02-08-2019 01:17 PM – ostatnio edytowany 02-08-2019 03:21 PM przez KrzysiekK
Cześć forumowicze!
W dobie social media umiejętność wykonywania dobrych zdjęć jest istotna. Szczególnie ważna jest fotografia mobilna. Sprawa staje się jeszcze przyjemniejsza, gdy mamy taki sprzęt jak S10.
W tym poradniku postaram się przybliżyć Wam, w jaki sposób możecie zbliżyć się do ideału w kwestii fotografii mobilnej, korzystając z dostępnych w aplikacji Aparat funkcji.
Każdy fotograf zdaje sobie sprawę jak ważna, jest perspektywa. Dlatego w pierwszej kolejności przejdziemy do kompozycji.
Jak skomponować kadr z funkcją „Sugestia ujęcia”?
Sztuczna inteligencja naszego S10 podpowie, który kadr jest optymalny. Dla dobrego ujęcia ważne jest zachowanie tzw. pionów i poziomów. Oznacza to, że jeżeli chcemy zachować harmonię perspektywy, to linie pionowe na zdjęciu powinny być równoległe do pionowych krawędzi telefonu, to samo dotyczy linii poziomych.
Zazwyczaj najważniejszy punkt fotografii powinien być w centrum. Chyba, że sugerujemy się złotą proporcją. Wtedy do pomocy można włączyć linie siatki. Jako ciekawostkę dodam, że udowodniono, że oko najbardziej przyciągają punkty na przecięciu linii siatki. To znaczy, że kluczowy element (budynek, osobę, element natury) można umieścić w punkcie przecięcia dwóch linii.
„Sugestia ujęcia” wykryje, kiedy wszystkie powyższe warunki są spełnione (ujęcie jest optymalne, kiedy wypełnione kółko trafi w okrąg, a poziome linie rozciągną się i znikną), wtedy można cykać zdjęcie.
Co zrobić, aby aparat rozpoznał obiekt i dobrał ustawienia do zdjęcia?
Po wykonaniu zdjęcia często spędzamy dużo czasu na dostosowaniu kolorystyki / filtrów. Telefon może nas w pewnym stopniu wyręczyć.
Wystarczy włączyć funkcję „Optymalizator scenerii”. Dzięki temu urządzenie rozpozna fotografowany obiekt i dostosuje parametry zdjęcia do obiektu, na przykład, podkręcając kolory, czy kontrast.
Jak robić zdjęcia, wykorzystując obiektyw szerokokątny i ultraszerokokątny?
Teraz trochę o funkcji, którą pokochałam przy fotografowaniu architektury. Mnie osobiście efekty zachwycają, szczególnie przy zdjęciach z bliskiej odległości w wąskiej uliczce. Na filmiku macie doskonały przykład dobrego wykorzystania obiektywu szerokokątnego, podzielacie mój zachwyt?
Pomiędzy obiektywami można przełączać się, klikając na ikony kolejno: listka, dwóch drzewek, trzech drzewek.
Jak dodać efekt rozmycia z funkcją „Live Focus”?
„Live focus” sprawi, że zdjęcia portretowe będą wyglądały jeszcze bardziej efektownie. Ostrość skupi się na najważniejszym punkcie zdjęcia portretowego, czyli na osobie, którą fotografujemy.
Dzięki dwóm obiektywom w S10 i S10+ tło zostanie rozmyte, ale z zachowaniem naturalnego odcięcia maksymalnie zbliżonego do zdjęć z profesjonalnego aparatu.
Jak kręcić filmy z funkcją stabilizacji obrazu?
Na zakończenie coś o wideo. W S10 stabilizacja podczas kręcenia filmów została ulepszona względem zeszłorocznego flagowca, co widać na klipie powyżej. Przy nagrywaniu wystarczy nacisnąć na ikonę dłoni z dwoma zygzakami po bokach, a zostanie włączona funkcja „Duża stabilność”.
To wyeliminuje większość drgań, na które jest narażony telefon podczas nagrywania.
A Wy jak wykorzystujecie możliwości aparatu waszego telefonu?
Korzystacie z powyższych funkcji, czy raczej preferujecie fotografię w trybie automatycznym? Jestem bardzo ciekawa, czy macie jakieś dodatkowe patenty na super zdjęcia.
Jeśli moja odpowiedź była pomocna, zaakceptuj ją jako rozwiązanie albo kliknij like!
Sprawdź nowy dział Wideo i podziel się opinią.
12-06-2020 11:43 PM
@Maczeta1983 W których hdr jest wyłączony?
13-06-2020 08:22 AM
@PrzemekM W żadnym, generalnie nie używam HDRu gdyż moim zdaniem daje czasem bardzo dziwne efekty. Zniekształca kolory i cienie. Przez chwile używałem S9 i moim skromnym zdaniem tam właśnie HDR działał bardzo dobrze. Bez potównania do S10+.
13-06-2020 08:25 AM
@Maczeta1983 Ja akurat HDR sobie chwalę, natomiast Jak już to optymalizator scenerii czasami wyłączam.
15-08-2022 08:21 PM
15-08-2022 08:31 PM — edytowano 15-08-2022 08:32 PM
15-08-2022 08:56 PM
15-08-2022 09:13 PM — edytowano 15-08-2022 09:14 PM
15-08-2022 09:24 PM
15-08-2022 09:29 PM
15-08-2022 09:50 PM