23-02-2024 04:42 PM – upravené 23-02-2024 04:43 PM
Ahoj Community,
zaznamenal jsem, že o Galaxy SmartTag se hovoří poměrně často - zvláště po tom, co Samsung představil již svou 2. generaci Galaxy SmartTag2. A protože už je nějakou dobu používám, rád bych se s Vámi podělil o mé reálné zkušenosti z používání zařízení T-Mobile chytré auto vs. Samsug Galaxy SmartTag.
Zatímco T-Mobile chytré auto můžete použít pouze v automobilu zasunutím do OBD portu, Galaxy SmartTag můžete umístit prakticky na cokoliv. Na klíče, batoh, kolo, domácího mazlíčka atd. Navíc funguje i naopak k prozvonění vašeho telefonu a můžete s ním ovládat i chytrou domácnost – vypnout televizi, zhasnout osvětlení apod. Obě zařízení jsem ale pro tento test měl umístěné v automobilu.
Již přes 2 roky používám „chytrou krabičku“ pro sledování pohybu automobilu s názvem T-Mobile chytré auto. Víceméně to „tak nějak fungovalo“, i když někdy dost se zpožděním - notifikace o tom že jsem vyjel, přišla někdy i více jak s 5 minutovým zpožděním apod. Ale až tolik jsem to neřešil. Toto zařízení jsem ale pořizoval také kvůli další možnosti zabezpečení automobilu před krádeží, kdy jsem si původně myslel, že pokud by mi auto ukradli, uvidím, kde se aktuálně pohybuje. To se tedy naštěstí nestalo.
Co se mi ale reálně stalo, bylo to, že jsem špatně zaparkoval a vozidlo mi odtáhli. A co myslíte, dozvěděl jsem se o tom? Ani náhodou.
Vozidlo jsem zaparkoval v 8.00 hodin, v 10.13 bylo dle zprávy od odtahové služby odtaženo, a když jsem v 16.15 dorazil na místo, auto nikde. Aplikace samozřejmě ukazovala, že má být tam kde jsem ho zaparkoval. Poslední aktualizace místa byla ale před 8 hodinami. Žádné zaznamenané otřesy, prostě nic. Na infolince T-Mobilu jsem se dozvěděl, že prý vozidlo asi odtahovali "jemně", takže čidlo nezaznamenalo žádné otřesy a ani mě neinformovalo. Dokud prostě nenastartujete, GPS vám nedá žádnou informaci. Nebudu Vám nic nalhávat, vytočilo mě to 🙂.
A na základě této "zkušenosti" jsem si pořídil Galaxy SmartTag a umístil ho do auta. Říkal jsem si, že to vyzkouším, i když vzhledem k tomu, že v sobě Galaxy SmartTag neobsahuje GPS ani eSIM, ale komunikuje prostřednictvím Bluetooth s ostatními zařízeními Galaxy, až tolik jsem tomu nedůvěřoval a bral jsem to jen jako novou hračku a doplněk.
Musím ale říci, že jsem byl opravdu mile překvapen, jak parádně to funguje. Galaxy SmartTag jsem umístil do auta a manželka s ním odjela do práce. Během 8 hodin, co auto stálo zaparkované na stejném místě, mi přišlo cca 20 upozornění o místě nálezu jiným zařízením Galaxy. Měl jsem tedy aktuálně přehled, že vozidlo je skutečně na daném místě.
T-Mobile chytré auto - aktualizováno před 6 hodinami
Galaxy SmartTag - aktualizováno před 33 minutami
U zařízení T-Mobile „chytré“ auto je poslední aktualizace po 8 hodinách, a pokud se auto nenastartuje, nic o něm nevíte. Klidně vám ho můžou odtáhnout a v aplikaci uvidíte, že je auto stále na stejném místě. A to ještě pozor, za T-Mobile chytré auto se platí měsíčně cca 250 Kč. U Galaxy SmartTag neplatíte žádné poplatky za používání ani vyhledávání přes aplikaci SmartThings.
T-Mobile chytré auto - aktualizováno před 8 hodinami
Galaxy SmartTag - aktualizováno před 7 minutami
Jedinou výhodou u zařízení T-Mobile chytré auto je, že pokud je auto v pohybu, vidím v reálném čase, kde se přesně pohybuje (díky SIM kartě). Jak jsem se ale přesvědčil, pokud vám odtáhnou automobil, je to stejně naprosto k ničemu. Navíc jsem se ještě zpětně dozvěděl, že i pokud by mi zloděj auto ukradl, „chytrou krabičku“ od T-Mobilu vyndal z OBD portu, tak vlastně auto také nedohledám.
Po těchto zkušenostech si osobně myslím, že s Galaxy SmartTag mám několikanásobně větší šanci dozvědět se, kde se automobil reálně nachází a vzhledem k tomu, že nemusí být ani zasunutý v žádném OBD portu ale umístěn prakticky kdekoliv v automobilu, tak mám také mnohonásobně větší šanci na jeho nalezení.
Aktuálně jsem tedy „chytrou krabičku“ od T-Mobilu zrušil a v automobilu mám jeden kus Galaxy SmartTag 🙂.
A co vy? Kde Galaxy SmartTag používáte? Podělte se s námi níže v diskuzi 🙂.
Hezký den
AndroidGuru
23-02-2024 05:57 PM
23-02-2024 06:07 PM – upravené 23-02-2024 06:08 PM
Také zdravím @danisp1704 a děkuji za komentář. Baterie ve SmartTagu mi vydržela zhruba půl roku. Ohledně kompatibility s jiným značkami by neměl být problém, protože SmartTag komunikuje s aplikací SmartThings, která se dá stáhnout i do jiných značek telefonů s Androidem. Se Samsungem se ale spojí automaticky a ihned se najdou...
23-02-2024 06:23 PM
23-02-2024 07:14 PM
Aha, to jsem nezaregistroval. Je tedy možné, že v tomto případě tam mohla nějaká nekompatibilita být - ostatně sám Samsung upozorňuje, že 100% funkčnost garantuje u spojení Samsung - Samsung. Každopádně, jak ale píšete, Sony už telefony nějakou dobu neprodává ale předpokládám že u novějších značek s Androidem by to mělo fungovat. Pokud ale máte telefon Samsung tak zde je 100% funkčnost zaručena😉
23-02-2024 07:20 PM
23-02-2024 07:25 PM – upravené 23-02-2024 07:27 PM
23-02-2024 07:43 PM
Mě to vždy zahlásilo, že je baterie vybitá a vyskočilo dokonce okno, kde je popis, jak se baterie ve SmartTagu vyměňuje. Je ale pravda že SmartTagy nejsou umístěné někde úplně mimo civilizaci a tak se nestalo, že by třeba 14 dní kolem SmartTagu nikdo neprošel a poloha se tak neaktualizovala. Ale i když je baterie vybitá (rozmezí 15 - 0%), tak v tomto stavu vydrží minimálně 14 dní možná déle a do té doby mě to vždy upozornilo...
23-02-2024 08:00 PM – upravené 23-02-2024 08:00 PM
23-02-2024 08:13 PM
Nemyslím si že by to mělo být tím, že se baterie vybije rychleji, než to stihne poslat zprávu. Posílá to když je 15% baterie a to vydrží ještě minimálně 14 dní...A pokud jsou oba skoro každý den v dosahu, tak by to mělo zahlásit. Spíš bych se podíval jestli nejsou omylem vypnuty notifikace ze SmartThings? Já mám aktuálně 4 SmartTagy a všechny 4 mi zahlásily, když bylo potřeba baterii vyměnit.