Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

s10e przestał się ładować

(Temat utworzony: 14-01-2021 10:18 AM)
3655 Wyświetlenia
maciek_w
First Poster
Opcje

A teraz dokładniej:

jak telefon się rozładuje całkowicie, nie ładuje się przez USB. Muszę go "ruszyć" przez ładowarkę indukcyjną

jak już się uruchomi, mogę podłączyć ładowarkę zwykłą, ale działa tylko wolne ładowanie. i to na tyle wolne, że robiąc cokolwiek procenty baterii spadają.

A teraz inne próby:

- sprawdzane na kilkunastu przewodach, w tym oryginalnych samsunga

- sprawdzane na 5 ładowarkach w tym jedna od s10, jedna od s8 , jedna od jakiegoś samsunga A ileś, jedna od Mi jedna uniwersalna. Ah i jedna samochodowa.

- inne telefony (w tym inne samsungi i Mi) które mają wsparcie QC3 korzystają z tego na każdym przewodzie i ładowarce, które to wspierają.

chyba muszę się zareklamować, ale może macie jakieś inne pomysły co jeszcze można zrobić? gniazdo czyste, factory reset zrobię jak już będę nieść sprzęt do serwisu

pozdrawiam

Maciek

0 Like
10 Odpowiedzi
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Na początek zerknij do poniższego wątku, w którym zostały przydatne wskazówki dotyczące problemów z ładowaniem.

https://eu.community.samsung.com/t5/pozosta%C5%82e-smartfony/problemy-z-%C5%82adowaniem-sprawd%C5%BA...

0 Like
RMC47
Journeyman
Opcje
Sprawdź czystość portu USB-C w telefonie. Po Twoim opisie wnioskuję, że możesz mieć tam sporo brudu, który utrudnia podłączenie kabla i ładowanie, spotkałem się z tym już wiele razy. Na wyłączonym telefonie zajrzyj pod światło do portu. Jeśli będzie brudny, spróbuj użyć jakiegoś cienkiego, plastikowego narzędzia lub nawet wykałaczki i ostrożnie go usuń. Możesz się zdziwić, ile tam się może upchać!
0 Like
przem3kn
Navigator
Opcje

Dzisiaj byłem w serwisie samsunga z identycznym problemem jak Twój. Serwis wyczyścił port i działa jak nowy. 

maciek_w
First Poster
Opcje

gniazdo czyste, jak pisałem.

sprawy poruszane w artykule w zasadzie sprawdziłem wcześniej, poza szybkim ładowniem w opcjach (które jest włączone).

a i jeszcze jedno co zauważyłem. Po podłączeniu do kilku ładowarek (w tym oryginalnej) pojawia się błyskawica informująca o zasilaniu, ale leży sobie dłuższy czas i nawet procenta nie załapie. I się grzeje.

No nic, zaniosę do serwisu, niech tam myślą.

0 Like
ELM0
Helping Hand
Opcje

@maciek_w , daj później znać co było.

0 Like
przem3kn
Navigator
Opcje

20210114_204657.jpg

 Również uważałem, że gniazdo jest czyste. Kabel od ładowania jakby nie wchodził do końca i myślałem, że jest uszkodzony. Pewnie brud został tak mocno dopchany do końca, że nie udało mi się go ciekim drutem wyjąć I sprężonym powietrzem. W serwisie najpierw sprawdza czy wyczyszczenie portu coś pomoże. Daj znać jaki był powód.

0 Like
maciek_w
First Poster
Opcje

U mnie brud nie było widać, sprzężone powietrze nic nie pomogło. Ale użyłem izopropylu i szczoteczki, i zaczęło coś lepiej działać. Więc przeczyściłem jeszcze parę razy i zaczęło działać. 🤘 Jakoś styki były zabrudzone. 

Sama szczoteczka wcześniej nie dała rady. Podobnie teraz, nie było widać brudu kurzu czy coś.

0 Like
Stanley88
Voyager
Opcje

Czyli rozumiem problem rozwiązany?
Od siebie sugeruję nabyć za ok. 30-50zł tester  USB (np. na znanym portalu aukcyjnym, albo bezpośrednio z Chin). Można fajnie obserwować prąd (A), napięcie (V), pobieraną moc (W). Tylko najpierw warto zrobić pomiar-obserwację odniesienia na sprawnym telefonie. Testerek przyda się także do sprawdzania innych urządzeń USB, np. mierzenia pojemności powerbanków (mAh), jakości kabelków, itp.

0 Like
maciek_w
First Poster
Opcje

Nie, jednak nie rozwiązany. Falstart. Polepszyło się o tyle, że dwa kabelki więcej potrafią szybko ładować telefon. Ale gdy się całkiem rozładuje (już 3 raz od rozpoczęcia wątku) to tylko indukcyjna go "budzi". Chociaż teraz widzę, że już nawet indukcyjna ma problem, od dopiero po 8 minutach są procenty (wcześniej tylko ten słynny piorun, który jednemu kolesiowi z sejmu przypomina hitlerowców)

0 Like