Zavřít

What are you looking for?

zrušit
Zobrazování výsledků pro 
Hledat místo 
Měli jste na mysli: 

Původní téma:

Samsung A80 - uživatelská recenze

(Téma vytvořeno: 19-12-2019 08:47 PM)
302 Zobrazení
Libb
MegaStar
Možnosti

Dnes bych se s vámi chtěl podělit o zkušenosti z používání telefonu Samsung A80, který jsem dostal na asi 3 týdny na hraní :smiling-face: Budu ho místy srovnávat s mou S10+, takže si můžete udělat obrázek, jestli stojí za to si připlatit na S10(e/+) nebo je pro vás A80 ten pravý.

Telefon je to poměrně velký, rozměry jsou 165.2 x 76.5 x 9.3 mm a váha je 220g, což je už docela znát.

Displej má úhlopříčku 6.7" a využívá prakticky celou plochu telefonu. Co je zajímavé, nemá žádný výřez ani průstřel, přesto s ním můžete pořizovat velmi kvalitní selfíčka, protože vývojáři implementovali vysouvací mechanismus, který v případě, že chcete fotit selfie, vysune zadní fotoaparát nad tělo mobilu a otočí fotomodul, takže selfíčka pořizujete tím samým fotoaparátem, jako běžné fotky. Rozlišení displeje je 1080 x 2400 pixelů, poměr stran je 20:9.

Operační paměť dosahuje více než dostačujících 8GB RAM, úložiště 128 GB. Pozor, telefon je Dual SIM, ale nepodporuje paměťové karty, takže hodnota 128 GB je konečná.

Telefon přichází s operačním systémem Android 9 Pie.

Screenshot_20191219-202025_Settings.jpg

Fotoaparáty jsou v telefonu tři, a to

• hlavní fotoaparát s rozlišením 48 Mpx se světelností f/2.0, a přepočtenou ohniskovou vzdáleností 26mm
  • širokoúhlý (ultrawide) fotoaparát s rozlišením 8 Mpx, světelností f/2.2 a ohniskovou vzdáleností 12mm
  • TOF 3D kamera, f/1.2, 30mm

Telefon neobsahuje 3.5mm jack, na to si už asi budeme muset zvyknout. Reproduktor najdeme na spodní straně.

Čtečka otisků prstů je pod displejem, jedná se o optickou čtečku a rychlost snímání byla naprosto dostačující, i když rychlosti S10+ těsně nedosahovala.

Nabíjecí konektor je typu USB-C.

V balení najdeme kromě telefonu sluchátka (USB-C), nabíječku (25W) a nabíjecí kabel, který je typu USB-C - USB-C. Pokud budete chtít telefon připojit k počítači, který nemá USB-C, musíte si dokoupit další kabel.

Instalace telefonu proběhla jak jsme u Samsungu zvyklí na jedničku. Displej je krásný a pokrývá celou plochu, ale na rozdíl od S10 nezasahuje za hrany, je to vlastně větší S10e :smiling-face: Zvuk je tak akorát, zamrzí chybějící stereo.

Fotoaparát

Tohle je asi nejzajímavější na celém telefonu. Jak jsem už zmínil, fotoaparát je vysouvací, a když chcete udělat selfíčko, prostě vyjede a otočí se za vámi. Problém je, když omylem přepnete na selfie mobil položený na stole, to vám vynadá:

Screenshot_20191208-160719_One UI Home.jpg 

Naživo to vypadá takto:

Telefon počítá i s tím, že by vám mohl upadnout. Pokud se to stane při vysunutém fotoaparátu, začne se při detekci volného pádu zasouvat (tak mě napadá, to asi nevyfotíte selfie při seskoku padákem). Zkoušel jsem to v peřinách, fotoaparát se opravdu začal zasouvat, ale nestihl to. Možná proto, že jsem ho raději pouštěl z menší výšky.

Vysunutý fotoaparát zepředuVysunutý fotoaparát zepředuZasunutý fotoaparát  zezaduZasunutý fotoaparát zezaduVysunutý fotoaparát zezaduVysunutý fotoaparát zezadu

Zkoušel jsem hlavně focení v nočních podmínkách, ve dne fotí dneska dobře i kalkulačka :smiling-face: Takže zde je porovnání S10+, A80 a S7 (tu jsem na chvíli zabavil dceři).

Základní nastavení

Nejprve tedy plná automatika:

A80A80S7S7S10+S10+

Zde je zajímavé, že A80 fotí vyhlazeněji než S7 a S10+. A80 působí lépe, ale když si fotografii přiblížíme, zjistíme, že S10 přece jen poskytuje vyšší detaily. Co neumím vysvětlit jsou hvězdičky u zdrojů světla na fotografiích S10+, ty by měly být při vyšším clonovém čísle, jenže S10 má světelnost 1.5, zatímco A80 má 2.0, což je také vykoupeno vyšším ISO (2500 vs 1000) a tím pádem vyšším šumem, který ale A80 dovedně odstraňuje. Dále nezbývá než zatleskat S7, který podává výkon srovnatelný s S10+!

Noční režim

Dále tu máme noční režim, v něm se utkají už jen A80 a S10+

A80 nocA80 nocS10+ nocS10+ noc

Zde jednoznačně vyhrává S10+. Jediná vada jsou odlesky mírně nad středem forografie, to je ale nejspíš od obalu, který na S10+ mám (S80 fotila naostro, bez obalu)

Širokoúhlý fotoaparát

A80A80S10+S10+S10+ nocS10+ noc

A80 pro širokoúhlý fotoaparát nenabízí noční režim, zde opět vítězí S10+ Ovšem i S10+ dostalo noční režim pro wide foto až později jako aktualizaci, lze tedy doufat, že ho dostane i A80. To ale nemůžu slíbit.

Vysoké rozlišení

A80 nabízí i režim velmi vysokého rozlišení 48 Mpx, zde jsem mu jako soupeře vybral svůj fotoaparát Nikon D850, foceno na plnou automatiku (fotku jsem musel uložit v mizerné kvalitě, protože maximální velkost souboru zde je 9 MB, Původní velikost byla 50 MB)

A80 48MpxA80 48MpxNikon D850Nikon D850

Jak je vidět, A80 nefotí vůbec špatně, ale na vlajkovou loď přece jen mírně ztrácí, zvláště pokud se přepne na širokoúhlý foťák. Na druhou stranu ale A80 nabízí ultra vysoké rozlišení, které samozřejmě nemá šanci proti zrcadlovce v cenové hladině mírně ojetého auta (cena těla a objektivu přesahuje 100 000 Kč), fotografii jsem přiložil spíš pro srovnání; často se bavíme o tom, jak mobily dobře fotí, ale je dobré si připomenout, že to je stále relativní.

Co dál?

Zbytek mobilu je už tak nějak podobný tomu, co známe z předchozích recenzí. Je tam OneUI, má to displej, umí to volat.

Závěr

Mobil je určen hlavně pro technologické nadšence a samozřejmě pro selfie maniaky, tam nemá konkurenci. Čím dále umí zaumout je velký displej bez rušivých prvků. Někdo ocení i to, že je displej rovný.

Nevýhodou může být paměť bez možnosti rozšíření.

Cena A80 v době psaní článku byla 13990 Kč. S10e je jen o 1000 Kč dražší a je to prémiová řada, na druhou stranu je výrazně menší, displej má průstřel a selfie nebude tam dobré. S10 je už o další 2000 Kč dražší, S10+ pak o ještě další 3000 Kč.

Pokud vám jde o selfie, sledování Youtube, poslech hudby přes sluchátka, je A80 ten pravý pro vás. Nehledě k tomu, že s vysouvacím fotoaparátem budete středem pozornosti skoro stejně, jako kdybyste vytáhli Galaxy Fold :winking-face:

Samsung S25 Ultra JetBlack 1 TB | Pixel 8a / 9 128 GB | Samsung Galaxy Tab S9 256GB
Samsung Galaxy Watch Ultra | Samsung Galaxy Buds2 Pro / Buds3 Pro

0 Odpovědi