19-03-2019 08:04 AM
12-04-2019 07:54 PM
Dobrze wiedzieć, że istnieją jednostki, które odniosły zwycięstwo w kontekście baterii.
U mnie nie jest tak kolorowo. Faktycznie podczas snu uruchamiam sobię procedurkę Bixby gdzie mam wyłączone niemal wszystko poza czuwaniem sieci GSM (synchronizacja, Internet etc. powyłączane) i w czasie 8 godzin snu schodzi jedynie 2%. Na samym początku zassałem wszystko (włącznie z ustawieniami i aplikacjami) Smart Switchem ze swojej S8. Po kilku dniach przytłoczony mizerną żywotnością baterii zacząłem przeczesywać Internety (Samsung Community PL&ENG, xda, forum android) i w następstwie poczyniłem factory reset i Smart Switch poszedł w ruch: jedynie SMSy i zdjęcia.
Ręcznie pobawiłem się z konfiguracją ustawień i instalacją aplikacji (na marginesie: okazało się że potrafiłem ograniczyć pulę aplikacji o około 50% względem tego co trzymałem na S8!) i przez chwilę odnotowałem nieznaczną poprawę.
Wczytując się coraz głębiej w obserwacje użytkowników S10 uskuteczniłem Adhella 3, zrobiłem wipe cache partiton, czyszczenie danych dla usług Google Play, tryb nocny, usunąłem aplikację AccuBattery, która monitoruje zużywanie baterii, itd. Niestety niewiele to pomogło.
W "Pielęgnacji urządzenia" nic nie wskazuje na drenaż baterii jedynie aktywność w tle "Usług Google Play" pokrywa się niemal jeden do jednego z czasem pracy na baterii, - nie zużywając przy tym więcej niż 2/3% baterii na cały cykl użytkowania baterii. Np. dzisiaj do godziny 19:30 wygląda to tak:
Aktywność 1 godzinę 40 min // Tło: 16 godzin 5 minut.
Czy u Was też tak to się rysuje?
Zauważyłem, że na WIFI jest zdecydowanie dużo lepiej niż na LTE i bateria topnieje sporo wolniej. Korzystając cały dzień z WIFI osiągam naprawdę dobre wyniki natomiast w trybie mieszanym lub funkcjonując cały dzień poza domem (opierając model użytkowania o LTE non stop) jest niestety słabiutko.
Zastanawiam się na ile algorytm uczący się wzorców użytkowania (bateria adaptacyjna i optymalizacja ustawień) mają wpływ na drenaż baterii...
Żeby nie pozostać gołosłownym to przedstawiam screena z dzisiejszego dnia gdzie po godzinie 13 odłączyłem telefon od ładowarki przy 100% i naprawdę z niego korzystałem a godzinę z tego był na rutynie, którą ustawiam na noc (!).
Mam stałe połączenie Bluetooth z Galaxy Watchem, około 1 godz do 1,5 h Galaxy Buds, AoD w trybie dotknij aby wyświetlić no i WIFI lub LTE.
Czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły lub sugestie?
12-04-2019 10:02 PM
@konradow, na pewno przeczytałeś już mnóstwo porad dotyczących baterii więc skupię się tylko na najważniejszych rzeczach. Pamiętaj, że LTE zużywa dużo baterii jeżeli jakość połączenia jest słaba (jedna lub dwie kreski) . Spróbuj ustawić 3G i zobacz jak to wpłynie na baterię. Korzystanie z Wi-Fi znacząco obniża zużycie baterii, dlatego warto korzystać z tego typu połączenia. Druga sprawa to przywrócenie części danych za pomocą aplikacji Smart Switch. Aby się upewnić, że szybko zużywająca się bateria to nie jakaś pozostałość po przywróceniu niektórych danych za pomocą tej aplikacji to warto przywrócić raz jeszcze ustawienia fabryczne bez jakiejkolwiek kopii i wtedy ponownie sprawdzić działanie baterii. Przed przywróceniem sprawdź jeszcze jak będzie się zachowywać bateria w Trybie bezpiecznym.
19-04-2019 03:02 PM
Witam.
Ja mam ustawione bixby routines i wyłączam wszystko co zbędne tak aby telefon tylko czuwał i przez noc mi zabiera 4-6% . Uważam to za bardzo dobre rozwiązanie bo w moim przypadku zbędne jest używanie w nocy różnych aplikacji jak i wifi bloototh etc.
23-04-2019 09:19 AM — edytowano 23-04-2019 09:22 AM
Nismo ja wszystko rozumiem, Twoje argumenty co do LTE sa logiczne i prawidziwe (sam to przetestowalem na swojej s10+ i s9+), tylko wytlumacz mi prosze, dlaczego randomowe spadki baterii wlasciwie z roznych powodów zdarzaja sie glownie na urzadzeniach Samsunga? Mam kilka innych telefonow roznych firm na zadnym bateria nie jest tak nieprzewidywalna. A zasieg LTE jest taki sam.
Oneplus 6T - dziala ok
Huawei p20 i p20pro - dziala ok
Huawei p30 pro - dziala ok
Iphone 6 - dziala ok
Chyba tylko do galaxy powstaly tomy poradnikow jak usprawnic dzialanie baterii i 1000 tips & tricks jak to zrobic
Nie wiem czy to kwestia exynos'a czy oprogramowania, ale jest to w pewien sposób frustrujące.
Nie moge korzystac z LTE gdy mam powiedzmy 2 kreski zasiegu, bo telefon po pierwsze sie grzeje, a po drugie bateria znika pomimo braku uzytkowania go.
Wyprzedzajac pytanie o serwis: serwis w plazie w wwie nie potrafi zreprodukowac tego problemu, bo maja dobry zasieg LTE
Zeby nie bylo, ze to moj wymysl, nawet Linus w ostatnim filmie przy okazji recenzji p30 pro zwraca uwage na to, ze samsung jako jedyny ma randomowe spadki baterii i nikt nie wie z czym to jest zwiazane
EDIT A watpek na temat drenażu baterii w s10 na forum anglojezycznym ma 91 stron
23-04-2019 09:43 AM
@Hollybuc, pomimo najszczerszych chęci nie jestem w stanie w pełni odpowiedzieć na Twoje pytanie. Po pierwsze u mnie problem z siecią LTE nie występuje a po drugie nie mam porównania w postaci telefonów, które wymieniłeś. Oczywiście nie twierdzę, że skoro u mnie jest w porządku to problem nie występuje u innych. Ciężko mi jednak cokolwiek więcej doradzić w tym temacie w przypadku kiedy serwis również rozkłada ręce. Ze swojej strony mogę jedynie doradzić podstawowe działania takie jak wykonanie twardego resetowania bez kopii czy zmianę szybkości łącza na 3G. Być może jedna z kolejnych aktuazliacji usprawni działanie LTE, ale tego niestety nie wiemy.
Dodam, że w moim S10+ przez większość czasu posiadam zasięg LTE na poziomie dwóch kresek i problem nie występuje. Przez większość dnia jestem połączony z siecią Wi-Fi.
23-04-2019 09:48 AM — edytowano 23-04-2019 09:55 AM
U mnie twardy reset pomógł bardzo, co z resztą już tu opisywałem dość szczegółowo. Muszę jednak przyznać, że różnica między wifi a LTE jest duża, co widzę głównie w weekendy które spędzam z dala od ciepłego i przytulnego WiFi;) Jak w tygodniu po pracy mam 60-70%, tak w weekendy o tej samej porze często jest to koło 30-40%. Tak chyba musi być. Podobnie miałem w poprzednich telefonach jak Huawei Mate 10 pro czy P10, choć szczerze to nie pamiętam czy różnica była aż tak duża.
23-04-2019 09:22 PM
Witam mam p20 pro moj telefon przy ciahcią połączeniu z netem spokojnie wytrzymuje caly dzien bez ladowania przy polqcpołąc z zegarkiem jeszcze a czy s10e wytrzyma jeden pelny dzien
Rozmawiam dosc czesto oraz prsegladam net.
23-04-2019 11:07 PM — edytowano 23-04-2019 11:08 PM
@Estor nie gniewaj się, ale czy możesz napisać to jeszcze raz, po polsku i z interpunkcją? Bo oczopląsu dostałem czytając ten post. 😞
30-05-2019 02:20 PM
Po wipe cache partition jest ok. Ok - jak włączone WiFi Calling zamiast LTE. Ok znaczy - wytrzymuje już 24h. Waw. Super. Przy wyłączonych wielu funkcjach jak AOD, BT, wszystko na czarno, etc.
To teraz skoro już dobiłem do magicznych 24h w tym flagowcu Samsunga to pytanie ile tak naprawdę powinien wytrzymać na baterii przy normalnym użytkowniku, który nie korzysta z akcesoriów zewnętrznych..?
30-05-2019 04:17 PM
@PinkfineK trudno jest odpowiedzieć na takie pytanie. Wszystko zależy od wielu czynników. Ilość i jakość zainstalowanych aplikacji, ktore z nich i jak często, długo są używane, pracują w tle. Od sposobu konfiguracji samego urządzenia, ilości danych na nim zapisanych oraz zasięgu sieci z których korzysta.