Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Aktualizacje systemowe Google Play

(Temat utworzony: 24-04-2020 10:55 PM)
28594 Wyświetlenia
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Aktualizacje-Google-Play.jpg

Google począwszy od systemu Android 10 wprowadził nową technologię zabezpieczenia użytkowników systemu. Funkcja o nazwie Project Mainline (nie mylić z Project Treble) pozwala na aktualizowanie określonych komponentów wewnętrznych urządzenia bez konieczności pobierania oprogramowania układowego i przechodzenia przez proces aktualizacji. Dzięki temu Google może w każdym momencie za pomocą sklepu Google Play udostępnić ważne poprawki bezpieczeństwa, które trafią do naszych urządzeń bez konieczności angażowania producenta telefonu czy operatora sieci komórkowej. Po wydaniu takiej aktualizacji trafia ona bezpośrednio do naszego telefonu lub tabletu. W urządzeniach funkcja nosi nazwę Aktualizacja systemu w Google Play (Google Play system updates). Na koncie Google jest widoczna pod nazwą Aktualizacje usług systemowych.

Ustawienia telefonuUstawienia telefonuUstawienia konta GoogleUstawienia konta Google

Aktualizacje są wykonywane automatycznie. Użytkownik może sprawdzić wersję aktualizacji oraz ręcznie sprawdzić dostępność nowszej wersji aktualizacji systemowych. Aby to zrobić należy w urządzeniu kolejno przejść do:

Android 12

Ustawienia > Biometria i zabezpieczenia > Aktualizacja systemowa Google Play

Aktualizacja-systemowa-Google-Play.jpgScreenshot_20200424-224645_Google Play Store.jpg

Android 13+

Ustawienia > Bezpieczeństwo i prywatność > Aktualizacje > Aktualizacja systemu w Google Play.

Screenshot_20221215_144819_Settings.jpgScreenshot_20221215_144810_Google Play Store.jpg

Poprawki bezpieczeństwa udostępniane w ramach aktualizacji systemowych Google Play są uwzględniane w biuletynach bezpieczeństwa systemu Android. Aktualizacje udostępniane są w różnych odstępach czasowych w zależności od urządzenia. W większości przypadków nowe wersje pojawiają się raz w miesiącu.

Pamiętajcie również o aktualizacjach usług systemowych Google. Więcej informacji znajdziecie w poniższym wątku:

https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-i-us%C5%82ugi/aktualizacje-us%C5%82ug-systemowych-goog...

Źródło: opracowanie własne na podstawie Android Developers Blog, Android, Android Security Bulletin, Google System Release Notes

699 Odpowiedzi
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@mirudo24 na 20-stkach też jest wrzesień.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Czyli to nie jest błąd i stopień poprawki systemowej Google Play jest niższy w systemie Android 11 niż w poprzedniej wersji Android 10 🤔

PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@mirudo24  No rzeczywiście ciekawa sprawa, możliwe że błąd.

mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Dzisiaj pojawiła się nowa aktualizacja systemowa Google Play datowana na 1 grudnia. Aktualizacja została wykryta na telefonie Note20 Ultra z systemem Android 11.

Screenshot_20210109-192816_Google Play Store.jpgScreenshot_20210109-193004_Google Play Store.jpg

mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Dzisiaj pobrałem styczniowe poprawki Google Play na telefonie S21 Ultra 5G.

Screenshot_20210127-211754_Google Play Store.jpgScreenshot_20210127-213028_Google Play Store.jpg

Remek10
Explorer
Opcje

Ja na mojej S10-tce mam na antku 11 mam zabezpieczenia google play z września. Aktualizację mi znajduje, ale mam komunikat Nie udało się zaktualizować, Aktualizacje są tymczasowo niedostępne.

Jakaś rada?

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Remek10, próbowałeś wyłączyć i ponownie włączyć telefon?

0 Like
Remek10
Explorer
Opcje

Dzięki @mirudo24  teraz mam  styczeń 2021.

Że też na to nie wpadłem 🤪

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Remek10, proszę. Najważniejsze, że udało się wgrać najnowsze poprawki zabezpieczeń 😉

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Jest aktualizacja na 1 Luty.

Screenshot_20210226-001114_Google Play Store.jpg