30-06-2020 09:09 PM
Witam, od dłuższego czasu mam problem z normalnym sufrowaniem po internecie za pomocą telefonu. Posiadam internet 600/60 co telefon wykazuje od razu po uruchomieniu, jednakże po upływie minuty prędkość spada do 10mb/s. Uniemożliwia to swobodne korzystanie. Robiłem reset ustawien sieciowych, przywracanie telefonu do ustawien fabrycznych , wszystko na nic. Czy ktoś ma podobny problem? Na innych urzadzeniach jest wszystko dobrze, sprawdzałem na laptopie,konsoli, telefonach huawei p20,p30 pro, samsung galaxy s7 edge,s10, problem występuje tylko i wyłącznie na jednym uezadzeniu. Liczę, że znajdzie sie osoba, która coś wymyśli i pomoże. Z góry dziękuję bardzo za każdą odpowiedź.
03-07-2020 08:47 AM — edytowano 23-07-2020 08:53 PM
Proponuję rówież wysłać raport o błędach przez Samsung Members.
03-07-2020 09:10 AM
Sam nie korzystam z tej opcji "bezpieczne połączenie WiFi" nie podłączam się do obcych sieci WiFi.
01-12-2020 10:42 AM
Ja mam podobny problem z moim s20u. Mianowicie łączy się z wifi w 5Ghz i co jakiś czas rozłącza i juz nie może się połączyć. Wyskakuje błąd hasła. Nikt nic nie zmienia a tu błąd hasła. Po kilku próbach łączy ponownie. Ale jak sprawdzę to strasznie spada prędkość i skacze. Jest ok zaraz jest mało. Robiłem większość opisanych wyżej rzeczy ale to niczego nie zmienia. Dodam że jak przełączę na 2.4Ghz działa normalnie. W sieci 5ghz mam też zalogowany tablet samsunga ale on działa normalnie i nie rozłącza. Mam ruter huawei EG8145v5 i net po światłowodzie 500/50.
01-12-2020 02:09 PM
@dred007 Upewnij się, że wykonałeś reset ustawień sieciowych z pozycji:
Ustawienia -> Zarządzanie ogólne -> Resetowanie -> Resetowanie ustawień sieciowych -> Zeruj ustawienia.
Po tej czynności uruchom ponownie telefon i wprowadź poprawne hasło do wybranej sieci Wi-Fi.
Jeśli to nie zadziała, możesz jeszcze skorzystać z poniższej opcji:
Ustawienia -> Połączenia -> Wifi -> koło zębate obok wybranej sieci -> Zaawansowane -> ustaw "Sieć taryfowa" na wartość "Traktuj jako nieopomiarowane".
01-12-2020 03:52 PM — edytowano 01-12-2020 03:53 PM
@SebaK napisał(a):
@dred007 Upewnij się, że wykonałeś reset ustawień sieciowych z pozycji:
Ustawienia -> Zarządzanie ogólne -> Resetowanie -> Resetowanie ustawień sieciowych -> Zeruj ustawienia.
Po tej czynności uruchom ponownie telefon i wprowadź poprawne hasło do wybranej sieci Wi-Fi.
Jeśli to nie zadziała, możesz jeszcze skorzystać z poniższej opcji:
Ustawienia -> Połączenia -> Wifi -> koło zębate obok wybranej sieci -> Zaawansowane -> ustaw "Sieć taryfowa" na wartość "Traktuj jako nieopomiarowane".
Zrobiłem jedno i drugie i lipa. Ale zastanawia mnie to że to tylko 5Ghz... na 2.4 działa normalnie. I jak już wspomniałem na tablecie (5Ghz) działa normalnie. To wygląda jak by telefon gryzł się z ruterem. Mam też inny ruter na kartę sim 4G i w nim także są dwa pasma. Tam telefon nie rozłącza w 5Ghz. Działa normalnie.
01-12-2020 09:50 PM
Ciężko będzie w takim wypadku doradzić coś więcej. Możesz spróbować przywrócić ustawienia fabryczne zarówno na routerze jak i na telefonie żeby upewnić się, że to nie problem po stronie błędów w oprogramowaniu. Upewnij się również, że posiadasz najnowsze oprogramowanie układowe w routerze. Jeżeli błąd będzie występował w dalszym ciągu to zgłoś go za pomocą aplikacji Samsung Members. Nie mamy jednak pewności, że to wina telefonu. Równie dobrze błąd może leżeć po stronie routera.
12-12-2020 11:03 PM
Rozwiązałem problem. Mianowicie w ustawieniach rutera zmieniłem kanal DFS z auto na jeden z pasujących mi (38) i zatrybiło. Nie zrywa połączenia i działa z prędkością jaką chciałem. Najprawdopodobniej częstotliwości innych urządzeń się "gryzły".
13-12-2020 08:43 PM
Super, że podzieliłeś się rozwiązaniem. Taka wskazówka może okazać się przydatna dla pozostałych osób z podobnym problemem.