Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Aktualizacje systemowe Google Play

(Temat utworzony: 26-08-2022 07:52 PM)
320 Wyświetlenia
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Aktualizacje-Google-Play.jpg

Google począwszy od systemu Android 10 wprowadził nową technologię zabezpieczenia użytkowników systemu. Funkcja o nazwie Project Mainline (nie mylić z Project Treble) pozwala na aktualizowanie określonych komponentów wewnętrznych urządzenia bez konieczności pobierania oprogramowania układowego i przechodzenia przez proces aktualizacji. Dzięki temu Google może w każdym momencie za pomocą sklepu Google Play udostępnić ważne poprawki bezpieczeństwa, które trafią do naszych urządzeń bez konieczności angażowania producenta telefonu czy operatora sieci komórkowej. Po wydaniu takiej aktualizacji trafia ona bezpośrednio do naszego telefonu lub tabletu. W urządzeniach funkcja nosi nazwę Aktualizacja systemu w Google Play (Google Play system updates). Na koncie Google jest widoczna pod nazwą Aktualizacje usług systemowych.

Ustawienia telefonuUstawienia telefonuUstawienia konta GoogleUstawienia konta Google

Aktualizacje są wykonywane automatycznie. Użytkownik może sprawdzić wersję aktualizacji oraz ręcznie sprawdzić dostępność nowszej wersji aktualizacji systemowych. Aby to zrobić należy w urządzeniu kolejno przejść do:

Android 12

Ustawienia > Biometria i zabezpieczenia > Aktualizacja systemowa Google Play

Aktualizacja-systemowa-Google-Play.jpgScreenshot_20200424-224645_Google Play Store.jpg

Android 13+

Ustawienia > Bezpieczeństwo i prywatność > Aktualizacje > Aktualizacja systemu w Google Play.

Screenshot_20221215_144819_Settings.jpgScreenshot_20221215_144810_Google Play Store.jpg

Poprawki bezpieczeństwa udostępniane w ramach aktualizacji systemowych Google Play są uwzględniane w biuletynach bezpieczeństwa systemu Android. Aktualizacje udostępniane są w różnych odstępach czasowych w zależności od urządzenia. W większości przypadków nowe wersje pojawiają się raz w miesiącu.

Źródło: opracowanie własne na podstawie Android Developers Blog, Android, Android Security Bulletin, Google System Release Notes

643 Odpowiedzi
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@kamil40013, dziękuję za informację. Ciekawe czy Google przywróci taką możliwość w kolejnej aktualizacji czy jednak była to celowa zmiana.

kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

W becie One UI 5 jest możliwość podglądu wersji poprawki zabezpieczeń Google, ale kliknięcie na to pole powoduje zamknięcie aplikacji Ustawienia.

Screenshot_20220825_172634_Settings.jpg

mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@mirudo24  napisał(a):

Google usunął możliwość ręcznego sprawdzania dostępności aktualizacji systemowych Google Play. Na ten moment nie wiadomo czy to błąd czy celowa zmiana w systemie. Nie widzę możliwości ręcznego sprawdzenia aż na trzech telefonach - Galaxy S20 FE, Galaxy S22 Ultra oraz Galaxy Z Fold3.

Po aktualizacji sklepu Google Play do wersji 32.0.20.0-21 ręczna opcja sprawdzania dostępności aktualizacji systemowych wróciła na miejsce. Wygląda zatem na to, że był to jedynie tymczasowy błąd po stronie usługi.

bdjdjd
Pioneer
Opcje
Dobry wieczór  od ostatniej aktualizacji systemu  nie mogę. Sprawdzić aktualizacj a w sensie mi chodzi oto jak wchodzę w ustawienia  telefon i informacje  informacje o oporgramuwaniu  i aktualizacja systemu w Google Play i jak to klikam to mnie nieborzesnosi żebym sprawdzał ta aktualizacje prosze o pomoc dziękuję  z góry dobranoc
0 Like
Kacper2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@bdjdjd Chodzi Ci o Aktualizacja systemowa Google Play? 
Ustawienia -> Biometria i zabezpieczenia -> Aktualizacja systemowa Google Play

Kacper2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@mirudo24 Jak napisałeś o usunięciu tej formy aktualizacji sprawdziłem i u mnie na Galaxy M12 też nie było tej opcji. Dziś opcja jest ponownie dostępna, nie wykonywałem wskazówki podanej przez @kamil40013

bdjdjd
Pioneer
Opcje
Tak
0 Like
Kacper2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@bdjdjd I rozumiem, że nie możesz sprawdzić ręcznie aktualizacji? 

kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@bdjdjd, Zaktualizuj Sklep Google Play do najnowszej wersji 32.0.20-21. Możesz to zrobić przechodząc do Sklep Play --> kliknij w awatar --> Ustawienia --> Informacje --> Zaktualizuj Sklep Play.

bdjdjd
Pioneer
Opcje
Tak
0 Like