Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Słaba bateria i wymiana telefonu

(Temat utworzony: 01-02-2022 09:54 PM)
1363 Wyświetlenia
Czmielu89
Explorer
Opcje
Cześć,
tydzień temu kupiłem Samsunga s20 fe. Bateria jest bardzo słaba. Przy naładowaniu do 85% telefon pokazuje ok. 18h użytkowania. Teraz pisząc posta mam 35% baterii, a ładowałem telefon o 17.

Dzwoniłem do serwisu i mam się pokazać z telefonem. Widzę po wpisach na forum, że to globalny problem. Jaka jest szansa, żeby uzyskać zwrot pieniędzy za ten telefon lub wymianę na inny model? Nie mogę używać do pracy telefonu, któremu spada procent baterii co 2 minuty patrzenia się na ekran. 

Rady o wipe cache, ani o wyłączaniu opcji nie dla mnie, bo nie po to kupiłem telefon z wyższej półki za tyle pieniędzy z tak pojemną baterią, żeby wszystko wyłączać i kombinować. Miałem One Plusa i tam nie trzeba było takich kombinacji robić. 

Jestem zniesmaczony. Recenzje były bardzo dobre, ile to bateria nie trzyma. Okazuje się, że to niedopracowany model. 
0 Like
Czmielu89
Explorer
Opcje
Pytanie w temacie. Po jakimś półtora tygodniu czas baterii ustawił się na dzień plus kilka godzin. Znowu wróciło do 22h. Poza tym czasem jest tak, że czas baterii pokazuje dzień plus coś, a raz poniżej doby. Od czego może to zależeć?
0 Like
LukaszW
Expert
Opcje

@Czmielu89, oprócz banalnej kwestii użytkowania telefonu i aplikacji pozostaje kwestia niebanalna -  urządzenie traci dużo baterii utrzymując połączenia Bluetooth, jeśli jesteś w trasie to antena wykonuje więcej fatygi łącząc się na nowo z różnymi antenami po drodze. Nawet jakość zasięgu w danej chwili będzie mieć wpływ na czas pracy baterii, gdyż urządzenie musi przekazać na antenę więcej napięcia. :smiling-face:

Czmielu89
Explorer
Opcje
Cały czas mam uruchomione te same funkcje od początku i poziom trzymania baterii spadł.

Porady są bezsensowne, żeby wyłączać połowę funkcji, bo telefon ma niedostosowaną baterię. Miałem one plus 6t z mniejszą baterią, a trzymał dłużej
0 Like
Czmielu89
Explorer
Opcje
Cześć, 
Odebrałem telefon z serwisu. Stwierdzono, że wszystko jest ok. Dwa tygodnie po naładowaniu wskaźnik baterii pokazywał 1d 16h po naładowaniu do 85%, a teraz spadło do ok. 20h. Czy orientuje się ktoś o co może chodzić? Serwis twierdzi, że jest wszystko ok.
analyzer65
Troubleshooter
Opcje
Spróbuj skalibrować baterię.
Naładuj ją do 100%, odłącz ładowarkę i wpisz *#0228#. Na dole ekranu będzie Quick start. Uruchom kalibrowanie baterii.
Dodatkowo wykonałbym wipe cache partition oraz przeprowadził optymalizację systemu (jest to dostępne w ustawieniach i dalej pielęgnacji urządzenia).
Masz może włączoną opcję BATERIA ADAPTACYJNA?
Może to efekt wyuczenia i zastosowania pewnych schematów szacowania czasu pracy baterii na podstawie czynności wykonywanych na telefonie. Wyłącz tę opcję przed wykonaniem wipe cache partition oraz kalibracji baterii, a włącz dopiero po ponownym uruchomieniu telefonu.
Czmielu89
Explorer
Opcje
Jednego dnia podładowywalem baterię dwa razy i wtedy tak spadł ten czas użytkowania. Spróbuję i zobaczymy.

Mam opcję baterii adaptacyjnej. Aż tak by spadła jej moc?
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Czmielu89  Cześć

Poruszałeś ten temat niedawno

Czmielu89
Explorer
Opcje
Poruszałem. Niestety się nie rozwiązał
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje
Czmielu89
Explorer
Opcje
Nikt mi tam nie odpisał. Tutaj przynajmniej dostałem odpowiedź.

@PrzemekM Czy Samsung zamierza działać jakoś w temacie baterii, bo widzę z forum, że to przypadek wielu osób z tym modelem?