13-02-2020 10:06 PM — edytowano 13-02-2020 10:08 PM
Witajcie,
posiadam uchwyt na telefon z funkcją ładowania indukcyjnego, gniazdem wejściowym USB typu C oraz wbudowanym wentylatorkiem chłodzącym. Nie jest to uchwyt firmy Samsung i przeznaczony jest do samochodu. Z racji, że nie ma wbudowanego na stałe kabla, można podłączyć go do dowolnej ładowarki sieciowej.
Problem polega na tym, że w trakcie ładowania indukcyjnego, ekran telefonu Galaxy S10+, w jego środkowej części, nie działa za dobrze - nie reaguje na dotyk za każdym razem.
Nie ma tu znaczenia czy tryb ładowania bezprzewodowego w telefonie ustawiony jest na standardowy czy szybki (uchwyt wszak obsługuje szybkie ładowanie). Nie ma też znaczenia źródło zasilania uchwytu.
Czy to normalne, że generowany w cewce telefonu prąd indukcyjny wpływa na wyświetlacz telefonu w takim stopniu, że zaburza działanie dotyku? Jestem ciekaw czy tak po prostu jest nawet z oryginalnymi ładowarkami firmy Samsung czy to ewidentnie jakieś niedopracowanie producenta mojego uchwytu.
13-02-2020 10:48 PM
@Przemuś masz inną ładowarkę indukcyjną w domu? Sprawdź. Ja mam i nie występuje taki problem. Co oznacza, że producent twojego uchwytu przedobrzył z cewką i wytwarzane przez nią pole magnetyczne gotuje telefon i zakłóca pracę wyświetlacza.
Wyrzuć tego chińczyka, bo szkoda telefonu.
13-02-2020 11:07 PM — edytowano 13-02-2020 11:08 PM
@Szewcu72dziękuję za pomoc. Właśnie nie mam takiej na podorędziu i będę musiał przejść się do salonu i przetestować.
Masz rację, że to chińczyk, choć wcale nie tani i ponoć renomowany. Tak to wyglada:
https://pancernik.eu/uchwyt-samochodowy/pitaka-magmount-qi-suction-czarny?gclid=CjwKCAiAhJTyBRAvEiwA...
Ten uchwyt przewidziany jest do magnetycznego etui, które do niego pasuje.
13-02-2020 11:28 PM
@Przemuś Najlepiej korzystać z orginalnych akcesoriów firmy Samsung.
17-02-2020 07:18 PM
17-02-2020 08:24 PM
@Przemuś, posiadam w Note10+ szkło klejone UV i nie zauważyłem żadnych problemów z obsługą telefonu w trakcie bezprzewodowego ładowania. Dodam, że nie mam zwiększonej czułości wyświetlacza w ustawieniach telefonu. Możliwe jednak, że w przypadku modeli S10 konieczne jest zwiększenie czułości po nałożeniu takiego szkła. Najważniejsze, że udało się znaleźć rozwiązanie problemu.
Odnośnie ładowania bezprzewodowego to korzystanie z oryginalnych ładowarek z pewnością nie powoduje negatywnego wpływu na podzespoły telefonu.
17-02-2020 08:34 PM
@Przemuś jeżeli na stockowej ładowarce również jest problem, to znaczy wina leży po stronie szkła. Proponuję wymienić szkło na coś lepszego. Szkoda baterii na zwiększoną czułość dotyku.
17-02-2020 10:07 PM — edytowano 17-02-2020 10:09 PM
Gwoli informacji szkło jest firmy T-Max. Sądziłem, że jest w porządku i nie kosztuje tyle, co produkt renomowanej firmy Whitestone z tym szpetnym wycięciem na obiektyw aparatu. Kosztowało mnie raptem 60 zł. Niedawno zakładałem więc poczekam aż zbierze jeszcze więcej rys (choć nie wiem jakim cudem przy twardości "9H" hi, hi:-)
A ty @mirudo24 i @Szewcu72 jakie macie szkiełka ochronne na ekranach waszych Samsungów?
A jak bardzo ta zwiększona czułość ekranu wpływa na utratę energii?
18-02-2020 05:55 AM
@Przemuś u mnie szkło to rzadkość, co najwyżej na testy, nie lubię wyczuwać jego krawędzi. Dlatego od dawien dawna tylko folie.
18-02-2020 09:12 AM
@Przemuś, korzystam obecnie z prototypowego szkła od producenta, którego nazwy nie mogę jeszcze podać. Tak czy inaczej jest to zbliżone szkło do tego co obecnie oferują firmy T-Max oraz Whitestone. Niestety nie wiem o ile więcej zwiększona czułość dotyku będzie zużywać baterii, ale podejrzewam, że nie będą to duże wartości.