Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[Poradnik] Jak wrócić do poprzedniej wersji systemu Android 12?

(Temat utworzony: 20-07-2022 02:49 PM)
11321 Wyświetlenia
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Program One UI Beta wystartował w Polsce dnia 25.08.2022

Użytkownicy mogą w każdym momencie wrócić do stabilnej wersji systemu Android 12. Można to zrobić za pomocą komputerowej aplikacji Smart Switch. Aplikację możecie pobrać za pomocą poniższego odnośnika.

Smart Switch | Aplikacje mobilne | Samsung Polska
https://www.samsung.com/pl/apps/smart-switch/

Po zainstalowaniu aplikacji należy podłączyć telefon do komputera za pomocą kabla. Aplikacja wykryje stabilną wersję oprogramowania i zaproponuje jej wgranie. Należy postępować zgodnie z wyświetlanymi wskazówkami.

Beta.jpg

Czy zachowam wszystkie dane?

Powrót do systemu Android 12 za pomocą aplikacji Smart Switch wiąże się z przywróceniem ustawień fabrycznych a to oznacza, że z urządzenia zostaną usunięte wszystkie dane użytkownika a telefon zostanie przywrócone do ustawień początkowych.

Czy muszę się wyrejestrować z programu beta?

Jeżeli nie chcemy już testować systemu Android 13 z One UI Beta to przed przywróceniem poprzedniej wersji systemu za pomocą Smart Switch należy wypisać się z programu w aplikacji Samsung Members. Jeżeli tego nie zrobimy to telefon po wgraniu systemu Android 12 ponownie wyszuka i zaproponuje wgranie aktualizacji Android 13.

Jak wypisać się z programu beta?

Uruchom aplikację Samsung Members i przejdź do ustawień. Następnie kliknij w zakładkę Stan programu beta One UI i wybierz opcję Zrezygnuj.

29 Odpowiedzi
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@BKst, niestety nie wiem czy moje podejrzenia są prawdziwe. Jeżeli tak to kolejna aktualizacja powinna zostać wykryta przez aplikację Smart Switch.

kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@mirudo24, Warto by było zaczekać na kolejną aktualizację i sprawdzić tę teorię.

Na pewno wyrejestrowanie z bety uniemożliwia aktualizację do stabilnej wersji z poziomu ustawień, ponieważ ta jest możliwa tylko przez paczkę o wielkości 200 MB. Wyrejestrowując się z bety, telefon przechodzi na stabilny kanał aktualizacji, w które nie ma tej paczki i tu się robi problem. Według mnie po zakończeniu testów Samsung powinien automatycznie wyrejestrować wszystkich z programu beta i telefon powinien pobrać stosowną paczkę w zależności od tego, czy posiadamy betę 13, czy stabilne wydanie Android 12.

Nie wiem, czy wyszukiwanie aktualizacji przez program Smart Switch działa na tej samej zasadzie. Może producent przewidział przez ten program powrót tylko do Android 12 w czasie trwania bety, a aktualizacja do stabilnej wersji miała odbywać się jedynie z poziomu ustawień. Oczywiście są to tylko moje domysły.

BKst
Student
Opcje
Ok dzięki chwilę poczekam.Żona ma też s22 to będę wiedział jak pojawi się jakaś nowa łatka.Jak nie załapie to zrobię full wipe.Dziwnie to działa nie zachęca do uczestniczenia w testach.
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@kamil40013, dziękuję za informacje. Zobaczymy czy jak pojawi się kolejna aktualizacja to czy będzie możliwość jej pobrania za pomocą Smart Switch.

@BKst, koniecznie daj znać czy aplikacja Smart Switch wykryje nowszą wersję oprogramowania.

KonradXIII
Student
Opcje
Cześć, czy komuś czekanie na nową wersję pomogło, bo nadal siedzę na becie i nic nowego nie widać. Wypisać się nie mogę, reset do fabrycznych też pozostawia mnie na becie.
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@KonradXIII, spróbuj zaktualizować oprogramowanie za pomocą komputerowej aplikacji Smart Switch. Jeżeli to nie pomoże to pozostanie wizyta w punkcie serwisowym.

Pobierz Smart Switch
https://www.samsung.com/pl/apps/smart-switch/

KonradXIII
Student
Opcje
Ok ale jak to zrobić? Tzn. po podłączeniu mam do wyboru Archiwizuj urządzenie albo Przywrócić. Zrobiłem archiwum, reset na telefonie i przywrócenie przez ten program ale nic to nie dało.
Jest jeszcze opcja Inicjalizacji ale jak to klikam to kończy się komunikatem Ten model nie obsługuje aktualizacji i inicjacji oprogramowania układowego.
Mogę jeszcze wejść w programie w informacje o urządzeniu to tam mi pokazuje że oprogramowanie jest aktualne VJ2(EUX) ale to mi nic nie mówi.
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@KonradXIII, aplikacja powinna automatycznie wykryć nowszą wersję oprogramowania. Jeżeli tak się nie stało to niestety pozostaje wizyta w punkcie serwisowym.

KonradXIII
Student
Opcje
Dziękuję za pomoc chociaż taki obrót sprawy kiepsko w moich oczach świadczy o samsungu.
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@KonradXIII, proszę bardzo. Napisz czy udało się zmienić oprogramowanie po wizycie w serwisie.