20-03-2020 10:43 AM
Witam, czy tryb zasilania ma wpływ na otrzymywanie powiadomień na telefon lub też samoczynne aktualizacje aplikacji z Google Play? U siebie mam ustawione od samego początku tryb zasilania Optymalizacja, ale zauważyłem, że aplikacje ze Sklepu Play czy Galaxy Store nie aktualizują się samoczynnie, w większości przypadków aktualizują się dopiero po podłączeniu telefonu do ładowania lub przy recznym wymuszeniu aktualizacji. Od razu dodam, że zarówno Usługi Google Play jak i Galaxy Store mam usunięte z Optymalizacji użycia aplikacji w zakładce Dostępu specjalnego. Czy ktoś wie coś na ten temat? Z góry dzięki:)
20-03-2020 10:53 AM
@LarsonP Witaj. Tak tryb zasilania ma wpływ na powiadomienia lub aktualizacje poniewaz niektóre aplikacje są usypiane.
20-03-2020 10:59 AM
W uśpionych aplikacjach mam dodane tylko te dwie. Myślisz, że może to dziać się dynamicznie i aplikacje, których system nie potrzebuje w danym momencie mogą zostać uśpione, ale nie dodane do tej listy?
20-03-2020 11:09 AM — edytowano 20-03-2020 11:21 AM
@LarsonP Tak jeżeli mamy włączony tryb adaptacyjnego oszczędzania baterii.
Wówczas system dobiera automatycznie tryb oszczędzania w oparciu o wzorce wykorzystywania urządzenia, które aplikacjie i jak często sa używane. Również ma znaczenie tutaj poziomnaładowania baterii.
20-03-2020 11:09 AM
20-03-2020 11:17 AM
20-03-2020 11:19 AM
@LarsonP U mnie jest tak samo ale mi to nie przeszkadza, sam co jakiś czas sprawdzam sobie ręcznie aktualizacjie.
Możesz wyłączyć adaptacyjne oszczędzanie energi.
20-03-2020 11:33 AM
Nie używam adaptacyjnego oszczędzania energii. Kiedyś włączyłem to na próbę, ale ustawienie to wyłączało mi ekran Always od display, więc zrezygnowałem z tej opcji. Myślałem, że może ktoś z Was używa bądź używał kiedyś trybu wysokiej wydajności i będzie w stanie powiedzieć jak to się ma do wszelakich powiadomień itp bo chciałbym aby aktualizacje działy się w sposób automatyczny bez konieczności zaglądania do Google Play co jakiś czas oraz aby powiadomienia z innych aplikacji przychodziły możliwie bez opóźnień:)
20-03-2020 11:39 AM
@LarsonP W trybie wysoka wydajność nie będzie działało żadne oszczędzanie energii. Czyli sytuacja będzie taka jakbyć miał telefon podłączony do ładowarki. Wszystkie powiadomienia będą przychodziły, aplikacjie nie bedą usypiane...
20-03-2020 11:41 AM
Mnie to nie przeszkadza, że nie ma powiadomień o nowych aktualizacjach z Google Play czy Samsung Store.