14-01-2021 10:18 AM
A teraz dokładniej:
jak telefon się rozładuje całkowicie, nie ładuje się przez USB. Muszę go "ruszyć" przez ładowarkę indukcyjną
jak już się uruchomi, mogę podłączyć ładowarkę zwykłą, ale działa tylko wolne ładowanie. i to na tyle wolne, że robiąc cokolwiek procenty baterii spadają.
A teraz inne próby:
- sprawdzane na kilkunastu przewodach, w tym oryginalnych samsunga
- sprawdzane na 5 ładowarkach w tym jedna od s10, jedna od s8 , jedna od jakiegoś samsunga A ileś, jedna od Mi jedna uniwersalna. Ah i jedna samochodowa.
- inne telefony (w tym inne samsungi i Mi) które mają wsparcie QC3 korzystają z tego na każdym przewodzie i ładowarce, które to wspierają.
chyba muszę się zareklamować, ale może macie jakieś inne pomysły co jeszcze można zrobić? gniazdo czyste, factory reset zrobię jak już będę nieść sprzęt do serwisu
pozdrawiam
Maciek
14-01-2021 10:34 AM
Na początek zerknij do poniższego wątku, w którym zostały przydatne wskazówki dotyczące problemów z ładowaniem.
14-01-2021 11:37 AM — edytowano 14-01-2021 11:39 AM
14-01-2021 02:19 PM
Dzisiaj byłem w serwisie samsunga z identycznym problemem jak Twój. Serwis wyczyścił port i działa jak nowy.
14-01-2021 04:32 PM — edytowano 14-01-2021 04:32 PM
gniazdo czyste, jak pisałem.
sprawy poruszane w artykule w zasadzie sprawdziłem wcześniej, poza szybkim ładowniem w opcjach (które jest włączone).
a i jeszcze jedno co zauważyłem. Po podłączeniu do kilku ładowarek (w tym oryginalnej) pojawia się błyskawica informująca o zasilaniu, ale leży sobie dłuższy czas i nawet procenta nie załapie. I się grzeje.
No nic, zaniosę do serwisu, niech tam myślą.
14-01-2021 05:10 PM
@maciek_w , daj później znać co było.
14-01-2021 08:53 PM
Również uważałem, że gniazdo jest czyste. Kabel od ładowania jakby nie wchodził do końca i myślałem, że jest uszkodzony. Pewnie brud został tak mocno dopchany do końca, że nie udało mi się go ciekim drutem wyjąć I sprężonym powietrzem. W serwisie najpierw sprawdza czy wyczyszczenie portu coś pomoże. Daj znać jaki był powód.
15-01-2021 12:31 PM
U mnie brud nie było widać, sprzężone powietrze nic nie pomogło. Ale użyłem izopropylu i szczoteczki, i zaczęło coś lepiej działać. Więc przeczyściłem jeszcze parę razy i zaczęło działać. 🤘 Jakoś styki były zabrudzone.
Sama szczoteczka wcześniej nie dała rady. Podobnie teraz, nie było widać brudu kurzu czy coś.
15-01-2021 10:17 PM — edytowano 15-01-2021 10:24 PM
Czyli rozumiem problem rozwiązany?
Od siebie sugeruję nabyć za ok. 30-50zł tester USB (np. na znanym portalu aukcyjnym, albo bezpośrednio z Chin). Można fajnie obserwować prąd (A), napięcie (V), pobieraną moc (W). Tylko najpierw warto zrobić pomiar-obserwację odniesienia na sprawnym telefonie. Testerek przyda się także do sprawdzania innych urządzeń USB, np. mierzenia pojemności powerbanków (mAh), jakości kabelków, itp.
16-01-2021 07:50 AM — edytowano 16-01-2021 07:52 AM
Nie, jednak nie rozwiązany. Falstart. Polepszyło się o tyle, że dwa kabelki więcej potrafią szybko ładować telefon. Ale gdy się całkiem rozładuje (już 3 raz od rozpoczęcia wątku) to tylko indukcyjna go "budzi". Chociaż teraz widzę, że już nawet indukcyjna ma problem, od dopiero po 8 minutach są procenty (wcześniej tylko ten słynny piorun, który jednemu kolesiowi z sejmu przypomina hitlerowców)