Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z ostrością głównego obiektywu s10e

(Temat utworzony: 16-11-2019 05:31 PM)
4325 Wyświetlenia
Gadom
Explorer
Opcje
Witam,

Wracam tu znowu i co najlepsze znowu problem z aparatem. Ostatnio problem był z aparatem szerokokątnym gdzie telefon trafił na reklamacje, a teraz aparat główny robi problemy.
Jaki jest problem ? Ostrość tylko powiedzmy w środkowej części kadru, boki się rozmywają jak bym robił selfie z efektem live focus mimo że to tylny obiektyw. Resetowałem ustawienia aparatu, resetowałem nawet telefon, czyściłem obiektyw.
Załączam zdjęcia ale chyba tylko w celu uzyskania odpowiedzi czy znów muszę udać się z telefonem na reklamacje 😞

20191116_170454.jpg20191116_171047.jpg

Miejsca zaznaczone to te które mi się rzucają w oczy, bo na pierwszym zdjęciu to po lewej i po prawej stronie kadru widać ze obraz jest przymglony.
Tutaj zdjęcie takie samo jak powyżej ale ciut dalsza odległość :

20191116_170959.jpgA na koniec dodam że gdybym kliknął na butelkę to ostrość złapana była by na butelce a wszystko inne było by rozmazane, zdjęcia które są pokazane są na automatycznej ostrości.

Ale też mam wątpliwość bo przykład zdjęcia z łazienki gdzie mam inne światło i zdjęcie wydaje się ok :
20191116_181209.jpg
I teraz czy aż taki powod ostrosci byłby spowodowany różnym światłem ?

Tutaj jeszcze dokładne zobrazowanie, pierwsze zdjęcie jest z s10e a drugie z starego telefonu Mate 10 lite:
20191116_213927.jpgIMG_20191116_213916.jpg

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@petruswojcik najzwyczajniej obserwuj. Jeżeli będzie blokować się bardzo często, to trzeba będzie poprosić serwis o pomoc.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
petruswojcik
Helping Hand
Opcje

@Szewcu72  Dziś znów się zawiesił. Po puknięciu załapał. Odkryłem że przy lekkim potrząsaniu coś stuka. Już wcześniej to słyszałem ale nie zwracałem uwagi, myślałem że któryś z klawiszy bo w innych modelach to był standard ale..... przy wyłączonym aparacie stuka a przy włączonym cisza. Tylko na aparacie cisza. Na video też stuka. Nie spadł mi ani razu. Obchodzę się z nim jak z jajem. Chyba jednak mechaniczna może wada a może to normalne.

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@petruswojcik stukanie, przy potrząsaniu, słychać we wszystkich modelach posiadających optyczną stabilizację. To normalny objaw. Gdy włączona jest stabilizacja, w trakcie robienia zdjęć, nie słychać ponieważ w tedy właśnie działa ten mechanizm, soczewki zaczynają "pracować". Tzw grzechotkę słychać, gdy na moduł fotograficzny nie jest podawane napięcie. Na forum znajdziesz o tym kilka tematów.

Proponuję nie bawić się telefonem jak grzechotką, aby nie uszkodzić zawieszenia optyki.

Jak możesz, to edytuj swój post, czcionka bije po oczach.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
petruswojcik
Helping Hand
Opcje

@Szewcu72  to znaczy?

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@petruswojcik 

post.PNG

Tak wygląda Twój wczęśniejszy post.

0 Like
petruswojcik
Helping Hand
Opcje

Dzieki @Szewcu72  za rady poszukam i poczytam. Tylko o co chodzi z tą czcionką?

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@petruswojcik edytuj post, użyj standardowej czcionki.

0 Like
petruswojcik
Helping Hand
Opcje

@Szewcu72  pogrubienie mam wyłączone. A przyznam się szczerze że z tej pozycji nie wiem jak zmienić czcionkę. Chyba że muszę w ustawieniach przeglądarki. A jaki były inne moje posty?

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@petruswojcik normalne.

czcionka.PNG

0 Like
Emek00
First Poster
Opcje
@gadom mam chyba podobny problem. jak to rozwiazałeś?
0 Like