Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kodeki bluetooth

(Temat utworzony: 04-04-2019 11:19 AM)
18429 Wyświetlenia

Też mam ten problem

Sekator
Apprentice
Opcje

Witam

Nie znalazłem nic konkretnego a chciałbym się dowiedzieć czy jedynym wspieranym kodekiem w topowym telefonie S10 jest SBC ?
Znalazłem na jednym portalu informacje, że powinien być też aptX. W opcjach deweloperskich są oczywiście wszystkie, jednak jednym możliwy i zaznaczony to SBC. Troszkę kicha jak na taki sprzęt, mam słuchawki które obsługują wszystkie możliwe kodeki a wciąż łączą sie na najgorszym możliwym.
Pozdrawiam :winking-face:

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Sekator  System sam powinien dobrać odpowiedni kodek w zależności też od tego jakie kodeki obsługują słuchawki .  Ja np. Mam słuchawki douszne i nauszne i jedne działają w SBC a gdy podłącze drugie to niestety muszę ręcznie przestawić na aptX lub LDAC.

Jakie to są słuchawki ?

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

0 Like
37 Odpowiedzi
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Sekator, spróbuj wyłączyć opcję Dual audio w ustawieniach Bluetooth. Przejdź kolejno do: Ustawienia > Połączenia > Bluetooth > Opcje (trzy kropki) > Zaawansowane. Następnie przejdź do ustawień deweloperskich i wybierz odpowiedni kodek dźwięku.

Szewcu72
MegaStar
Opcje

@Sekator sprawdziłem właśnie i bez problemu mogę wybrać rodzaj kodeka. Przełączyłem na aptX i pozostał nawet po podłaczeniu do telefonu głośnika Level Box. transmisja dżwięku bez problemów. Po rozłaczeniu urzadzeń wybrany kodek nadal pozostał.

Ale gdy tylko sparowałem telefon z Buds'ami kodek przełaczył się na SBC, bo te tylko taki obsługują. Po odłączeniu słuchawek kodek pozostał. Co oznacza, że ponowne wybranie innego kodeka trzeba wykonać recznie.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
Sekator
Apprentice
Opcje
@Szewcu72 ale przestawiasz nadal w deweloperskich ? Sprawdziłem faktycznie można ale nadal nie rozwiązuje to jednego, nie jest to user friendly. Na razie widzę tylko tyle że po ustawieniu np. wszystkich, aptx lub cokolwiek po wejściu w ustawienie urządzenia przeskakuje z powrotem na SBC. Po prostu brakuje opcji wyboru kodeka high res w opcjach bluetooth dla urządzenia, możne to nie przypadek :smiling-face:
0 Like
Rozwiązanie
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Sekator  System sam powinien dobrać odpowiedni kodek w zależności też od tego jakie kodeki obsługują słuchawki .  Ja np. Mam słuchawki douszne i nauszne i jedne działają w SBC a gdy podłącze drugie to niestety muszę ręcznie przestawić na aptX lub LDAC.

Jakie to są słuchawki ?

0 Like
Sekator
Apprentice
Opcje

SONY WH1000XM3 ale jest już ok. Nie wiem jak ale nie było opcji wyboru kodeka wysokiej jakości  w opcjach urządzania.  Teraz jest tak jak powinno w ustawieniach mam przełącznik na ldac. Dzieki wszystkim za pomoc.

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Sekator    Tak dla tych słuchawek najbardziej odpowiednim kodekiem będzie właśnie LDAC :smiling-face:

el-maniaque
Explorer
Opcje

Szanowni :smiling-face:

Pozwoliłem sobie podpiąć mój problem pod ten temat bo szału dostaję już.
Mam Samsunga NOte20 Ultra 5G, Android 12
Kupiłem niedawno słuchawki Sony WF100X M4
Nie mogę wybrać nigdzie kodeka LDAC. W ustawieniach programisty udało mi się zmienić na AAC. Reszta jest wyszarzona. Dźwięk HD mam włączony. W ustawieniach bluetooth, jak już wejdę w urządzenie WF100XM4, mam tylko opcje do zaznaczenia: Połączenie, dźwięk, znajdź moje urządzenie oraz włącz aplikacje Headphones od Sony. Nie widzę tam opcji LDAC. W aplikacji Headphones Connect chciałem zmienić priorytet jakości na dźwięk zamiast na stabilność, ale jak chcę ją zaznaczyć, to wyskakuje komunikat z oknem o połączeniu słuchawek z telefonem i nic nie mogę zrobić, cały czas zaznaczona jest opcja priorytetu stabilnego połączenia.

W ustawieniach bluetooth trzy kropki zaawansowane też nie ma nic o kodekach. Skończyły mi się koncepcje.

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@el-maniaque  Ja mam model słuchawek Sony 1000 XM3 i sytuacja wygląda tak że przy włączonej opcji w aplikacji Sony "priority On Stable Connection" w ustawieniach programistycznych przy wyborze kodeku jest tylko opcja SBC. 

Przy wyborze " Priority On Sound Quality" kodek przełącza się na aptX.

Nie mogę natomiast włączyć pozostałych kodeków m.in. LDAC.

Wynika z tego że mamy do wyboru jedne z tych dwóch....🤔

Screenshot_20220206-171152_Headphones.jpg

Screenshot_20220206-171042_Settings.jpg

Screenshot_20220206-170710_Settings.jpg

  

Kosmos881104
Student
Opcje
Tak zgodzę się ldac jest w ustawieniach aplikacji od sony, ale różnicy w dźwięku praktycznie brak, lepszy dźwięk jest na sbc z korektorem.
Natomiast ogromną różnicę w jakośći dźwięku słychać w H95, h9i od B&o.
Co z tego że ldac ma 990 kbps przepustliwości, skoro przetworniki grają jak 320 kbps
0 Like