Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[Poradnik] 120 Hz odświeżania przy aktywnym średnim oszczędzaniu baterii, czy to możliwe?

(Temat utworzony: 17-05-2020 05:59 PM)
3307 Wyświetlenia
Szewcu72
MegaStar
Opcje

Wiadomym jest, że w serii S20 mamy możliwość odświeżania ekranu z częstotliwości 120 Hz, czyli wyświetlenia obrazu 120 razy w ciągu sekundy. Pozwala to na płynne wyświetlanie informacji na pulpitach, np. podczas ich i przewijania.

Niestety są również pewne ograniczenia. Jeżeli chcemy skorzystać ze średniego trybu oszczędzania energii, musimy zrezygnować z tego trybu odświeżania.

A co Wy na to, aby mieć jedno i drugie?

Okazuje się, że technicznie jest to możliwe do wykonania. Takie połączeni otrzymamy korzystając z usługi Bixby Routines.

Jak zapewne dobrze wiecie, w Bixby Routines możemy tworzyć określone reguły zachowania się systemu i poszczególnych funkcji telefonu. I to właśnie z tych możliwości skorzystamy. Spowoduje to, że aktywując tryb średniego oszczędzania energii pozostawimy włączoną opcję odświeżania 120 Hz.

Tworzymy regułę.

W menu ustawień przechodzimy do zakładki Wyświetlacz  > Płynność ruchu i sprawdzamy, czy mamy aktywne odświeżanie 120 Hz. Jeżeli nie, to aktywujemy je.

1.jpg

Następnie:

• Uruchamiamy procedury Bixby.

2.jpg

• Klikamy przycisk + w prawym górnym rogu, aby utworzyć nową procedurę.

3.jpg     4.jpg

• Klikamy przycisk na środku ekranu, co pozwoli na wybrać nam wybrać procedurę dla warunku JEŚLI [IF] i wybieramy regułę Dotknięto przycisk Start.

5.png     6.png

• Klikamy przycisk Dalej na dole ekranu i w ponownie klikamy na + na środku i wskazujemy czynność do uruchomienia.

7.png     8.png

• Przewijamy ekran do akcji Średnie oszczędzanie energii i wybieramy je a na następnym oknie zatwierdzamy przyciskiem Gotowe.

9.png

• Kolejny ekran to i opcja Wtedy, czyli informacja o tym co się stanie gdy naciśniemy utworzony na pulpicie przycisk start. Tu klikamy ponownie na Gotowe.

10.jpg

• Teraz nadajemy nazwę naszemu przyciskowi, np. SB/120HZ [SB – save battery].

11.jpg

• W kolejnym kroku dodajemy przycisk do ekranu startowego/pulpitu.

Po zakończeniu przechodzimy do ekranu głównego i przyciskiem Start, który właśnie utworzyliśmy za pomocą Bixby Routines, uruchamiamy regułę średniego oszczędzania baterii.

12.gif

Następnie wyłączamy ekran na 5 sekund, wybudzamy telefon i od teraz powinna być aktywna jednocześnie funkcja średniego oszczędzania energii oraz aktywne odświeżanie w trybie 120 Hz.

13.jpg

Dostęp do nowo stworzonej reguły ma dostęp z poziomu zakładki Moje procedury w Bixby Routines, gdzie możemy ją edytować, usunąć lub zmienić jej nazwę.

14.jpg

Według użytkowników innych for, zastosowanie takiego połączenia pozwala na duże oszczędzanie baterii, a w przypadku osób, u których ono występuje na zmniejszenie grzania się telefonu.

Dajcie znać jakie są Wasze spostrzeżenia po zastosowaniu tego poradnika.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
11 Odpowiedzi
casper77
Navigator
Opcje

Bixby Routines to super sprawa, używam od niedawna ale coraz bardziej się do niego przekonuję. Mam zaimplementowanych kilka "warunków" związanych z oszczędzaniem energii.

PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@casper77  Świetnie 🙂👍

0 Like
Luis40PL
Pathfinder
Opcje
ale co dziwne ja nie widzę takiej opcji "średnie oszczędzanie energii" aby ją włączyć
?
0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@Luis40PL zrób screena z zakładki "Tryb zasilania" i wstaw tu. Sprawdzimy co jest nie tak z twoim telefonem.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
Luis40PL
Pathfinder
Opcje
już poradziłem sobie. Jeśli włączone jest Adaptacyjne Oszczędzanie Energii to podczas tworzenia reguły nie ma opcji wyboru "średnie oszczędzanie energii"
Gniewo
First Poster
Opcje
Można zrobić to jeszcze w taki sposób :
https://youtu.be/owmtxQLUEY8%5D
0 Like
KwiateKK__
Journeyman
Opcje

Mi to nie działa 

Czy ktoś może pomóc? 

0 Like
Kacper2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@KwiateKK__ Niestety nie da się już włączyć wyższej częstotliwości odświeżania przy oszczędzaniu energii. 

KwiateKK__
Journeyman
Opcje
Nie no😭😓. Naprawdę