Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

GIFy - jak je szybko stworzyć w naszych telefonach - Android 9.0

(Temat utworzony: 14-04-2019 11:11 PM)
7502 Wyświetlenia
Szewcu72
MegaStar
Opcje

Jak zapewne niektórzy już wiedzą, a Ci którzy nie, to się dowiedzą :winking-face:, nasze telefony pracujące pod kontrolą androida 9.0 pozwalają nam na tworzenie GIF-ów z filmów, które np. sami nagraliśmy. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby tą metodą tworzyć gify ze wszystkich plików wideo, które mamy na naszym telefonie.

Funkcja o tyle przydatna, że dzięki temu możemy udostępnić znajomym najważniejszy, najciekawszy fragment filmu bez udostępniania całego nagrania.

Co najważniejsze, tworzenie takiego gifa jest nieskomplikowane i bardzo szybkie.

A zatem jak się to robi?

Wchodzimy do Galerii, wybieramy film, z którego chcemy stworzyć gifa. Odtwarzamy go i pauzujemy w momencie, w którym np. nasz gif ma się zacząć (1).

Odtwarzanie filmu, z którego tworzymy gifaOdtwarzanie filmu, z którego tworzymy gifa

Następnie klikamy na ikonę gifa (2) znajdującą się prawym górnym rogu okna aplikacji. Teraz otwiera się nam okno edycji gifa.

Okno edycji gifaOkno edycji gifa

Na dole okna widać linię z kadrami z naszego filmu (1) o długości ok. 4 sekund. Klikając i przytrzymując ją, możemy poruszać się po kadrach, tak aby wybrać ten konkretny punkt na którym będzie tworzony nasz gif. Gdy odpowiedni fragment filmu został już wybrany, możemy edytować prędkość odtwarzania gifa korzystając z przycisku prędkości (2). Na koniec mamy możliwość wybrania sposobu odtwarzania (3). Czy odtwarzanie ma „iść” do przodu, do tyłu czy w pętli. Wybór sygnalizowany jest strzałką lub strzałkami w odpowiednim kierunku. Ja wybrałem pętlę – strzałki w obu kierunkach.

Gdy nasz gif jest już przygotowany korzystamy z przycisku „Zapisz(4) i zapisujemy go w Galerii. Jak widać możemy go również odrazy wysłać korzystając z przycisku „Udostępnij”.

Nasz nowo stworzony gif zapisany został w folderze „Pliki GIF” do którego mamy dostęp przez aplikację galeria.

Folder w galeriiFolder w galerii      Nasz gifNasz gif

I to już wszystko.

Prawda, że szybko, łatwo i przyjemnie.

Na potrzeby tego poradnika, stworzyłem nawet takiego gifa, na podstawie filmiku, który widoczny jest na grafikach.

Poniżej efekt końcowy mojego dzieła. :winking-face:

Gif w pętliGif w pętli

Jeżeli uda się Wam stworzyć jakiś ciekawy gif, to pochwalcie się tutaj przed innymi.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
5 Odpowiedzi
MonikaGS
Helping Hand
Opcje

@Szewcu72 - gifmaster! :smiling-face:

Szewcu72
MegaStar
Opcje

@MonikaGS mam cały filmik w slow M :winking-face:

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
MonikaGS
Helping Hand
Opcje

@Szewcu72, pochwal się :smiling-face:

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@MonikaGS wrzucę na YT i dodam na forum.

Szewcu72
MegaStar
Opcje

@MonikaGS Zgodnie z obietnicą prezentuję film w trybie slow motion na bazie którego wygenerowałem przykładowy gif.

Gdyby ktoś pytał... tak to panna młoda. :smiling-face-with-sunglasses::winking-face: