11-04-2020 05:21 PM
Witam mam pewnien problem. Wylał mi się wyświetlacz w telefonie Samsung J5 2017 kupiłem nowy telefon Samung a50. Próbuje przenieść dane ze starego telefonu ale gdy podłącze go do laptopa w telefonie słychać tylko dźwięk ładowania. Próbowałem też przez konto Samsung ale wyskakuje błąd i pisze że dane nie zostały przeniesione. Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
11-04-2020 06:19 PM
@Kajku_69 Żeby było, można, przenieść dane ze starego telefonu na nowy oba telefonu muszą mieć aplikację Smart-switch telefonach lub na komputerze. Poza tym stary telefon musi być normalnie uruchomiony.
13-10-2023 04:50 AM — edytowano 13-10-2023 05:00 AM
Zainstalowałem Windows 11 i proszę mi wytłumaczyć jak mam skopiować pliki (np filmy lub inne) na telefon? Podłączyłem kablem telefon z komputerem, chcę z telefonu na kompa przerzucić pliki (bo przecież nie ma karty sd żeby ułatwić życie ludziom, więc pamięć się kończy za często) i tu się jeszcze udaje..., ale przywrócić dwa czy trzy bardzo ważne pliki na telefon nie mogę!! niby kopiuje a potem robi plum i ch... pliku nie ma na telefonie. Jeszcze ciekawiej wygląda próba zamiany pliku już istniejącego w telefonie (w ten sposób odebrałem sobie prawo do korzystania z długo konfigurowanych ustawień w apce bo po próbie przywrócenia pliku .db zwyczajnie po chamsku plik został skasowany (czyli zapytało o to czy zastąpić, następnie skasowało plik ale wkopiować już nie potrafi)).
Co mam z tym zrobić potrzebuję tych plików na już!!?
Druga sprawa chwilo mniej istotna, to jak kopiuje pliki z telefonu do kompa, i wrzucam je do tego samego folderu np. DCIM i są tam jakiekolwiek pliki które są również na telefonie (kilka ważnych zostawionych po poprzednim oczyszczaniu pamięci telefonu i robienia kopii bezpieczeństwa gdyby coś się telefonowi stało) to po pytaniu 'czy zastąpić', jeśli zaznaczę opcję 'dla wszystkich plików' i dam 'nie' to proces kopiowania/przenoszenia się nie odbywa dla WSZYSTKICH plików, a nie tylko dla istniejących (czyli żadnego nie przenosi bez względu czy był czy nie było go w drugiej lokalizacji).
Mało tego. Przy przenoszeniu jeśli choćby jednemu plikowi dam 'nie kopiuj' (czyli nie zastępuj wersji na komputerze) to po przeniesieniu (o ile coś się nie wyłoży przy np 7000 plików) pliki przeniesione, nie są przeniesione a tylko skopiowane (nie następuje proces kasowania przeniesionych plików).
Oczywiście nadpisywanie kilku tysięcy plików (bo np. postanowił się wywalić po 6900 plikach i nie zakończył procesu przenoszenia) oznacza, że muszę albo wśród 7000 plików szukać tych 100 nie skopiowanych (ryzykując że pominę jakiś), albo przenosić wszystkie na nowo (7000 nie 100 - bo przecież nie mogę dać 'nie przenoś plików już istniejących' choć takie pytanie komputer zadaje).
Microsoft podaje jakiś przepis: zainstaluj sobie apkę, uruchom łącze do windows (może w następnym wydaniu każcie instalować itunesa by móc coś z telefonem zrobić), ale ta apka wymaga podawania wrażliwych danych jak konto i hasło do microsoftu (w tym usług sklepu, szyfrowania danych na pc itp), następnie użycia transferu sieciowego (nie mam czasu pchać tego netem i nie chce przede wszystkim mojej np gołej klaty z galerii wysyłać przez jakieś usługi pośredniczące), a po drugie zdaje się że też to jakieś demo technologiczne, bo gdzieś obiło mi się o oczy że tylko zdjęcia sobie przerzucę, a nie np pliki baz danych.
Czuję się jakbym posiadał jakiegoś badziewnego iphona!!!
Jak mam wykonać tak niespotykaną czynność na topowym modelu telefonu jakim jest telefon w wersji ultra, jak kopiowanie plików na bezpośrednio podłączonym telefonie??? jakie mogą być przyczyny że nie mogę i jak to naprawić.
Pozdrawiam Krzysztof
13-10-2023 06:31 AM
@L_owca Dzień dobry
Bardzo dziwna sprawa Nigdy mi się coś takiego nie zdarzyło a często również kopiuje między innymi zdjęcia z telefonu na komputer jak i w drugą stronę.
Jeżeli taki problem występuje cały czas to proponowałbym spróbować skopiować na innym komputerze czy również będzie to samo się działo. Jeżeli tak przewróciłbym ustawienia fabryczne telefonu natomiast jeżeli dalszym ciągu problem będzie występował podszedłbym z tym do serwisu aby zobaczyli czy z telefonem jest wszystko w porządku.
13-10-2023 06:41 AM
13-10-2023 07:10 AM — edytowano 13-10-2023 07:12 AM
13-10-2023 07:14 AM
13-10-2023 08:04 AM — edytowano 13-10-2023 08:05 AM