18-10-2017 11:21 AM
Cześć, mam pytanie ad. kwestii kopii zapasowych w Galaxy S7 (Android 7.0). Jak wygląda sprawa przywracania danych z kopii zapasowej (otworzonej wcześniej w Samsung Cloud) ? Czy zostaną przywrócone wszystkie aplikacje wraz z ustawieniami (jak to ma miejsce w produktach apple) ? Czy np. Google Authenticator zostanie przywrócony wraz z dodanymi kluczami ? Nigdzie nie mogę się doszukać informacji w tej sprawie. Ostatnie przywracanie z kopii robiłem na starym HTC gdzie raczej działało to słabo - aplikacje się ściągały ze sklepu Google - ale trzeba było każdą z osobna konfigurować od zera bo ustawienia aplikacji już się nie kopiowały (na oryginalnym sofcie bez roota). Pasuje mi odmulić moją 7-ke poprzez factory reset ale zniechęca mnie wizja instalowania wszystkiego od zera. Ponoć Android 7 miał już oferować przywracanie telefonu na poziomie produktów apple (Kontakty, SMS, Aplikacje, ustawienia aplikacji, ustawienia systemowe, tapeta, dzwonek itd...) ale jak jest w rzeczywistości ?
18-10-2017 03:59 PM
Cześć @snooper83
Kopia zapasowa skopiuje aplikacje oraz ich dane, o ile dana aplikacja wspiera takie rozwiązanie, nie zawsze tak jest, zależy to od autorów aplikacji oraz jej integracji z systemem. Dotyczy to też ustawień aplikacji. Np na 99% aplikacje bankowe czy tokeny typu Google Authenticator będzie trzeba skonfigurować od nowa z przyczyn bezpieczeństwa. Nie ma możliwości wykonać kopii zapasowej która skopiowała by wszystko, łącznie z ustawieniami, bo to mogło by skopiwać np błędy przez które system nie działa poprawnie, co czyniło by np proces przywracania ustawień fabrycznych bezsensownym.