15-04-2023
01:58 PM
– naposledy upravené dňa
03-07-2023
03:39 PM
autor
AndyTa
Ahojte nadšenci 👋
Dnes by som Vám rád priblížil jednu zaujímavú funkciu, ktorou disponuje čoraz viac zariadení spoločnosti Samsung a tak sa i ja čoraz viac stretávam s otázkou, ako ju využiť 🙂
Reč je o funkcii "Image Clipper" - po našom by sa to dalo preložiť ako "Výber objektu" - kedy podržaním prsta na obrázku v Galérii dokáže umelá inteligencia (AI) daný objekt z obrázku vystrihnúť a Vy ho tak môžete používať ďalej, napríklad bez ďalších rušivých elementov na fotografi.
Táto funkcia dorazila spolu so sériou Galaxy S23 a OneUI 5.1 vo februári tohto roka. No a ako sa postupne rozširuje aktualizácia na najnovšie prostredie OneUI 5.1 aj na staršie zariadenia, tak spolu s ňou prichádza aj táto funkcia, ktorá verím, že si medzi užívateľmi nájde svoje využitie 🙂
Preto som Vám dnes rád spísal základný a jednoduchý návod, ako táto funkcia funguje, ako s ňou pracovať, a hlavne, ako ďalej používať uložené vystrihnuté obrázky 😉
Ako to funguje?
Princíp funkcie je veľmi jednoduchý. Stačí podržať prst na objekte, ktorý by ste radi z obrázka "vystrihli" a o zvyšok sa postará umelá inteligencia telefónu. Vám už stačí len obrázok uložiť, a potom je už len na Vás, ako ďalej budete s obrázkom pracovať.
Dôležité je upozorniť na fakt, že nie vždy je možné z každej fotografie vybrať každý jeden predmet. Umelá inteligencia v zariadeniach spoločnosti Samsung je síce silná, no nie všemocná. Niekedy sa tak môžete pri podržaní prsta na obrazovke stretnúť s hláškou: "Nepodarilo sa nájsť nič na pripnutie". V takom prípade AI Vášho zariadenia nedokázalo rozlíšiť na obrazovke nič, čo by dokázala z fotografie vystrihnúť. Skrátka a jednoducho, nikto nie je dokonalý 🙂
Ďalším faktorom používania tejto funkcie je jej dostupnosť. Je síce pravda, že spolu s OneUI 5.1 sa postupne dostáva aj na staršie zariadenia, no je treba pripomenúť, že nie všetky zariadenia, ktoré dostanú aktualizáciu na OneUI 5.1 dostanú rovno aj túto funkciu. Presné podmienky toho, prečo to ktoré zariadenie funkciu dostane, a ktoré nie, nepoznám. Zoznam zariadení, ktoré funkciu dostali, či dostanú je momentálne nasledovný:
Je pravdepodobné, že zoznam zariadení sa ďalej rozrastie (minimálne si osobne myslím, že táto funkcia sa dostane aj na niektoré tablety -> obzvlášť na Tab S8 series), no oficiálne informácie nemám, takže by bolo zatiaľ zbytočné špekulovať 😉
Ako na to?
Prvým krokom je výber predmetu, ktorý by sme z obrázka radi vystrihli. Ako názornú ukážku som si vybral fotografiu tohto nádherného motýľa, ktorého by som rád z obrázku vystrihol.
Originálny obrázok, z ktorého sa vystrihol predmet
Následne je potrebné podržať prst na predmete, ktorý by ste z obrázku radi vystrihli.
Pokiaľ AI dokáže na obrázku niečo identifikovať, vyskočí Vám nasledovné okno s výberom 3 možností
Vystrihnutý objekt sa zvýrazní
1.) Kopírovať
Vybraný objekt si môžete rovno skopírovať a uložiť do schránky. Následne je ho možné jednoducho vložiť podobne, ako s textom. Je však dôležité spomenúť, že nie každá aplikácia dokáže s takto vystrihnutým objektom pracovať. Napríklad taký Messenger mi skopírovaný obrázok do správy vložiť nechcel. Za to taký Telegram pracoval s obrázkom úplne normálne, ako s každým iným. Vždy to skrátka závisí od toho, kam obrázok chcete vložiť a ako prípadne daná aplikácia pracuje 😉
2.) Zdieľať
Vybraný objekt môžete ako obrázok rovno zdieľať. Spôsob, ako sa rozhodnete obrázok poslať je len na Vás. Zaujímavou možnosťou je vloženie do Samsung Notes (ak ich používate) 👍
Možnosti zdieľania Vám ponúkne samotné zariadenie
3.) Uložiť ako fotografiu
Toto bude pravdepodobne tá najpoužívanejšia voľba, kedy sa vystrihnutý objekt uloží ako samostatný obrázok formátu PNG, kedy sa s ním dá následne pracovať 🙂
Čo môžem následne s vystrihnutým obrázkom robiť?
Pokiaľ v predchádzajúcom odstavci vyberiete možnosť alebo Zdieľať (2.), tak je to asi všetko, čo ste s obrázkom chceli a máte hotovo 😀
Pokiaľ ste sa rozhodli pre možnosť Kopírovať (1.), tak je v podstate na Vás, čo s obrázkom potrebujete. Buď vložíte obrázok do emailu, do poznámok, prípadne do textového súboru 🙂
Pokiaľ ste ale v pôvodnom pláne vystrihnutý objekt ďalej napríklad vložiť do inej fotografie, tak bolo treba zvoliť možnosť Uložiť ako fotografiu (3.). A práve tento krok by som možno ďalej ukázal, pretože bude pravdepodobne zaujímať najväčšiu skupinu používateľov (aspoň takto sa mi to doposiaľ javilo podľa množstva dotazov) 😉
Ako vložiť vystrihnutý obrázok do inej fotografie
Uložený vystrihnutý obrázok už máme 👍 Nájdeme ho v Galérii v albume označenom ako "Orezané fotografie"
Album orezané fotografie
Ako ho ale dostať do inej fotografie? Jednoducho! Poďme na to 🙂
Vyberieme fotografiu, do ktorej chceme vystrihnutý predmet vložiť. A keďže motýle majú radi kvety, tak ako vzorovú fotografiu som nemohol vybrať nič iné 🙂
Rozkvinutý oleander
Pre vloženie vystrihnutého objektu je potrebné vybrať možnosť "Upraviť".
Ikonka ceruzky = upraviť fotografiu
Následne možnosť "Dekorácie", a potom "Nálepky".
Ikonka smajlíka = Dekorácie
Položka nálepky
V prípade, že chcete vložiť vystrihnutý objekt, tak je treba vybrať možnosť "Vlastné nálepky".
Vlastné nálekpy sa nachádzajú pod ikonkou Galérie
Následne klikneme na "Vytvoriť nálepku". Telefón nás automaticky presmeruje do Galérie, kde je potrebné vyhľadať vystrihnutý obrázok v zozname albumov podľa odstavcov vyššie (album Orezané fotografie).
Spomedzi Vašich albumov je potrebné sa preklikať do albumu "Orezané fotografie"
Po vybratí obrázku Vám dá telefón ešte možnosť upraviť vystrihnutý obrázok podľa Vašich predstáv. To je pre prípad, keby Vám vystrihnutie za pomoci AI nepozdávalo. V prípade, že ste s vystrihnutým obrázkom spokojný, kliknite na "Ďalej" v pravom hornom rohu obrazovky.
Možnosti úpravy vkladaného obrázku sú bohaté
V ďalšom okne je možnosť zvýrazniť vystrihnutý obrázok zvýraznenými okrajmi (dokonca si môžete zvoliť farbu okrajov). V prípade, že to nie je potreba - ako v mojom prípade - tak klikneme na "Hotovo".
Zvýraznenie vkladaného obrázku
V ďalšom kroku sa dostávame k vloženému objektu do novej fotografie.
Vložený predmet do fotografie
Samozrejmosťou je možnosť editácie vystrihnutého a vloženého objektu. Môžete upravovať jeho veľkosť, orientáciu, pozíciu... Úpravy sú na Vás 🙂
Úpravy vkladaného predmetu
V prípade, že ste s úpravami hotoví, tak je potrebné finálnu fotografiu uložiť. Buď ju uložíte s Vašimi úpravami do pôvodnej fotografie (možnosť Uložiť), pričom všetky Vaše úpravy môžete kedykoľvek v budúcnosti znovu editovať, či dokonca úplne vymazať. Telefón si dokáže zapamätať presnú podobu pôvodnej fotografie.
Možnosť uložiť do pôvodnej fotografie
Ďalšou možnosťou je uložiť fotografiu ako kópiu pôvodnej fotografie. V takomto prípade zostane fotografia v pôvodnom stave a Vami upravená fotografia s vloženým objektom sa uloží ako úplne nová, samostatná fotografia. Voľba je na Vás 😉
Možnosť uložiť ako upravenú kópiu pôvodnej, neupravenej fotografie
Hotovo! Výsledná fotografia s Vami vloženým objektom 👍
Výsledná fotografia s vloženým vystrihnutým objektom
Záver
Viem, že návod, sa môže zdať trochu obsiahly a komplikovaný, no snažil som sa ísť krok po kroku čo najpodrobnejšie, preto je tento článok trochu dlhší. Každopádne v skutočnosti to ide oveľa rýchlejšie a jednoduchšie, ako sa na prvý pohľad môže zdať 😉
Verím, že článok niekoho zaujme. Rovnako tak verím, že funkcia "Image Clipper" si nájde svojich používateľov a bude sa tešiť popularite 🙂
V prípade, že máte k tejto funkcii nejaké ďalšie zaujímavé tipy, alebo podnety, neváhajte sa nám s nimi ozvať do komentárov pod článkom. Budeme Vám vďační 🍀
Na dnes je to odo mňa všetko, tak Vám už zostáva popriať len krásny deň ☀️ a vidíme sa na Community 🙂
20-04-2023 09:56 PM
Super s tým vystrihovaním. Môže sa to hodiť. Vôbec som o tom nevedel.
23-04-2023 09:24 AM
23-04-2023 03:18 PM
18-01-2025 03:10 PM
Stačí podržať prst na com chcem v Galerii a druhym prstom si posuniem fotoa vlozim