Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Spadki prędkości WiFi 5Ghz i zielona poświata ekranu

(Temat utworzony: 11-08-2021 11:17 AM)
917 Wyświetlenia
PiotrekB
Journeyman
Opcje

Cześć,

szukam rozwiązania problemu z moim Galaxy S20 FE 5G. Mam internet 300 Mbps i taką prędkość osiągam w testach prędkości. Problem polega na tym że podczas pobierania dużych plików (gry, aplikacje, aktualizacje) prędkość spada < 10 Mbps a przewidywany czas pobierania wzrasta z kilku minut do kilku godzin lub nawet połączenie całkiem przestaje działać. Po wyłączeniu i włączeniu WiFi/trybu samolotowego/restarcie telefonu sytuacja wraca do normy, aż do następnego pobierania plików. Podczas testu pobierania pliku 10 GB prędkość spada po kilku minutach, wzrasta po kolejnych kilku, znowu spada i tak w kółko.

Próbowałem:

- reset ustawień sieciowych telefonu

- sprawdzenie w safe mode

- sprawdzenie bez etui (ponieważ wydaje się że może mieć to związek z przegrzewaniem się telefonu)

- ustawienie połączenia jako nieopomiarowane

- ustawienie MAC adresu dla połączenia na stałe (nie losowego)

- wyłączenie przełączania na dane komórkowe przy problemach z WiFi

- wyczyszczenie cache

- włączenie rozszerzonego przetwarzania

- instalacja najnowszej, sierpniowej aktualizacji (dzisiaj)

- reset i rekonfiguracja routera, zmiana kanału WiFi

Przy użyciu wifi 2.4 GHz problemy występują ale znacznie rzadziej. Na LTE nie zauważyłem.

Na innych urządzeniach podłączonych do sieci problemów nie ma, speed testy pokazują stabilne 300 Mbps, podczas pobierania nic nie zrywa, prędkość jest stała.

Wydaje mi się że może mieć to jakiś związek z nagrzewaniem telefonu - sprawdziłem temperatury aplikacją typu CPU monitor i przed pobieraniem miałem 30-parę stopni, podczas pobierania wzrastało do > 50 stopni, prędkość spadała, temperatura też i po jakimś czasie wracała pełna prędkość połączenia.

Czy jest coś jeszcze co mogę zrobić poza oddaniem telefonu na gwarancję?

I tak przy okazji - jak Samsung podchodzi do problemów z ekranem w postaci zielonej poświaty na szarym tle w ciemnym pomieszczeniu i niskiej jasności ekranu? Mój ekran w takich warunkach ma lewą stronę czarną a prawą zielonkawą. Telefon jest nowy, używam go tydzień.

0 Like
16 Odpowiedzi
PiotrekB
Journeyman
Opcje
Nie, problem ciągle występuje. Aktualizuję telefon regularnie, sprawdziłem na najnowszej wersji i jest tak samo.
0 Like
piskorz
First Poster
Opcje

No to ja mam w swoim to samo. Gdzieś wyczytałem, że problem może leżeć po stronie urządzenia udostępniającego internet, a nie samego telefonu.
W pracy działa mi normalnie, tzn. bez spowolnień, ale i łącze jest wolniejsze.
W domu przy łączu 700Mb po uruchomieniu lub po włączeniu i wyłączeniu wi-fi przez chwilę chodzi z prędkościami 400-550, po czym zwalnia do 20-60 Mb.
Czy komuś udało się ustalić co się dzieje?
Wada telefonu, czy problem po stronie routera wi-fi?

0 Like
PiotrekB
Journeyman
Opcje
Wada telefonu. Próbowałem na różnych routerach w domu i na łączu 300 Mbit i 500 Mbit. U mnie zwalnia ponizej 10 Mbit jak telefon się zagrzeje.
0 Like
piskorz
First Poster
Opcje

Próbowałeś wyłączyć baterię adaptacyjną? Chyba ona wprowadza wifi w stan jakiegoś zmulenia.
Wyłączyłem adaptacyjną i chyba jest OK.

0 Like
PiotrekB
Journeyman
Opcje
Faktycznie, to może być to. Jak na razie od wyłączenia baterii adaptacyjnej wifi mi nie zwolniło mimo odpalonej gry a w tle pobierania plików, co zawsze wcześniej powodowało zwolnienie wifi.
0 Like
piskorz
First Poster
Opcje

Żadne zmiany ustawień, resety i inne standardowe procedury nie pomagają.
Telefon mocno obciążony / rozgrzany zwalnia na wifi.
Potrafi zwolnić nawet poniżej 1MB/s.
Widziałem, że chyba poruszałeś temat na zagranicznych forach. Kilka osób z Indii opisało podobny problem.
Natomiast istnieje w sieci teoria, że tylko 5% telefonów ma ten problem, pozostałych 95% działa prawidłowo.
Czy udało Ci się coś więcej ustalić w kwestii działania wifi, czy faktycznie wyłączenie adaptacyjnej baterii u Ciebie rozwiązało problem? Bo u mnie jednak nie 😞

0 Like
piskorz
First Poster
Opcje
Znasz kogoś, u kogo ten telefon nie zwalnia po wifi? Bez względu na temperatutę procesora, baterii itp?
Testowałem a52s 5g i zdaje się również dramatycznie zwalniać predkość internetu wraz z rozgrzewaniem...
Telefon z 5G wifi 6 i takie akcje... Po prostu brak słów. Samsung poza odpowiedziami robota od 4 kwietnia ma mnie w poważaniu...
0 Like