08-03-2020 02:12 PM
Samsung obiecał poprawić problemy z ustawianiem ostrości, jednakowoż po drugiej aktualizacji, która jest dostępna w Korei nadal nie ma poprawy i telefon gubi ostrość jak szalony. Czy ktokolwiek z firmy Samsung "weźmie to na klatę"?
15-04-2020 10:40 PM
@Adas665 spróbuj robić zdjęcia normalnie, nie przez szybę. Pewnie będą lepsze.
S20 Ultra, zdjęcie w plenerze, zoom X4
dane zdjęcia
Efekt ostrzenia z bliska
dane zdjęcia
Może pokaż nam dane swoich zdjęć. Jak widzisz na moim S20 wszystko jest ok.
16-04-2020 11:39 AM
Problem z aparatem pojawia się gdy ma on wyostrzyć jakiś obiekt czy tekst znajdujący sie blisko . Najczęściej albo warjuje i nie ostrzy albo ostrzy tylko środek kadru a cała reszta do około jest zamazana . Nie ważne czy zdjęcie jest robione z głównej matrycy czy z zoomu efekt jest taki sam . Jesli chodzi o zdjęcia z daleka jest ok ale jaka kolwiek próba sfotografowania czegoś bliżej mija się z celem . Porównałem sobie zdjęcia z Note 9 i tam nie ma żadnego problemu z wyostrzeniem tekstu czy też jakiegoś przedmiotu .
16-04-2020 12:11 PM
@Adas665 Zainstalowałeś wszystkie dostępne aktualizacje?
16-04-2020 12:44 PM
Jak najbardziej . Dziś otrzymałem kolejną aktualizacje co prawda bardzo małą bo jakieś 30mb ale niby z kolejnymi poprawkami . Zdjęcia które dziś udostępniłem były zrobione już po wszystkich aktualizacjach . Zauważyłem że u mnie też aparat grzechoczy podczas potrząsania na innym temacie ktoś zwrócił na to uwagę i pisał że serwis zakwalifikował telefon do wymiany modułu aparatu może mój problem nie jest związany z softem tylko technicznie jest uszkodzony .
16-04-2020 10:36 PM
@Adas665 trzeba wiedzieć, że wszystkie moduły wielosoczewkowe będą wydawały dźwięk przy potrząsaniu.
Nie wiem jakie modele używałeś wcześniej, ale ten efekt ma już kilka modeli S wstecz.
16-04-2020 10:38 PM
16-04-2020 10:56 PM
Tak wygląda to u mnie. Musisz wiedzieć, że przy jednopunktowym focusie trudno będzie uzyskać ostrzenie w całym kadrze z małej odległości.
25-04-2020 12:41 PM — edytowano 25-04-2020 12:42 PM
Według informacji z sammobile samsung przyznał ze najprawdopodobniej nie jest w stanie naprawić problemu z ostrością z powodu budowy matrycy i obiektywu. Aktualizacja firmweru nie pomoże z ostrością zdjęć z bliskiej odległości.
https://www.sammobile.com/news/impossible-fix-one-galaxy-s20-ultra-autofocus-issue/
25-04-2020 01:49 PM
@MarekPLWRO to raczej logiczne, że coś co jest fizyczne, w tym przypadku budowa modułów optycznych, nie da się modyfikować oprogramowaniem. Podobnie jest w "normalnych" aparatach. Aby uzyskać konkretny efekt musimy wyregulować ręcznie lub serwomotorami nastawy obiektywu. Gdy osiągniemy graniczne wartości jego możliwości optycznych, żadna elektronika nam nie pomoże, najzwyczajniej konieczna jest wymiana obiektywu.
Ponieważ w telefonach takiej możliwości nie mamy, możemy operować tylko w zakresie jego nastaw granicznych.
Wiem, że kiedyś stosowane obiektywy miały te nastawy rozciągnięte do granic możliwości, co ułatwiało osobom nie mającym pojęcia o fotografii, robienie zdjęć bez zastanawiania się o co w tym wszystkim chodzi. A wszystko kosztem jakości.
Teraz, kiedy montowanych jest kilka obiektywów o konkretnych parametrach, przyszedł czas nauczenia się korzystania z nich.
Za chwilę, zapewne posypią się posty, że zapłaciłem tyle, to wymagam...
Ja jednak powtórzę kolejny raz.
Tak jak powinniśmy zapoznać się z instrukcją obsługi naszego telefonu, aby wiedzieć gdzie i jakie wfunkcje i ustawienia mamy dostępne, ta krównież powinniśmy zapoznać się i "nauczyć" nowej optyki.
Jeżeli to "my zaczniemy robić zdjęca" a nie telefon, będą one dużo ciekawsze, niż te które robiliśmy do tej pory.
25-04-2020 02:03 PM — edytowano 25-04-2020 02:07 PM
@Szewcu72 nie wiem ile samsung ci płaci ale naprawdę przechodzisz wszystkie granice absurdu w bronieniu bubla s20. Myślę że wszyscy na forum widzą twoja "bezstronność".
I tak winny jest użytkownik bo nie zrobił hard resetu. Winny jest użytkownik że się telefon grzeje. Winny jest użytkownik że aparat nie łapie ostrości. Winny jest użytkownik że głośnik jest kiepskiej jakości. A cudowny samsung jest cacy. Jakoś nie miałem takich problem z s2, s5, s7 i s9