03-12-2019 12:13 PM
Witam,
Mam pewien problem z telefonem samsung Galaxy s10+ zakupionym w Austrii, korzystam z karty SIM z Play. Wersja systemu to XEO/XEO, XEO/ATE problem polega na tym, że gdy ktoś do mnie dzwoni urządzenie automatycznie dodaje prefix +43 (Austria) do każdego numeru. Wychodzą przez to potworki, ktore nie są rozpoznawane w bibliotece kontaktów jeśli numer znajdujący się w bibliotece jest zapisany z prefiksem. Wygląda to tak, że gdy dzwoni do mnie numer z Polski wygląda on następująco +4348XXXXXXXXX, z koleji numery z Austrii +4343XXXXXXXXXX (w miejscu X wlasciwy numer, bez prefiksu. Próbowałem już zmienić automatyczne wykrywanie kraju na ręczne, ale przychodzące połączenia wciąż wyglądają w taki dziwny sposób. Testowałem opcje wysyłania ID i jej brak. Kilkukrotnie resetowałem ustawienia konfiguracyjne wysyłane przez operatora, czyściłem pamięć aplikacji połączenia i czyściłem pamięć cache z poziomu bootloader, a także wykonałem ustawień sieciowych. Jedynie nie próbowałem wipe, bo odstrasza mnie żmudna ponowna konfiguracja wszystkiego (nie wygląda mi to jako błąd telefony, a skrzętnie uryta opcja automatycznego doawania prefiksu danego kraju). Nie mam pojęcia co jeszcze mógłbym zrobić.
Dodatkowym dziwnym zachowaniem jest reset ustawień połączenia sieciowego w roaminu po każdorazowym uruchomieniu telefony zmienia się na krajowy, mimo że przed wyłączeniem był ustawiony na międzynarodowy.
Sprawdzenie, czy dodatkowy prefiks zmienia się automatycznie z krajem zrobić mogę dopiero 20 grudnia.
Jest ktoś kto borykał się z podobnym problemem, albo ma jakieś pomysły. Czy zrobić jeszcze to całkowite czyszczenie telefonu, a jak to nie pomoże, to kombinować z reinstalacją ROMu w serwisie?prefiks Austrii i Polski z przychodzącego numeru polskiego
podwójny prefix numeru z Austrii
wersja XEO
03-12-2019 01:45 PM
@Lolo2142, szukałem rozwiązania w Internecie, ale nie znalazłem nic konkretnego. Znalazłem informację, że wyłączenie opcji Assisted Dialing powinno pomóc, ale nie widzę takiej opcji w ustawieniach połączeń. Spróbuj zmienić ustawienia opcji Pomoc dotycząca roamingu (widoczna na ostatnim zrzucie ekranowym). Daj znać czy to pomogło.
03-12-2019 02:32 PM
Tej opcji też próbowałem, w każdy wariancie. Od wsparcia technicznego Samsunga dostałem standardową odpowiedź, jak coś nie działa to wipe 😕 Szukałem po różnych angielskich forach i nikt nie miał podobnego błędu. Nie mam już bladego pojęcia co z tym mogę zrobić. Jeszcze wieczorem spróbuję te ustawienia fabryczne i wipe z poziomu bootloader, chociaż nie sądzę żeby to w jakikolwiek sposób pomogło. Po powrocie do kraju spróbuję jeszcze z kartą sim innego operatora. Dziwna ta sytuacja.
03-12-2019 03:31 PM
@Lolo2142, wykonaj hard reset i nie przywracaj kopii zapasowej po tym zabiegu. Zdarza się, że wraz z kopią przywracane są błędy. Daj znać czy problem w dalszym ciągu występuje.
03-12-2019 04:48 PM
@Lolo2142 obstawiam, że używasz karty operatora zagranicznego. Co do samych prefiksów w numerach rozmów przechodzących i wychodzących, to niestety odpowiada za to operator, nie telefon. Jeżeli operator dośle błędną informację to ta zostanie również błędnie zinterpretowana przez telefon.
03-12-2019 04:57 PM — edytowano 03-12-2019 09:29 PM
Nie musisz obstawiać na początku napisałem, że operatorem jest T4, firma Play. Dlatego mnie to dziwi, bo wyciągnąłem kartę z Motoroli, gdzie wszystko było w porządku, po czym nagle w samsungu przestało. Za jakąś godzinę zrobię ustawienia fabryczne i napiszę, czy to pomaga w tym wypadku (aczkolwiek wątpię).
@EDIT:
Okay ustawienia fabryczne przywrócone, pamięć wyczyszczona dwukrotnie razem z factory reset z poziomu recovery. Po ponownym uruchomieniu zalogowałem się tylko do konta google bez synchronizacji. Pierwszy telefon i nic się nie zmieniło, dalej jest dodawany automatyczny prefiks. Sprawdziłem jeszcze raz na Motoroli i tam wszystko jest ok, nie mam już pomysłu. Oddanie do serwisu Samsunga w Polsce i reinstalacja ROMu ma jakiś sens? Albo ma ktoś dostęp do Odina i nowego ROMu XEO? Poddaję się powoli.
@EDIT2:
Udało mi się dorwać karty SIM od operatorów T-mobile i Orange, tam ten problem nie występuje. Zauważyłem, że tamte karty w menadżedrze kart SIM rozpoznawane są prawidłowo, a moja z Play'a jako Austryjacki operator AT. Czyli to jednak nie jest problem telefonu, jako takiego. Tylko nie mam pojęcia co z tym zrobić, skoro na starym telefonie było wszystko prawidłowo. Wiem, że to pytanie wykracza już poza obszar tego forum, ale może ktoś się orientuje?
03-12-2019 10:17 PM
@Lolo2142, niestety nie mam innych pomysłów. Może warto wymienić kartę SIM na nową u operatora? Odnośnie manualnego wgrywania oprogramowania to niestety nie uzyskasz takich informacji na oficjalnym forum Samsung.
04-12-2019 02:01 AM
@Lolo2142 A pisałem, że to nie wina telefonu a operatora. Nie pozostaje zatem nic innego jak kontakt z operatorem. Być może konieczna będzie wymiana karty.
05-12-2019 04:13 PM
Dziękuję, wam bardzo za pomoc. Przyczyna problemu znaleziona, więc już połowa sukcesu
06-12-2019 08:49 AM
@Lolo2142, koniecznie daj znać czy wymiana karty SIM rozwiązała problem czy konieczne było podjęcie innych kroków.