Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

S7 EDGE wypalone piksele - odmowa gwrancyjna

(Temat utworzony: 05-12-2017 07:21 PM)
2589 Wyświetlenia
jaczpa
First Poster
Opcje

Witam.
Mam problem ze swoim S7.
W niedziele zauważyłem, że mam plame na ekranie - piklsele.

W dniu dzisiejszym udałem się do serwisu i otrzymałem decyzje odmowną rozpatrzenia sprawy z gwarancji, ponieważ ... wyświetlacz uszkodzony jest mechanicznie ...
Najlepsze jest to, że wyswietlacz nie posiada najdrobniejszej ryski... W zeszłym roku spadł mi i uszkodziła sie tylna część obudowy wraz z aluminiowa ramką w zupełnie innym miejscu niż problem z wyświetlaczem.
Serwisant wytłumaczył, iż wyświetlacz wraz z ramką tworzy jedną część i skoro ramka jest "uszkodzona" mechanicznie to dotyczy to całego wyświetlacza, a uszkodzenia mechaniczne nie podlegaja gwarancji.

Tylko, że "uszkodzenie" ramki nie ma nic wspólnego z moim zgłoszeniem dot. wadliwego wyświetlacza ...Pixele z bliskaPixele z bliskaUszkodzony tyłUszkodzony tyłUszkodzona ramkaUszkodzona ramkaZaznaczyłem miejsce uszkodzenia tyłuZaznaczyłem miejsce uszkodzenia tyłu

0 Like
4 Odpowiedzi
Szewcu72
MegaStar
Opcje
Ogólnie rzecz ujmując, gwarancja to dobra wola producenta do określonego zachowania wobec klienta w przypadku awarii urządzenia.
Zgodnie z zapisami gwarancyjnymi uszkodzenia mechaniczne nie podlegają bezpłatnej naprawie.
W twoim wypadku poza uszkodzoną ramką widać jeszcze strzaskaną wierzchnią warstwę ochronną ekranu. Aby naprawić samą matrycę trzeba by było rozdzielić je, czego w obecnych trybach serwisowych nie praktykuje się.
I teraz teoretycznie, gdyby serwis pokusił się o rozklejenie warstw i wymienił uszkodzoną matrycę, to co miałby ci oddać telefon bez warstwy ochronnej? Bo naprawa jej jest płatna a Ty tego nie chcesz, czy ponownie mają nakleić strzaskaną warstwę, która nie spełnia już swojej funkcji ochronnej?
Niestety moduły naprawcze to kompletne ekrany, czyli matryca + szkło, co zatem idzie, naprawa powinna z natury być płatna. Ale o tym niech wypowiedzą się nasi eksperci.
Aaaa i jeszcze taka sugestia. A co jeśli do martwicy pikseli doszło na skutek wcześniejszego upadku? Ale sama wada ujawniła się dopiero po pewnym czasie?

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
jaczpa
First Poster
Opcje

Przód jest bez skazy - strzaskana wierzchnia warstwa ochronna ekranu- to folia ochronna.
Wyswietlacz nie posiada ani jednej ryski.
Tył został uszkodzony w październiku 2016 roku, a wyswietlacz nie jest częścią mechaniczną tylko elektroniczną i nie sądzę, aby tył miał coś wspólnego z wyświetlaczem ... piksele zwariowały w oststnią niedzielę ...

0 Like
jaczpa
First Poster
Opcje

Poza tym w serwisie usłyszałem, iż jakakolwiek naprawa wyswietlacza czy ramki to wymiana całości na nowy - wyświetlacz z ramką, więc ne ma tu mowy o rozklejaniu.
Gdyby Ramka jako część byłaby osobno, a nie jako jedność z wyświetlaczem (klejona u producenta), to moje zgłoszenie wtedy podlega gwarancji.
O tyle telefonu nie piszę, dlatego, że posiada uszkodzenie mechaniczne i przy ew wymianie wyswietlacza jest zakładana nowa na mój koszt, tego nie neguje.
Jedyne czego nie rozumię , to że uszkodzenie ramki = uszkodzenie wyświetlacza... w tym przypadku w zupełnie innych lokalizacjach.
To jak reklamacja okna w domu z powodu np zmatowienia wewnętrznej części odrzucona z powdu złamanej klamki ...

0 Like
KrzysiekK
Hotshot
Opcje

Cześć jaczpa

Sytuacja spowodowane jest tym, że zachodzi konieczność zdemontowania uszkodzonego elementu w celu dostania się do reklamowanych  wypalonych pikseli. Po zdjęciu ekranu wraz z ramką serwis nie może ponowne zamontować stłuczonej ramki/ekranu. Byłoby to ewidentne naruszenie spójności konstrukcji a co za tym idzie bezpieczeństwa użytkowania telefonu.

0 Like