Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z połączeniem WiFi S20 Ultra

(Temat utworzony: 30-06-2020 09:09 PM)
2575 Wyświetlenia
Spalek
Journeyman
Opcje

Witam, od dłuższego czasu mam problem z normalnym sufrowaniem po internecie za pomocą telefonu. Posiadam internet 600/60 co telefon wykazuje od razu po uruchomieniu, jednakże po upływie minuty prędkość spada do 10mb/s. Uniemożliwia to swobodne korzystanie. Robiłem reset ustawien sieciowych, przywracanie telefonu do ustawien fabrycznych , wszystko na nic. Czy ktoś ma podobny problem? Na innych urzadzeniach jest wszystko dobrze, sprawdzałem na laptopie,konsoli, telefonach huawei p20,p30 pro, samsung galaxy s7 edge,s10, problem występuje tylko i wyłącznie na jednym uezadzeniu. Liczę, że znajdzie sie osoba, która coś wymyśli i pomoże. Z góry dziękuję bardzo za każdą odpowiedź.

0 Like
47 Odpowiedzi
konto_usunięte
Voyager
Opcje

Proponuję rówież wysłać raport o błędach przez Samsung Members.

vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Sam nie korzystam z tej opcji "bezpieczne połączenie WiFi" nie podłączam się do obcych sieci WiFi.

Screenshot_20200703-090320_Secure Wi-Fi.jpg

0 Like
dred007
Apprentice
Opcje

Ja mam podobny problem z moim s20u. Mianowicie łączy się z wifi w 5Ghz i co jakiś czas rozłącza i juz nie może się połączyć. Wyskakuje błąd hasła.  Nikt nic nie zmienia a tu błąd hasła. Po kilku próbach łączy ponownie. Ale jak sprawdzę to strasznie spada prędkość i skacze. Jest ok zaraz jest mało. Robiłem większość opisanych wyżej rzeczy ale to niczego nie zmienia. Dodam że jak przełączę na 2.4Ghz działa normalnie. W sieci 5ghz mam też zalogowany tablet samsunga ale on działa normalnie i nie rozłącza. Mam ruter huawei EG8145v5 i net po światłowodzie 500/50.

0 Like
SebaK
Expert
Opcje

@dred007 Upewnij się, że wykonałeś reset ustawień sieciowych z pozycji:
Ustawienia -> Zarządzanie ogólne -> Resetowanie -> Resetowanie ustawień sieciowych -> Zeruj ustawienia.
Po tej czynności uruchom ponownie telefon i wprowadź poprawne hasło do wybranej sieci Wi-Fi. 
Jeśli to nie zadziała, możesz jeszcze skorzystać z poniższej opcji: 
 Ustawienia -> Połączenia -> Wifi -> koło zębate obok wybranej sieci -> Zaawansowane -> ustaw "Sieć taryfowa" na wartość "Traktuj jako nieopomiarowane".

0 Like
dred007
Apprentice
Opcje

@SebaK  napisał(a):

@dred007 Upewnij się, że wykonałeś reset ustawień sieciowych z pozycji:
Ustawienia -> Zarządzanie ogólne -> Resetowanie -> Resetowanie ustawień sieciowych -> Zeruj ustawienia.
Po tej czynności uruchom ponownie telefon i wprowadź poprawne hasło do wybranej sieci Wi-Fi. 
Jeśli to nie zadziała, możesz jeszcze skorzystać z poniższej opcji: 
 Ustawienia -> Połączenia -> Wifi -> koło zębate obok wybranej sieci -> Zaawansowane -> ustaw "Sieć taryfowa" na wartość "Traktuj jako nieopomiarowane".

Zrobiłem jedno i drugie i lipa. Ale zastanawia mnie to że to tylko 5Ghz... na 2.4 działa normalnie. I jak już wspomniałem na tablecie (5Ghz) działa normalnie. To wygląda jak by telefon gryzł się z ruterem. Mam też inny ruter na kartę sim 4G i w nim także są dwa pasma. Tam telefon nie rozłącza w 5Ghz. Działa normalnie. 

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Ciężko będzie w takim wypadku doradzić coś więcej. Możesz spróbować przywrócić ustawienia fabryczne zarówno na routerze jak i na telefonie żeby upewnić się, że to nie problem po stronie błędów w oprogramowaniu. Upewnij się również, że posiadasz najnowsze oprogramowanie układowe w routerze. Jeżeli błąd będzie występował w dalszym ciągu to zgłoś go za pomocą aplikacji Samsung Members. Nie mamy jednak pewności, że to wina telefonu. Równie dobrze błąd może leżeć po stronie routera.

dred007
Apprentice
Opcje

Rozwiązałem problem. Mianowicie w ustawieniach rutera zmieniłem kanal DFS z auto na jeden z pasujących mi (38) i zatrybiło. Nie zrywa połączenia i działa z prędkością jaką chciałem. Najprawdopodobniej częstotliwości innych urządzeń się "gryzły".

mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Super, że podzieliłeś się rozwiązaniem. Taka wskazówka może okazać się przydatna dla pozostałych osób z podobnym problemem.