07-06-2019 04:16 PM – ostatnio edytowany 07-06-2019 06:00 PM przez RadekK
Cześć forumowicze!
Dzisiaj przychodzę z futurystyczną wizją smartfona. Pozwolę sobie na trochę fantazji w kwestii tego, jak w przyszłości może wyglądać telefon.
Producentom już teraz przychodzą różne ciekawe pomysły, które były jeszcze dekadę temu nierealne. Kto na początku pomyślałby, że będziemy oglądać filmy, czy logować się do telefonu za pomocą odcisku palca? Wizja wręcz nierealna jest teraz rzeczywistością.
Ciekawe, czy funkcje z dzisiejszego postu za kilka lat nikogo nie będą już dziwiły.
Na początek coś, z czym mamy już teraz do czynienia – telefon maksymalnie bezramkowy, bez notcha, aby w całości wykorzystać front do czerpania przyjemności z przeglądania, niczym niezakłóconych treści (filmów, zdjęć). Dobrym przykładem jest A80-tka, która wyszła naprzeciw moim oczekiwaniom. Praktycznie całość przedniej części telefonu zajmuje wyświetlacz. Przyszłość będzie stanowił na przykład ekran New Infinity, pozbawiony wszelkich wcięć, z kamerą pod wyświetlaczem. Być może w niedalekiej przyszłości skończymy z telefonami owiniętymi wokoło nadgarstka.
Teraz coś mniej realistycznego na ten moment. Note 9 - mamy świetny S Pen – a gdyby tak pójść o krok dalej? Wyobraźcie sobie, że ktoś Was pyta o coś i zamiast zwyczajnie odpowiadać, wyciągacie z telefonu S Pen i... pokazujecie! Tak, mam tu na myśli malutki projektor wbudowany w rysik. Mógłby mieć wiele zastosowań: projekcja małych zdjęć, zobrazowanie myśli, czy po prostu wskaźnik treści na prezentacji. Jestem pewna, że wszyscy obok byliby pod wrażeniem. Cóż, może za kilka lat...
Czytnik linii papilarnych teraz to już w większości standard. Fajna sprawa, wygodna, dodatkowo nasze najnowsze smartfony mają go wbudowany w ekran (S10 i S10+). Mam coś, co może jeszcze bardziej ułatwić sprawę. Cały ekran będzie czytnikiem linii papilarnych! Nie trzeba będzie „trafiać” w jedno miejsce.
Żyjemy w XXI wieku, gdzie w biegu jest coraz mniej czasu. Super byłoby jeszcze szybciej ładować telefon. Bateria z obsługą pełnego potencjału Power Delivery 100 W. Wyobraźcie sobie, że ładowanie telefonu zajęłoby około 20 minut, całkiem fajny wynik, prawda? Dodajmy do tego mały, superwydajny panel słoneczny. Można wtedy całkowicie zapomnieć o powerbanku.
Ja zajęłam się telefonami, ale Wy nie krępujcie się opisywać swoich wizji wymarzonych telewizorów, pralek, czy innych sprzętów. Macie jakieś pomysły, które producenci mogliby wprowadzić w przyszłości? Liczę na Waszą kreatywność!
Rysunki i grafiki mile widziane.
Jeśli moja odpowiedź była pomocna, zaakceptuj ją jako rozwiązanie albo kliknij like!
Sprawdź nowy dział Wideo i podziel się opinią.
07-06-2019 06:32 PM — edytowano 07-06-2019 06:35 PM
Jednym z najsprytniejszych urządzeń z jakim się spotkałam to długopis zamieniające test drukownay na wersję word. Cudeńko dla studentów np. przy pisaniu magisterki
A jak mamy puścić wodzę fantazji - jestem fanką kolczyków. Marzy mi się, aby stworzono pordęczną drukarkę 3D tego typu ozdób. Taką, którą mogłabym wkładać do torebki, żebym mogła drukować wymarzone wzory w zależności od inspiracji albo ciucha
07-06-2019 09:07 PM
Te kobiety...
09-06-2019 03:32 PM
Jeszcze do niedawna elastyczny wyświetlacz był zarezerwowany wyłącznie dla filmów science fiction. Pomysły, które mogliśmy oglądać do tej pory w filmach pomału stają się rzeczywistością. Pierwszym modelem, który rozpocznie nową erę wśród podręcznych, mobilnych urządzeń będzie Galaxy Fold. W niedługim czasie pojawi się w sprzedaży, ale już teraz wyobrażam sobie kolejne generacje tego urządzenia. Nieograniczona możliwość składania, wyginania czy zwijania wyświetlacza to wizja, która z pewnością spodobałaby się wielu osobom. Jestem bardzo ciekawy co przyniesie przyszłość i czy nasze pomysły, zgodnie z tym co napisała @MariolaD, nie będą nikogo dziwić za kilka lat a być może nawet wcześniej.