Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Łączność satelitarna

(Temat utworzony: 03-01-2025 05:11 PM)
423 Wyświetlenia
Ko7ov
Navigator
Opcje
Słyszałem, że właściciele serii S powinni mieć dostęp do "Połączenie" -> "Łączność satelitarna" w ustawieniach, aby móc połączyć się ze Starlinkiem. Dlaczego nie mam tej opcji w ustawieniach? Czy to dlatego, że jest to wersja beta?

Po prostu mówią, że powinno to być już dostępne w stabilnej wersji z grudniową aktualizacją zabezpieczeń. W wersji beta jeszcze tego nie ma? 
7 Odpowiedzi
MarcinCho
Troubleshooter
Opcje
Beta w tmobile i to w USA u nas zapomnij
0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

Wkurzają mnie te cilickbaitowe teksty. Ale cóż począć, tak przecież obecnie zarabia kasę większość portali i serwisów internetowych. A ludzie to łykają, bez urazy, jak młode pelikany.

Tak jak wspomniał @MarcinCho  w większości przypadków dotyczy to sieci magenta i to tylko w USA. Funkcja ma służyć do wysyłania wiadomości via satelita na terenie, na którym brak jest zasięgu.

Co ciekawe nie potrzeba do tego nic specjalnego. Wystarczy telefon z nowszym torem radiowym. Dla przykładu, w marcu ubiegłego roku pewien gość chwalił się połączeniem uzyskanym z pomocą 3-letniego Galaxy S21 Ultra.

elon.png

Patrząc na uzyskaną prędkość łącza  17 Mb/s, czyli 2 MB/s to pomijając wiadomości z powodzeniem wystarczy ona do nawigacji (np. mapy), a nawet rozmów głosowych.

Upraszczając całą kwestię. Piłeczka jest po stronie naszych operatorów. Podpiszą umowy roamingowe z Muskiem - będzie dostępna usługa. Jest usługa, jest zapotrzebowanie na sprzęt. Dogadanie się operatorów z producentami telefonów - jedna aktualizacja i wszystko śmiga.

Ci którzy pamiętają, podobnie było w Polsce z 5G.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
rduw
Navigator
Opcje
Ale to apple ma dostępna ta funkcje w swoich smarfonach ale ona raczej nie działa w Polsce. Widziałem informacje że wiceminister cyfryzacji skierował takie pismo do apple żeby udostępnić ta usługę w Polsce.
Chyba nie jesteśmy strategicznym rynkiem zbytu dla takich marek 🤷
0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

via_sat.jpg

Apple zainwestowało 1,7 miliarda dolarów w zadłużoną sieć satelitarną Globalstar i stąd możliwość wysłania wiadomości ratunkowej, oczywiście poza Polską. 😉😁😁😁

A Android, jak już wspomniałem, testowany był na Starlinku, ponadto Qualcomm dość krótko nawiązał współpracę z Iridium Communications Inc. i Globalstarem (w 20% przejętym już przez Apple, więc odpada). A na podstawie kodów zaszytych w Androidzie 15, ma być to nieco szersza funkcjonalność. Połączenia telefoniczne i wiadomości 2-kierunkowe, nie tylko do służb alarmowych.

1.png2.png3.png

Usługa na wstępnym etapie rozwoju nosi nazwę Pixel Satellite SOS, nie pozostaje, zatem nic innego jak uzbroić się w cierpliwość i czekać.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
kplandd
Helping Hand
Opcje
OffTop: pamiętam czasy, gdy miało pojawić się Galileo (gps), w przyszłym typowym modelu już było obsługiwane, a w moim przestarzałym jedna aplikacja pokazywała, że jednak widzi Galileo, mimo, że oficjalnie nie było obsługi systemowej.
Więc być może tak samo działa łączność via satelita: niby nie obsługuje, ale coś tam jest widoczne.
Trzeba czekać na rozwój sprzętu i aplikacji.
Ja poczekam.
AgnieszkaMP
Beta Moderator
Beta Moderator
Opcje

Witaj @Ko7ov !

Dziękuję za inspirującą dyskusję! Tak jak wspomniano wyżej, wprowadzenie tego typu rozwiązań nie jest zależne wyłącznie od producenta telefonów. Pozostaje nam czekać.

Życzę wszystkim wspaniałego dnia! 😊