3x oraz 10x. Mamy jeszcze zoom hybrydowy 30x i 100x cyfrowy.

Galaxy S24 Ultra oferuje zoom optyczny 1x, 2x (z Camera Assistant), 3x, 5x oraz 10x (cyfrowy o jakości optycznego). Mamy jeszcze zoom hybrydowy 30x i cyfrowy 100x

Przedni aparat w obydwóch modelach ma 12MP i jasnośc F2.2.

Jakość nagrywania:
  • Galaxy S23 Ultra - UHD@60fps z każdego obiektywu oraz 8K@30fps z głównego. ☑️
  • Galaxy S24 Ultra - UHD@60fps z każego aparatu oraz 8K@30FPS z głównego i teleobiektywu 5x.
Obydwa smartfony posiadają technologię "Super Steady" z głównego 200MP aparatu, a S24 Ultra oferuje dodatkowo z Teleobiektywu 5x.

Informacje mogą ulec zmianie i nie jest, to "pewniak"

Jakość nagrywania w Slow Montion:
  • Galaxy S23 Ultra - 240 klatek/sekundę @FHD
  • Galaxy S24 Ultra - 240 klatek/sekundę @FHD i 120 klatek/sekundę @UHD

Maksymalna jakośc nagrywania w trybie zwykłym wynosi 7680 x 4320, czyli UHD 8K, więc tutaj bez zmian. 

image
Samsung.pl

3. Pamięć i Łączność

• Galaxy S23 Ultra - Bluetooth v5.3, Wi-Fi 6e, NFC, 5G, UWB (lokalizacja co do metra) i GPS ☑️
  • Galaxy S24 Ultra - Bluetooth v5.3, Wi-Fi 7, NFC, 5G, UWB (lokalizacja co do metra) i GPS

• Galaxy S23 Ultra - 8/256, 12/512, 12/1TB (1024GB) ☑️
  • Galaxy S24 Ultra - 12/256, 12/512, 12/1TB (1024GB)

4. Wydajność

image
Źródło - Samsung.pl

Procesor 4nm/Ośmiordzeniowy:

• Galaxy S23 Ultra - Snapdragon 8 gen 2 For Galaxy
  • Galaxy S24 Ultra - Snapdragon 8 gen 3 For Galaxy

Taktowanie zegara:

• Galaxy S23 Ultra - 3.36GHz, 2.8Ghz, 2GHz
  • Galaxy S24 Ultra - 3.39GHz, 3.1GHz, 2.9Ghz, 2.2GHz

Nowy procesor Snapdragon 8 gen 3 for Galaxy ma:

• 20% szybsze/lepsze CPU
  • 30% szybsze/lepsze GPU
  • 41% szybsze/lepsze NPU (ulepszone działanie AI)

image

5. Bateria i Ładowanie

• Galaxy S23 Ultra - 5000mAh i 45W ładowanie
  • Galaxy S24 Ultra - 5000mAh i 45W ładowanie

Deklarowany czas pracy przez producenta:

• Galaxy S23 Ultra - Czas pracy Wi-Fi/LTE do 25 godzin i odtwarzanie video bezprzewodowo do 26 godzin.
  • Galaxy S24 Ultra - Czas pracy Wi-Fi/LTE do 27 godzin i odtwarzanie video bezprzewodowo do 30 godzin.

6. Wsparcie i Certyfikacja IP

• Galaxy S23 Ultra - Android 17 i poprawki Bezpieczeństwa 2028
  • Galaxy S24 Ultra - Android 21 i poprawki Bezpieczeństwa 2031

Niech pierwszy rzuci kamieniem, który zachowa 7-letniego smartfona.

Certyfikacja IP bez zmian, czyli IP68, które pozwala zanurzyć smartfona na 1,5 metra na 30 minut.

7. Podsumowanie

Tutaj wyjątkowo pozostawię ten temat w waszych rękach (no chyba, że nikt nie da podsumowania, to powisi puste).

Zmiany są, czy dużo, czy mało i jak znaczące, to już pozostawię wam.

image

19 Odpowiedzi
sometimes
Helping Hand
Opcje
Mój Galaxy S20+ 5G ma 4 lata i jak na emeryta wciąż daje rade i wygląda jak nówka dzięki etui i foli na szkle, ale czas powitać Galaxy S24 Ultra
PatrykPred
Big Cheese
Opcje
Dla zwykłego użytkownika posiadającego S23U nie widzę żadnego sensu zmiany na S24U, zmiany są za małe aby wydawać na nowo 6tys zł, tym bardziej że funkcje AI a przynajmniej jego część trafi do S23U. Oczywiście żeby nie było że piszę na nie korzyść Samsunga bo nie widzę sensu zmiany, ja osobiście posiadając S23U zamówiłem S24U, dlaczego? Lubię testować nowości i ekran mi przypadł bardziej do gustu płaski, po za tym beta androida 15 będzie tylko dla S24U a jak już wcześniej pisałem lubię testować nowości. Po za tym różnicy pewnie nie odczuje.
FG_Test23
Black Belt 
Opcje
Ogólnie seria S oferuje bardzo wysoką jakość No i jest właśnie stworzona z myślą o użytkowaniu na lata.

Niestety czy niestety S20+ już zakończył swoje wsparcie dla nowych aktualizacji systemu, więc No jak widać przyszedł czas na zmiany a tutaj jeszcze będzie 7 lat wsparcia.

Życzę udanej przygody z nowym smartfonem i miejmy nadzieję, że na luzie będzie działać topowo przez cały okres wsparcia 😃.
FG_Test23
Black Belt 
Opcje
Z tym się akurat zgodzę, że jeśli chodzi o samą w sobie wydajność tego sprzętu i funkcjonalność od środka, to nie będzie tutaj jakiś wielkich różnic I ja na przykład pozostaje przy S23U. Ogólnie myślę, że ten teleobiektyw 5x jest największą zmianą i ulepszony optymalizator scenerii i tutaj w kwestii zdjęć jest spory Progress, więc jeśli miałbym teraz komuś polecać do zdjęć smartfona to bym powiedział, że może warto dopłacić do tegorocznego modelu Bo o ile może wydajność wyższa mu się nie przyda, Tak też te zdjęcia zrobią robotę. Ogólnie sam lubię testować nowości, ale jestem też zdania, że biorę sprzęt z myślą o jakimś dłuższym użytkowaniu a przynajmniej w kwestii smartfona i wolałbym troszkę jednak z nim posiedzieć Tym bardziej, że program odkup strasznie nieopłacalny, więc też ta Pokusa jest mniejsza bo trzeba byłoby dopłacić prawie 4000.

Ogólnie zmiany są Choć tak naprawdę Wydaje mi się, że te najbardziej odczuwalne są w kwestii zdjęć No i z tym płaskim ekranem choć akurat preferuję zakrzywiony w pewnych kwestiach oczywiście Jest to ciekawa rzecz.

Myślę, że raczej przesiadka z S23U na S24U może wydawać się jako tako już niezbyt sensowna, ale przesiadka z takiego S20 Ultra,S21 Ultra, czy nawet S22 Ultra może wydawać się sensowna no bo jednak ta wydajność już będzie odczuwalna jeśli chodzi o jej wysokość No i te zdjęcia tak samo.
PatrykPred
Big Cheese
Opcje
No tak, z S21U czy S22U to jak najbardziej można myśleć, tym bardziej że tam Exynos siedzi. Ja nie korzystam z odkupu, wolę sprzedać na własną rękę i już cena nie wychodzi taka zła, myślę że wyjdzie mi dopłata +/- 500zl co wydaje mi się żadna dopłata biorąc pod uwagę że dopiero ma premiere. Do wczorajszej premiery nie myślałem że go zamówię, ale jak pojawił się na stronie i cena jaka wyszła przekonał mnie, pozostaje czekać aż przyjdzie 😀
PSPatricko
Navigator
Opcje
Przez chwilę myślałem, że to ja napisałem, bo jestem w takiej samej sytuacji. Uwielbiam mojego S20+, no ale swoje już przeżył i pora na coś nowego. Też mam etui Spigena i folię jakąś od chińczyka, która o dziwo jest bardzo dobrej jakości.

Wziąłem teraz S24 Ultra 1TB i mam nadzieję zostać z nim już na długie lata.
Mateusz12452
Explorer
Opcje
Trochę jest jakiś taki niesmak. Zejście z obiektywu 10x, na rzecz 5x, by wspierać się zoomem cyfrowym. Mam mieszane uczucia. Brak zakrzywionego ekranu. Tu zdania mogą być podzielone, jednak dla mnie był to pewien wyróżnik samsungów. Samsung chyba trochę za bardzo się zapędził w pogoni za Apple. Posiadając s22u, nie widzę absolutnie żadnego powodu, do zmiany na s24u, a co więcej, zmiana w aparatach, nawet mnie odstrasza. Każdy kto, choć trochę zajmował się fotografią, czy w jak kolwiek inny sposób, obcował z urządzeniami foto wie, że co optyka, to optyka. Nadomiar, daje do myślenia, unikanie tematu zoomu 100x, w materiałach przedpremierowych. Proszę nie bić, takie są moje przemyślenia na chwilę obecną, urządzenie trafi w obieg, zostanie szerzej przetestowane, zobaczymy jak się sprawdzi.
0 Like
FG_Test23
Black Belt 
Opcje
Znaczy tutaj zoom 10× podobnie jak 2x jest bezstratny dzięki czujnikowi o wysokiej rozdzielczości. W dodatku z 50MP, to 30x i 100x powinno być lepsze chociaż, to unikanie może wynikać z tego, że w tamtym roku postawili, ale mało kto używa 100x bądź przez tą aferę z księżycem jak ludzie pięknie zrobili nagonkę.

Pod kątem zdjęć lekki progres bo nie będzie tej różnicy pomiędzy 3x, a 10x, ale w video ostry progres. 8K z dwóch aparatów oraz Super Steady z dwóch. W dodatku 4x bezstratny zoom z głównego. Sztuczna inteligencja dorobi klatki na Slow Motion.

Dla mnie zmiany pod kątem zdjęć małe chociaż pod kątem video, to akurat jakieś większe są. No, ale dalej, to raczej nie jest aż tak duży progres by od razu sprzedawać S22U, czy S23U oczywiście pod kątem tego, że ktoś brał sprzęt na lata, ale pokusa mogłaby zaważyć. W tym roku przynajmniej u mnie pokusy nie ma, ale ile osób tyle opinii.

0 Like
jeronimo1
Hotshot
Opcje
W tym komentarzu prosiłbym o poprawienie wpisu dotyczącego ekranu, bo zaokraglony jest w s23U, a płaski w s24U.
Oraz bym dopisał że nie jest całkowicie płaski bo ma maleńkie zaokrąglenia.
0 Like