15-04-2019 09:05 PM
Cześć
Mam pytanie dotyczącego ikony trybu zasilania na pasku powiadomień. Czy celowo jest zrobione tak, że jak jest włączona opcja automatycznego ustawiania trybu zasilania, to gdy s10 stwierdzi że ma włączyć tryb oszczędzania energii to go włącza ale nie pojawia się ikona tego trybu na pasku powiadomień na górze. Natomiast jak rozwinie się belkę do dołu to nagle na tym pasku ta ikona się pojawia. Jak zwinie się belkę to ikona znika. Nie mylić z ikona szybkiego dostępu która pali się wtedy na niebiesko bo jest włączony tryb oszczędzania. Mi to wygląda na bug bo ikona wtedy powinna się palić cały czas albo w ogóle.
Pozdrawiam
N.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
15-04-2019 09:35 PM — edytowano 15-04-2019 10:16 PM
@Nuttie nie, to nie bug. To zamierzone działanie, aby niepotrzebnie nie zajmować miejsca na barze. Podobnie było z ikonami budzika i bluetooth'a w wersjach testowych androida 9. Pojawiły się dopiero po rozwinięciu belki, co mnie osobiście bardzo się podobało. Ale innym testerom i użytkownikom już nie 😞 i zostało cofnięte. Ikony wyświetlają się na sztywno.
15-04-2019 09:35 PM — edytowano 15-04-2019 10:16 PM
@Nuttie nie, to nie bug. To zamierzone działanie, aby niepotrzebnie nie zajmować miejsca na barze. Podobnie było z ikonami budzika i bluetooth'a w wersjach testowych androida 9. Pojawiły się dopiero po rozwinięciu belki, co mnie osobiście bardzo się podobało. Ale innym testerom i użytkownikom już nie 😞 i zostało cofnięte. Ikony wyświetlają się na sztywno.
15-04-2019 10:00 PM
@Szewcu72, ikonka Bluetooth wyświetla się na górnym pasku dopiero po połączeniu z innym urządzeniem. Kiedy Bluetooth w telefonie jest włączony, ale nie jest połączony to ikonka jest widoczna tylko po zsunięciu górnego paska. Z tego co pamiętam to ikonka zachowywała się inaczej w przypadku bodajże Note9 albo S9/S9+
15-04-2019 10:19 PM
Mnie chodziło o to, że nawet gdy urządzenia były sparowane po bt, to ikona pojawiała się po rozwinięciu paska. Nie zajmowała miejsca.
15-04-2019 10:23 PM — edytowano 15-04-2019 10:26 PM
@Szewcu72, rozumiem. Nie załapałem się na beta testy systemu Android Pie więc część rzeczy mnie ominęła. Tak czy inaczej obecne rozwiązanie moim zdaniem jest w porządku. Kiedy korzystamy z połączenia Bluetooth to ikonka jest widoczna. Kiedy nie krozystamy to jej nie ma (pojawia się dopiero po rozsunięciu górnej belki).
15-04-2019 10:24 PM
A te tryby zasilania to coś dają w ogóle? Warto mieć to automatyczne włączanie oszczędzania energii włączone na stałe? Problem jest tylko gdy kliknie się samemu tryb oszczędności, to automatycznie odznacza się opcja automatycznego oszczędzania energii. Poprzednio miałem Xperie X i tam był tryb Stamina, który włączał się automatycznie przy 30% (można było ustawic).
15-04-2019 10:33 PM — edytowano 15-04-2019 10:46 PM
@Nuttie, jeżeli włączysz adaptacyjne oszczędzanie energii to telefon sam na podstawie wzorców użycia będzie dostosowywał sposób oszczędzania energii. Jeżeli zaznaczysz tę opcję to nie ma konieczności ręcznego zmieniania trybów zasilania. Jeżeli jednak tryb adaptacyjny nie jest wystarczający to wtedy warto ręcznie ustawić średnie lub maksymalne oszczędzanie energii. Dodam, że w moim S10+ mam wyłączone adaptacyjne oszczędzanie energii i mam włączony tryb Optymalizacja. Bateria spokojnie wystarcza na półtora dnia, ale to jest bardzo indywidualna sprawa. Musisz sam przeprowadzić testy i zobaczyć jakie ustawienia będą dla Ciebie najbardziej optymalne.