Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z połączeniami przychodzącymi - podwójny prefiks

(Temat utworzony: 03-12-2019 12:13 PM)
1756 Wyświetlenia
Lolo2142
Apprentice
Opcje

Witam, 

Mam pewien problem z telefonem samsung Galaxy s10+ zakupionym w Austrii, korzystam z karty SIM z Play. Wersja systemu to XEO/XEO, XEO/ATE problem polega na tym, że gdy ktoś do mnie dzwoni urządzenie automatycznie dodaje prefix +43 (Austria) do każdego numeru. Wychodzą przez to potworki, ktore nie są  rozpoznawane w bibliotece kontaktów jeśli numer znajdujący się  w bibliotece jest zapisany z prefiksem. Wygląda to tak, że  gdy dzwoni do mnie numer z Polski wygląda on następująco +4348XXXXXXXXX, z koleji numery z Austrii +4343XXXXXXXXXX (w miejscu X wlasciwy numer, bez prefiksu. Próbowałem już zmienić automatyczne wykrywanie kraju na ręczne, ale przychodzące połączenia wciąż wyglądają w taki dziwny sposób. Testowałem opcje wysyłania ID i jej brak. Kilkukrotnie resetowałem ustawienia konfiguracyjne wysyłane przez operatora, czyściłem pamięć aplikacji połączenia i czyściłem pamięć cache z poziomu bootloader, a także wykonałem ustawień sieciowych. Jedynie nie próbowałem wipe, bo odstrasza mnie żmudna ponowna konfiguracja wszystkiego (nie wygląda mi to jako błąd telefony, a skrzętnie uryta opcja automatycznego doawania prefiksu danego kraju).  Nie mam pojęcia co jeszcze mógłbym zrobić. 
Dodatkowym dziwnym zachowaniem jest reset ustawień połączenia sieciowego w roaminu po każdorazowym uruchomieniu telefony zmienia się na krajowy, mimo że przed wyłączeniem był ustawiony na międzynarodowy.

Sprawdzenie, czy dodatkowy prefiks zmienia się automatycznie z krajem zrobić mogę dopiero 20 grudnia.

Jest ktoś kto borykał się z podobnym problemem, albo ma jakieś pomysły. Czy zrobić jeszcze to całkowite czyszczenie telefonu, a jak to nie pomoże, to kombinować z reinstalacją ROMu w serwisie?prefiks Austrii i Polski z przychodzącego numeru polskiegoprefiks Austrii i Polski z przychodzącego numeru polskiegopodwójny prefix numeru z Austriipodwójny prefix numeru z Austriiwersja XEOwersja XEOScreenshot_20191203-113044_Call settings.jpgScreenshot_20191203-113116_Call settings.jpgScreenshot_20191203-113124_Call settings.jpg

0 Like
9 Odpowiedzi
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Lolo2142, szukałem rozwiązania w Internecie, ale nie znalazłem nic konkretnego. Znalazłem informację, że wyłączenie opcji Assisted Dialing powinno pomóc, ale nie widzę takiej opcji w ustawieniach połączeń. Spróbuj zmienić ustawienia opcji Pomoc dotycząca roamingu (widoczna na ostatnim zrzucie ekranowym). Daj znać czy to pomogło.

Lolo2142
Apprentice
Opcje

Tej opcji też próbowałem, w każdy wariancie. Od wsparcia technicznego Samsunga dostałem standardową odpowiedź, jak coś nie działa to wipe 😕 Szukałem po różnych angielskich forach i nikt nie miał podobnego błędu. Nie mam już  bladego pojęcia co z tym mogę zrobić. Jeszcze wieczorem spróbuję te ustawienia fabryczne i wipe z poziomu bootloader, chociaż nie sądzę żeby to w jakikolwiek sposób pomogło. Po powrocie do kraju spróbuję jeszcze z kartą sim innego operatora. Dziwna ta sytuacja.

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Lolo2142, wykonaj hard reset i nie przywracaj kopii zapasowej po tym zabiegu. Zdarza się, że wraz z kopią przywracane są błędy. Daj znać czy problem w dalszym ciągu występuje.

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@Lolo2142 obstawiam, że używasz karty operatora zagranicznego. Co do samych prefiksów w numerach rozmów przechodzących i wychodzących, to niestety odpowiada za to operator, nie telefon. Jeżeli operator dośle błędną  informację to ta zostanie również błędnie zinterpretowana przez telefon.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
Lolo2142
Apprentice
Opcje

Nie musisz obstawiać :smiling-face: na początku napisałem, że operatorem jest T4, firma Play. Dlatego mnie to dziwi, bo wyciągnąłem kartę z Motoroli, gdzie wszystko było w porządku, po czym nagle w samsungu przestało. Za jakąś godzinę zrobię ustawienia fabryczne i napiszę, czy to pomaga w tym wypadku (aczkolwiek wątpię).

@EDIT:

Okay ustawienia fabryczne przywrócone, pamięć wyczyszczona dwukrotnie razem z factory reset z poziomu recovery. Po ponownym uruchomieniu zalogowałem się tylko do konta google bez synchronizacji. Pierwszy telefon i nic się nie zmieniło, dalej jest dodawany automatyczny prefiks. Sprawdziłem jeszcze raz na Motoroli i tam wszystko jest ok, nie mam już pomysłu. Oddanie do serwisu Samsunga w Polsce i reinstalacja ROMu ma jakiś sens? Albo ma ktoś dostęp do Odina i nowego ROMu XEO? Poddaję się powoli. 

@EDIT2:

Udało mi się dorwać karty SIM od operatorów T-mobile i Orange, tam ten problem nie występuje. Zauważyłem, że tamte karty w menadżedrze kart SIM rozpoznawane są prawidłowo, a moja z Play'a jako Austryjacki operator AT. Czyli to jednak nie jest problem telefonu, jako takiego. Tylko nie mam pojęcia co z tym zrobić, skoro na starym telefonie było wszystko prawidłowo. Wiem, że to pytanie wykracza już poza obszar tego forum, ale może ktoś się orientuje?

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Lolo2142, niestety nie mam innych pomysłów. Może warto wymienić kartę SIM na nową u operatora? Odnośnie manualnego wgrywania oprogramowania to niestety nie uzyskasz takich informacji na oficjalnym forum Samsung.

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@Lolo2142 A pisałem, że to nie wina telefonu a operatora. :smiling-face-with-sunglasses: Nie pozostaje zatem nic innego jak kontakt z operatorem. Być może konieczna będzie wymiana karty.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
Lolo2142
Apprentice
Opcje

Dziękuję, wam bardzo za pomoc. Przyczyna problemu znaleziona, więc już połowa sukcesu :smiling-face:

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Lolo2142, koniecznie daj znać czy wymiana karty SIM rozwiązała problem czy konieczne było podjęcie innych kroków.

0 Like