Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[PORADNIK] Jak zrobić zdjęcie idealne? Oto podstawowe zasady fotografii! :)

(Temat utworzony: 02-08-2019 01:17 PM)
26169 Wyświetlenia
MariolaD
Explorer
Opcje

Cześć forumowicze!

W dobie social media umiejętność wykonywania dobrych zdjęć jest istotna. Szczególnie ważna jest fotografia mobilna. Sprawa staje się jeszcze przyjemniejsza, gdy mamy taki sprzęt jak S10.

W tym poradniku postaram się przybliżyć Wam, w jaki sposób możecie zbliżyć się do ideału w kwestii fotografii mobilnej, korzystając z dostępnych w aplikacji Aparat funkcji.

Każdy fotograf zdaje sobie sprawę jak ważna, jest perspektywa. Dlatego w pierwszej kolejności przejdziemy do kompozycji.

Jak skomponować kadr z funkcją „Sugestia ujęcia”?

Sztuczna inteligencja naszego S10 podpowie, który kadr jest optymalny. Dla dobrego ujęcia ważne jest zachowanie tzw. pionów i poziomów. Oznacza to, że jeżeli chcemy zachować harmonię perspektywy, to linie pionowe na zdjęciu powinny być równoległe do pionowych krawędzi telefonu, to samo dotyczy linii poziomych.

Zazwyczaj najważniejszy punkt fotografii powinien być w centrum. Chyba, że sugerujemy się złotą proporcją. Wtedy do pomocy można włączyć linie siatki. Jako ciekawostkę dodam, że udowodniono, że oko najbardziej przyciągają punkty na przecięciu linii siatki. To znaczy, że kluczowy element (budynek, osobę, element natury) można umieścić w punkcie przecięcia dwóch linii.

„Sugestia ujęcia” wykryje, kiedy wszystkie powyższe warunki są spełnione (ujęcie jest optymalne, kiedy wypełnione kółko trafi w okrąg, a poziome linie rozciągną się i znikną), wtedy można cykać zdjęcie.

Co zrobić, aby aparat rozpoznał obiekt i dobrał ustawienia do zdjęcia?

Po wykonaniu zdjęcia często spędzamy dużo czasu na dostosowaniu kolorystyki / filtrów.  Telefon może nas w pewnym stopniu wyręczyć. :smiling-face:

Wystarczy włączyć funkcję „Optymalizator scenerii”. Dzięki temu urządzenie rozpozna fotografowany obiekt i dostosuje parametry zdjęcia do obiektu, na przykład, podkręcając kolory, czy kontrast.

Jak robić zdjęcia, wykorzystując obiektyw szerokokątny i ultraszerokokątny?

Teraz trochę o funkcji, którą pokochałam przy fotografowaniu architektury. Mnie osobiście efekty zachwycają, szczególnie przy zdjęciach z bliskiej odległości w wąskiej uliczce. Na filmiku macie doskonały przykład dobrego wykorzystania obiektywu szerokokątnego, podzielacie mój zachwyt? :winking-face:

Pomiędzy obiektywami można przełączać się, klikając na ikony kolejno: listka, dwóch drzewek, trzech drzewek.

Jak dodać efekt rozmycia z funkcją „Live Focus”?

„Live focus” sprawi, że zdjęcia portretowe będą wyglądały jeszcze bardziej efektownie. Ostrość skupi się na najważniejszym punkcie zdjęcia portretowego, czyli na osobie, którą fotografujemy. 

Dzięki dwóm obiektywom w S10 i S10+ tło zostanie rozmyte, ale z zachowaniem naturalnego odcięcia maksymalnie zbliżonego do zdjęć z profesjonalnego aparatu.

Jak kręcić filmy z funkcją stabilizacji obrazu?

Na zakończenie coś o wideo. W S10 stabilizacja podczas kręcenia filmów została ulepszona względem zeszłorocznego flagowca, co widać na klipie powyżej. Przy nagrywaniu wystarczy nacisnąć na ikonę dłoni z dwoma zygzakami po bokach, a zostanie włączona funkcja „Duża stabilność”. 

To wyeliminuje większość drgań, na które jest narażony telefon podczas nagrywania.

A Wy jak wykorzystujecie możliwości aparatu waszego telefonu? 

Korzystacie z powyższych funkcji, czy raczej preferujecie fotografię w trybie automatycznym? Jestem bardzo ciekawa, czy macie jakieś dodatkowe patenty na super zdjęcia. :smiling-face:

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, zaakceptuj ją jako rozwiązanie albo kliknij like! :smiling-face:

Sprawdź nowy dział Wideo i podziel się opinią.
71 Odpowiedzi
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Maczeta1983  W których hdr jest wyłączony?

0 Like
Maczeta1983
Pathfinder
Opcje

@PrzemekM W żadnym, generalnie nie używam HDRu gdyż moim zdaniem daje czasem bardzo dziwne efekty. Zniekształca kolory i cienie. Przez chwile używałem S9 i moim skromnym zdaniem tam właśnie HDR działał bardzo dobrze. Bez potównania do S10+.

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Maczeta1983  Ja akurat HDR sobie chwalę,  natomiast Jak już to optymalizator scenerii czasami wyłączam.

0 Like
KatarzynaSt
Journeyman
Opcje
Cześć.  
Czy ktoś ma przetestowane ustawienia do robienia zdjęć trybem manualnym? Czy wyjdą lepsze niż na auto? Na co zwracać uwagę? Jakie wybierać parametry, żeby robił lepsze zdjęcia np. w pochmurny dzień. 
Z góry dziękuję za wskazówki:)
0 Like
W99
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam, wszystko zależy dokładnie od warunków jakie panują podczas robienia zdjęcia. Tak naprawdę nie można tutaj zbyt dużo doradzić co do ustawień, ponieważ jak wcześniej napisałem wszystko zależy od warunków
patyczak
Black Belt 
Opcje
Przede wszystkim musisz mieć jakieś pojęcie o robieniu zdjęć w tym trybie. Nie da się na forum napisać instrukcji. Do każdych warunków ustawisz inne parametry, bo np., co oznacza "pochmurny dzień"? Dla każdego fotografa oznaczać będzie co innego. Nawet jeśli skończysz jakiś kurs, będziesz znał pojęcia i jakie ustawienia do czego pasują, ale robić zdjęcia, będziesz się uczyć cały czas. Nie ma gotowych ustawień.
LUKE123
Helping Hand
Opcje
moim zdaniem do zwykłych zdjęć lepiej nada się tryb automatyczny, natomiast tryb manualny pozwoli zrobić zdjęcia których nie da rady uzyskać w automacie

Np. astrofotografia sprawdzi się tylko w manualnym ponieważ tylko w nim można ustawić duży czas naświetlania (np. 30 sekund)

- ja używam trybu pro do makro, ponieważ łatwiej mi zablokować ostrość i dostosować odległość telefonem niż denerwować się na autofocus w automacie

- tryb manualny sprawdzi się również gdy chcemy zrobić zdjęcie z ciemną ekspozycją, tryb auto jest mocno ograniczony co do ekspozycji

- poza tym tylko w trybie pro można trzaskać RAWy które dają lepszy efekt przy obrabianiu

Przykładowo, zdjęcia w załączniku nie dałoby się zrobić w trybie automatycznym, dlatego skorzystałem z trybu pro w celu zredukowania czasu naświetlania, oraz aby było to zdjęcie w formacie RAW 20220727_174540_56437_1658936741.jpg
patyczak
Black Belt 
Opcje
Spoko, tylko Ty wiesz, co używasz i w jakim celu, w przeciwieństwie do autora tematu, który po przeczytaniu tego, i tak nie będzie miał zielonego pojęcia o czym piszesz. Nie jest to złośliwość z mojej strony 👍🙂
0 Like
LUKE123
Helping Hand
Opcje
Racja, ale celem mojego wpisu była inspiracja i zachęcenie do eksperymentowania 😀

Uważam że najlepiej uczyć się trybu pro poprzez ustawienie JEDNEGO parametru na raz i obserwowanie zmian i tak z każdą opcją
Do tego lekka teoria z neta
I w 30 min znamy wszystkie podstawy 😀
testinowy
Pioneer
Opcje
Cześć!
Tryb manualny to temat rzeka;).
Przede wszystkim należy dobrze balansować między przesloną a szybkością migawki. Jeśli jest jasno, należy ustawić ISO na mniejsze wartości. W przypadku gorszej pogody, wieczoru - ogólnie gorszego światła, należy zwiększyć ISO. Smartfony Samsunga posiadają tak dobre tryby auto, że w moim odczuciu szkoda czasu na tryb manualny. Zawodowi fotografowie nie wykorzystują typowego trybu manualnego w swoich aparatach. Najczęściej sami dobierają wyłącznie przesłonę, a resztę parametrów automatycznie dobiera im system :).
Mam nadzieję, że choć trochę rozjaśniłem temat:)
Pozdrowienia!