Zavřít

What are you looking for?

zrušit
Zobrazování výsledků pro 
Hledat místo 
Měli jste na mysli: 

Původní téma:

Bezpečnost - FRP

(Téma vytvořeno: 25-02-2021 02:22 AM)
528 Zobrazení
SirJacobus
Explorer
Možnosti
Zdravím všechny, měl bych takový spíš teoretický dotaz do diskuze, popřípadě jestli někdo už zkoušel...

Řekněme, že vám mobil někdo ukradne a bude se jej snažit svépomocí, popřípadě s pomocí nějakého "nepoctivého" majitele elektro bazaru, znovu uvést do provozu. Neřeším data samotná - berme, že jsou zašifrovaná a nikdo se k nim nedostane (což by tak taky mělo být). Předpokládejme rovněž, že naše modelová S21U má deaktivované ladění USB atd. 

Zloději tedy budou chtít provést reset, ale hned narazí na FRP a zrovna tihle nebudou úplně tupí, začnou googlit a zjistí, že minimálně kdysi to šlo, za použití Samsung USB driverů obejít přes ODINa nahráním nového systému... minimálně má S8 mi žádné obstrukce nekladla.

Tedy, neví někdo, jak je na tom v tomto ohledu SW u S21U? Bude možné ODINem FRP vymazat jednoduchým přehráním nového systému? Už jsem delší dobu stav releasů nesledoval tak třeba už nové verze veřejně nevycházejí, nebo i USB ovladače. 

Obecně vzato se totiž těším na dobu, kdy podobné zásahy třeba budou možné jen za použití speciálního interního servisního SW, ke kterému se jen tak někdo nedostane a zloději si snad časem začnou uvědomovat, že krádeží takového telefonu získají akorát předražené těžítko...

0 Like

1 Řešení

Přijatá řešení
Řešení
Libb
MegaStar
Možnosti

Dobrý den, přiznávám, že jsem Odin na S21 nezkoušel a už vůbec ne FRP, není k tomu důvod.

Obecně: z mnoha důvodů vždy bude existovat způsob, jak přeflashnout systém. Servis to potřebuje a dál je to o lidech. Někdo se asi vždy najde, kdo nějaký nástroj vynese ven. Ohledně FRP samotného, zde jsme na poli Google, který dodává systém a pokud je v něm chyba, která umožní zabezpečení obejít, Samsung s tím nic neudělá. Ostatně FRP se aktivuje nikoliv přehráním firmware Odinem, ale mazáním v recovery.

Zamysleme se ještě nad pozitivy a negativy současného stavu: typické scénář je, že vám telefon ukradne nějaký člověk typu bezdomovec, narkoman, apod. Ten ho donese do zastavárny a až tam se dostává k někomu, kdo by teoreticky měl schopnosti si s tím hrát. Jenže tady je jádro pudla: na začátku řetězce je "nýmand", který neřeší, jestli krade tlačítkový telefon za 200 Kč nebo S21 Ultra za měsíční plat. Jemu je to úplně jedno. Takže dokud existuje malá šance, že to prodá, bere, co vidí a nestará se. A vždy bude něco, co půjde prodat. Takový člověk neřeší, jaké jsou škody pro majitele, jeho zajímá pár korun na chlast nebo drogy.

A pak je tu druhá strana, kdy máte telefon, který přestal reagovat. A v takovém případě jsme za existenci nástroje jako Odin velice rádi. Z mého pohledu převažují pozitiva.

A nakonec, už nějakou dobu lze nechat zablokovat IMEI, takže z telefonu si stejně nový majitel jen tak nezavolá.

Snad Vám moje odpověď k něčemu byla :smiling-face:

Samsung S25 Ultra JetBlack 1 TB | Pixel 8a / 9 128 GB | Samsung Galaxy Tab S9 256GB
Samsung Galaxy Watch Ultra | Samsung Galaxy Buds2 Pro / Buds3 Pro

Zobrazit řešení v původním příspěvku

5 Odpovědi
Řešení
Libb
MegaStar
Možnosti

Dobrý den, přiznávám, že jsem Odin na S21 nezkoušel a už vůbec ne FRP, není k tomu důvod.

Obecně: z mnoha důvodů vždy bude existovat způsob, jak přeflashnout systém. Servis to potřebuje a dál je to o lidech. Někdo se asi vždy najde, kdo nějaký nástroj vynese ven. Ohledně FRP samotného, zde jsme na poli Google, který dodává systém a pokud je v něm chyba, která umožní zabezpečení obejít, Samsung s tím nic neudělá. Ostatně FRP se aktivuje nikoliv přehráním firmware Odinem, ale mazáním v recovery.

Zamysleme se ještě nad pozitivy a negativy současného stavu: typické scénář je, že vám telefon ukradne nějaký člověk typu bezdomovec, narkoman, apod. Ten ho donese do zastavárny a až tam se dostává k někomu, kdo by teoreticky měl schopnosti si s tím hrát. Jenže tady je jádro pudla: na začátku řetězce je "nýmand", který neřeší, jestli krade tlačítkový telefon za 200 Kč nebo S21 Ultra za měsíční plat. Jemu je to úplně jedno. Takže dokud existuje malá šance, že to prodá, bere, co vidí a nestará se. A vždy bude něco, co půjde prodat. Takový člověk neřeší, jaké jsou škody pro majitele, jeho zajímá pár korun na chlast nebo drogy.

A pak je tu druhá strana, kdy máte telefon, který přestal reagovat. A v takovém případě jsme za existenci nástroje jako Odin velice rádi. Z mého pohledu převažují pozitiva.

A nakonec, už nějakou dobu lze nechat zablokovat IMEI, takže z telefonu si stejně nový majitel jen tak nezavolá.

Snad Vám moje odpověď k něčemu byla :smiling-face:

Samsung S25 Ultra JetBlack 1 TB | Pixel 8a / 9 128 GB | Samsung Galaxy Tab S9 256GB

Urbis83
Pathfinder
Možnosti
Ještě je tu jedna úroveň zabezpečení. Tou je dle mého názoru eSIM. Ta by mohla v ideálních podmínkách pomoci nalézt ztracený nebo odcizený telefon.
SirJacobus
Explorer
Možnosti
Sice trochu pozdě, ale přece :face-with-tears-of-joy: Díky za reakce a nápady, pravda, dokud bude ODIN, budeme za něj rádi (veřejně dostupný).

přesto bych si ale dokázal představit variantu zabezpečení (třeba na úrovni Knox), která by bez zadání hesla nedovolila manipulaci/přeinstalaci OS... To bohužel ale neřeší nevědomost zlodějů a dobrý pocit z toho, že telefon pak nikdo nepoužije mi by mohl být k ničemu. Ale tak mám Watche tak ten mobil v tramvaji nemusím tak často vytahovat.
0 Like
Libb
MegaStar
Možnosti

Umíte si představit ty davy lidí, které zapomněly heslo? Už teď každou chvíli vídám dotaz, jak dostat fotky z telefonu nebo jak obejít FRP...

Mimochodem, pokud vám některé odpovědi byly užitečné, mohl byste je označit jako řešení? Děkuji

0 Like
SirJacobus
Explorer
Možnosti
Pravda... asi trochu profesní deformace :face-with-tears-of-joy: tak nějak by mě nikdy nenapadlo zapomenout hlavní heslo k telefonu, ale každý je jiný no.
0 Like