Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Format DNG

(Temat utworzony: 26-02-2017 04:55 PM)
2624 Wyświetlenia
Zenon
Journeyman
Opcje

W jakim programie mogę edytować pliki DNG ze smartfona Galaxy S7 Edge? Najlepiej w języku polskim.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Zenon

0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
Zenon
Journeyman
Opcje
Do

Explorer

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

0 Like
11 Odpowiedzi
ŁukaszG
Pathfinder
Opcje

jest to surowy plik RAW, proszę spróbować otworzyć programem supportującym te rozszerzenia, np. Dynamic Photo HDR

0 Like
Zenon
Journeyman
Opcje

Witam ponownie

Jak pisałem, poszukuję programu do EDYCJI plików DNG, a nie tylko do otwierania, np. do: zmiany balansu bieli, zmiany temperatury barwowej, rozjaśniania cieni itp. Czy proponowany program Dynamic Photo HDR to robi?

Pozdrawiam serdecznie

Zenon

0 Like
ŁukaszG
Pathfinder
Opcje
0 Like
Zenon
Journeyman
Opcje

Zaglądnąłem pod podany link i niczego na temat obróbki RAW-ów nie zauważyłem.  Widocznie jestem ślepy.

Firma Fuji do swoich aparatów dodaje program RAW FILE CONVERTER, a firmy Samsung nie stać? Przynajmniej mogłaby zaoferować kupno takiego programu w razie potrzeby.

Pozdrawiam

Zenon

0 Like
ŁukaszG
Pathfinder
Opcje
S7 to nie aparat fotograficzny, nie rozumiem powiązania. Proszę używać zapisu zdjęć do formatu JPG (defaultowe ustawienia), można obrobić taki plik każdym programem. Jeżeli zależy Panu na obróbce surowego pliku typu RAW proszę użyć profesjonalnych płatnych programów. Np. rodzina programów Adobe może służyć do edycji grafiki, wystarczy doinstalować rozszerzenie 'Adobe Camera Raw and DNG Converter for Windows'
0 Like
Zenon
Journeyman
Opcje

W takim razie po co w smartfonie S7 edge jest zapis DNG + JPG?

Czy to tylko chwyt marketingowy?

Zapis JPG stosuję "od zawsze" w moim aparacie fotograficznym i potrafię go edytować. Ostatnio stosuję RAW + JPG, bo firma FujiFilm dołączyła do mojego aparatu FinePix HS50 EXR odpowiedni program (RAW File Converter EX). Program ten nie czyta DNG - stąd moje pytanie.

To samo chciałem zrobić z DNG bez "wytaczania kolubryny" w postacji Photoshopa, a smartfona  S7 między innymi użyć jako awaryjnego apatatu fotograficznego.

Czy mogę się dowiedzieć o istnieniu jakiegoś prostego, darmowego lub taniego programu do edycji DNG?

Jeśli nie, to uznaję temat za zakończony.

Pozdrawiam

Zenon

0 Like
ŁukaszG
Pathfinder
Opcje
Nadal nie rozumiem Pańskie aluzji do chwytu marketingowego, producent wychodzi ponad resztę i daje możliwość zapisu zdjęć w surowym formacie. Jeżeli nie udostępnia darmowego programu to nie znaczy przecież, że nie można edytować tego pliku w płatnych programach, więc jak widać dla pewnej grupy osób będzie to pozytywne działanie. Jako właściciel lustrzanki nie napisałbym do producenta o darmowy program do otworzenia pliku raw, jest taka funkcja dostępna w aparacie, więc korzystam z własnych programów, jak ich nie mam to zapisuje w jpg.
0 Like
WolF
Voyager
Opcje
Jak chcesz edytować w darmowym programie na kompie to Photofiltre lub PhotoScape.
To nie photoshop ale dają radę jak na darmówki.
Rozwiązanie
Zenon
Journeyman
Opcje
Do

Explorer

0 Like