Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z dotykiem ekranu S10+ w trakcie ładowania indukcyjnego

(Temat utworzony: 13-02-2020 10:06 PM)
1742 Wyświetlenia
Przemuś
Pathfinder
Opcje

Witajcie,

posiadam uchwyt na telefon z funkcją ładowania indukcyjnego, gniazdem wejściowym USB typu C oraz wbudowanym wentylatorkiem chłodzącym. Nie jest to uchwyt firmy Samsung i przeznaczony jest do samochodu. Z racji, że nie ma wbudowanego na stałe kabla, można podłączyć go do dowolnej ładowarki sieciowej.

Problem polega na tym, że w trakcie ładowania indukcyjnego, ekran telefonu Galaxy S10+, w jego środkowej części, nie działa za dobrze - nie reaguje na dotyk za każdym razem.

Nie ma tu znaczenia czy tryb ładowania bezprzewodowego w telefonie ustawiony jest na standardowy czy szybki (uchwyt wszak obsługuje szybkie ładowanie). Nie ma też znaczenia źródło zasilania uchwytu.

Czy to normalne, że generowany w cewce telefonu prąd indukcyjny wpływa na wyświetlacz telefonu w takim stopniu, że zaburza działanie dotyku? Jestem ciekaw czy tak po prostu jest nawet z oryginalnymi ładowarkami firmy Samsung czy to ewidentnie jakieś niedopracowanie producenta mojego uchwytu.

Dobroci
Przem
0 Like
12 Odpowiedzi
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@Przemuś masz inną ładowarkę indukcyjną w domu? Sprawdź. Ja mam i nie występuje taki problem. Co oznacza, że producent twojego uchwytu przedobrzył z cewką i wytwarzane przez nią pole magnetyczne gotuje telefon i zakłóca pracę wyświetlacza.

Wyrzuć tego chińczyka, bo szkoda telefonu. :winking-face:

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
Przemuś
Pathfinder
Opcje

@Szewcu72dziękuję za pomoc. Właśnie nie mam takiej na podorędziu i będę musiał przejść się do salonu i przetestować.
Masz rację, że to chińczyk, choć wcale nie tani i ponoć renomowany. Tak to wyglada:
https://pancernik.eu/uchwyt-samochodowy/pitaka-magmount-qi-suction-czarny?gclid=CjwKCAiAhJTyBRAvEiwA...
Ten uchwyt przewidziany jest do magnetycznego etui, które do niego pasuje.

Dobroci
Przem
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Przemuś  Najlepiej korzystać z orginalnych akcesoriów firmy Samsung.  

0 Like
Przemuś
Pathfinder
Opcje
@Szewcu72 przed chwilą sprawdziłem na oryginalnej ładowarce DUO PAD w salonie Samsunga i jest to samo. Pan zauważył, że korzystam ze szkła ochronnego z klejem utwardzanym UV i zwiększył czułość dotyku ekranu. Kiedy to zrobił reakcje na dotyk, podczas ładowania indukcyjnego wróciły do normy. A jak to jest u Ciebie z ustawieniem czułości dotyku ekranu i czy też korzystasz z dodatkowej ochrony ekranu?

Kolejne pytanie jakie mi się zrodziło. Czy korzystając z tej metody ładowania baterii (indukcja), jakieś konkretne układy telefonu, bateria "dostają po dupie"? Chodzi o to, że nie muszę z tego korzystać i jeśli tylko mógłbym oszczędzić telefon to z powodzeniem będę podpinał go w samochodzie kablem.
Dobroci
Przem
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Przemuś, posiadam w Note10+ szkło klejone UV i nie zauważyłem żadnych problemów z obsługą telefonu w trakcie bezprzewodowego ładowania. Dodam, że nie mam zwiększonej czułości wyświetlacza w ustawieniach telefonu. Możliwe jednak, że w przypadku modeli S10 konieczne jest zwiększenie czułości po nałożeniu takiego szkła. Najważniejsze, że udało się znaleźć rozwiązanie problemu.

Odnośnie ładowania bezprzewodowego to korzystanie z oryginalnych ładowarek z pewnością nie powoduje negatywnego wpływu na podzespoły telefonu.

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@Przemuś jeżeli na stockowej ładowarce również jest problem, to znaczy wina leży po stronie szkła. Proponuję wymienić szkło na coś lepszego. Szkoda baterii na zwiększoną czułość dotyku. 

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
Przemuś
Pathfinder
Opcje

Gwoli informacji szkło jest firmy T-Max. Sądziłem, że jest w porządku i nie kosztuje tyle, co produkt renomowanej firmy Whitestone z tym szpetnym wycięciem na obiektyw aparatu. Kosztowało mnie raptem 60 zł. Niedawno zakładałem więc poczekam aż zbierze jeszcze więcej rys (choć nie wiem jakim cudem przy twardości "9H" hi, hi:-)
A ty @mirudo24 i @Szewcu72 jakie macie szkiełka ochronne na ekranach waszych Samsungów?
A jak bardzo ta zwiększona czułość ekranu wpływa na utratę energii?

Dobroci
Przem
0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@Przemuś u mnie szkło to rzadkość, co najwyżej na testy, nie lubię wyczuwać jego krawędzi. Dlatego od dawien dawna tylko folie.

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Przemuś, korzystam obecnie z prototypowego szkła od producenta, którego nazwy nie mogę jeszcze podać. Tak czy inaczej jest to zbliżone szkło do tego co obecnie oferują firmy T-Max oraz Whitestone. Niestety nie wiem o ile więcej zwiększona czułość dotyku będzie zużywać baterii, ale podejrzewam, że nie będą to duże wartości.

0 Like