Zavřít

What are you looking for?

zrušit
Zobrazování výsledků pro 
Hledat místo 
Měli jste na mysli: 

Původní téma:

Samsung A55 - zkušenosti po týdnu používání

(Téma vytvořeno: 24-03-2024 09:15 AM)
1823 Zobrazení
Anonymous User
Nelze použít
Možnosti

Řada A5x je bezesporu nejprodávanější z portfolia telefonů od Samsungu , proto jsem nedočkavě čekal na představení nové generace A55. Po oficiálním představení a odhalení cen, jsem zůstal s rozpačitými pocity a nevěděl, kam telefon zařadit a říkal jsem si, že ta vyšší cena je už na danou řadu nepřijatelná a telefon za to nestojí a kupovat si ho nebudu. Nicméně shodou náhod telefony byly ihned naskladněny v mém oblíbeném elektroobchodě a překvapivě ihned s docela zajímavou slevou, což u novinek rozhodně není běžné. Navíc jsem měl k dispozici další slevové kupony a poukazy, které šly nakombinovat a navíc bonus 1000Kč za výkup starého telefonu. Starých telefonů "na vyhození" mám doma dost, tak už to začínalo být zajímavé, navíc dárek v podobě Buds FE, které mám v plánu za dalších 1000Kč prodat, jelikož už Buds mám, takže suma sumárum jsem se stal majitelem A55 za cenu cca 8500Kč.

VZHLED:

designová linie již známá nějaký pátek, takže tady žádné překvapení. Osobně se mi ihned na prvních obrázcích zalíbil nový ostrůvek kolem tlačítek. Telefony používám vždy naprosto bez ochrany, proto jsem velice uvítal rámeček z broušeného hliníku a sklo na obou stranách. Dlouhodobě jsem používal A52 a A52s a tam mně neskutečně štvaly záda z měkkého plastu, který se prohýbal a navíc se z nich loupal i lak. Zvolil jsem "černou" variantu, které je oficiálně nazvaná Awesome Navy. To bylo první milé překvapení, telefon opravdu není černý, ale barva je nádherná tmavě šedofialová, nebo jak to nazvat. První úchop toho hliníku byla láska na první dotek, tohle se sakra povedlo a nevzpomínám si kdy, naposledy jsem měl z telefonu tak dobrý pocit. Měl jsem velké obavy z hmotnosti telefonu, která činí 213g. Z praxe již vím, že je to jen číslo  a opravdu záleží na jejím rozložení, i telefon se 180g se může držet velice špatně, protože při používání může díky rozložení hmotnosti mít tendence vypadávat z ruky. U A55 nemám ten pocit a vůbec bych nehádal, že má přes 200g. Tohle se povedlo.

DISPLEJ:

U displeje není moc co psát, je to Samsung, to je záruka kvality. Nově podpora HDR i v Netflixu, vysoká svítivost a funkce pro zlepšení čitelnosti na slunci. Po první procházce se sluncem v zádech jsem si musel říct, že to není úplná špička, nicméně čitelnost je velice dobrá a určitě s tím bude problém. Krycí sklo, jak na displeji i na zádech je Victus+, takž víc si nejde přát, takhle to má vypadat.

ZVUK:

Zvuk je přirozeně stereo, jeho kvalita nijak nevybočuje, ale na druhou stranu je velice hlasitý a telefon nerezonuje ani na maximální hlasitost, náznak basů příjemný, tady není co dodat. Naopak po prvním uskutečněném hovoru přes VoLTE přišlo zklamání. Zvuk naprosto příšerným plochý, plechový. Nechápu, nedávno jsem používal A33, kde byl zvuk naprosto famózní a vždy jsem měl pocit, že volaná osoba stojí vedle mě. Zda jde o vlastnost nebo o SW problém se ukáže časem. Naštěstí používám telefon na volání zcela minimálně, takže se z toho na hlavu nestavím, ale je to škoda.

VÝKON:

A55 používá nový procesor od Samsungu Exynos 1480. Jedná se o moderní čip vyráběný 4nm technologií, jádra cortek A78 + A55 jsou ve střední třídě standart, to nikoho nepřekvapí, ale nově je zde grafické jádro Eclipse 530 založené na technologii od AMD. Jak se řekne Exynos, tak už je automaticky všechno špatně a musí se neustále zmiňovat, že to prostě není Snapdragon a tím pádem stojí tenhle čip za starou bačkoru. V recenzích našich zaběhnutých "chytráků" na youtube padají slova, oproti loňsku mírný nárust výkonu atp. Nárůst výkonu je minimálně 20 a v grafice 30%, tomu neříkám mírný! Jasně, optimalizace pro grafické jádro ve hrách chybí a zda někdy bude je ve hvězdách, osobně nikdy žádné hry nehraju, takže tohle je mi jedno. Telefon jede hned po prvním zapnutí nádherně plynule a svižně a tak je to tomu celý týden. Vše funguje jak má, na nic nečekám. Co je ale fatální a tomu jsem nevěřil, žádné zahřívání! Pochopitelně při první instalaci se telefon zahřál, navíc byl na nabíječce. Od té doby jsem se nezaznamenal vůbec nic. Telefony používám v autě přes bezdrátové android auto, to udělá bezpečně z každého  mobilu topení a v kapse je to nepříjemné. A55 je pouze vlažná! Exynos 1480 se tím pádem jeví jako velice povedený.

BATERIE:

Ruku v ruce s procesorem de výdrž baterie. To byla další z věcí na které říkám WOW v pozitivním slova smyslu. U Samsungu mám osobně ověřeno, že se výdrž opravdu zlepšuje po jednom až dvou týdnech používání, tak jsem počítal s tím, že to nebude ihned žádná sláva. Hned po prvních hodinách, kdy se vše instaluje, nastavuje, bylo jasné, že procenta mizí neskutečně neochotně a v dalších dnech se to potvrdilo. Můj běžný den je cca jak přes kopírák jeden jak druhý, takže kde si jiné telefony ukrojí 10%, spokojí se A55 s 5%, když jsem se s jiným telefonem vracel domů na 45, teď přijedu a zbývá mi 69%. SoT je naprosto bezpečně 7 - 8 hodin bez omezení, telefon nedokážu od rána do večera vybít a dva dny výdrže jsou u mě realitou. Shrnuto, skvělý uživatelský zážitek bez zahřívání a neskutečná výdrž, která se možná ještě zlepší! Tohle se fakt hodně povedlo. Tohle v recenzích šitých horkou jehlou nikdo nezmiňuje.

FOŤÁK:

Konfigurace snímačů je stejná jako v loňské A54. Hlavní senzor má stejné rozlišení, stejnou velikost i velikost pixelu. Takže se opět v recenzích opakuje blud, že snímač je stejný jako v loňské A54, jenže není. A54 obsahuje snímač Sony IMX 766, kdežto A55 má Sony IMX 906. Jelikož jsem modely A53/54 vypustil, protože mi nepřišly atraktivní, nemůžu kvalitu fotek srovnat. Může ale porovnat s A52/52s pro případné zájemce o upgrade. Kvalita je nesrovnatelně lepší. Fotky mají dobrý DR, správné nastavení expozice, "Samsung" barvy, které jsou živější, ale s dobrým vyvážením bílé. Snímky nejsou extrémně přeostřené, jak je v dnešní době zvykem, takže se dají rychle zhodnotit, že jsou prostě špatné. Přesně takhle si ale představuju výstup z fotoaparátu. Výrazný posun je při focení za horších světelných podmínek, v interiéru, k tomu nemám co dodat. Můžu srovnat s vlajkovým top telefonem jiné značky a A55 se nemá vůbec zač stydět a je naprosto skvěle použitelná za všech podmínek a tohle jsem upřímně také nečekal. Noční režim a jejich srovnávání beru vždy s úsměvem a tohle nikdy nepoužívám. Jenomže jsem ho vyzkoušel a spadla mi brada, jak může telefon ve střední třídě takhle kouzlit se světlem? To mě naprosto nadchlo. Jasně, fotky obsahují šum, nemají tolik detailů, ale pořád to není akvarel, jako u jiných i podstatně dražších konkurentů. Pokud to shrnu, mám perfektní univerzální foťák se kterým dokážu velice dobře zachytit scénu za všech možných světelných podmínek.

ZÁVĚR:

Byť se zdá, že oproti loňské A54 je vylepšení málo a o žádnou revoluci nejde, myslím si opak. Tři fatální vylepšení:

1) hliníkový rámeček, victus obě stran - nepřekonatelný prémiový vzhled a pocit při držení v ruce

2) žádné přehřívání a více než dostatečný výkon pro svižné a plynulé používání

3)výdrž baterie, troufnu si říct nepřekonatelná ve své kategorii.

Dalším vylepšením, které ale může být subjektivní je zlepšení fotoaparátu a jak je u Samsungu zvykem, může se jeho výstup s dalšími aktualizacemi měnit.

Záměrně jsem se vůbec nezmínil SW, nebudu popisovat OneUI a jeho funkce, jen zmíním prvotřídní zabezpečení telefonu nejen na SW, ale i na HW úrovni a to je v dnešní době podle mě velice důležité a je potřeba to zohlednit při výběru telefonu. S tím se váže i výborná podpora Samsungu, telefon dostane 4 další verze OS Android a celkem 5 let bezpečtnostních aktualizací. Vzhledem k nastavené ceně to bude mít telefon v záplavě konkurence hodně těžké a leckdy bude velice rychle vyřazen z výběru. Za mě neoprávněně, telefon nedělají body v antutu. Osobně považuji letošní A55 za revoluční, stejně jako když před léty přišla A52 a přinesla do své třídy optickou stabilizaci a zvýšenou odolnost vůči vodě. 

9 Odpovědi
Libb
MegaStar
Možnosti
Skoro mám chuť zahodit S24 Ultra a koupit A55 :smiling-face:
Jinak dobře jsi zmínil, že někteří vidí stejné rozlišení a je to pro ně hned i stejný foťák 😞

Samsung S25 Ultra JetBlack 1 TB | Pixel 8a / 9 128 GB | Samsung Galaxy Tab S9 256GB
Samsung Galaxy Watch Ultra | Samsung Galaxy Buds2 Pro / Buds3 Pro

Anonymous User
Nelze použít
Možnosti
Ještě v minulé verzi OneUI na androidu 13 se v dialeru zobrazovalo HD nebo HD+ a zvuk HD+ byl v CD kvalitě a naprosto dokonalý. Na A55 už se HD nezobrazuje, ale to snad někdo potvrdí, že je to vlastnost, nicméně datová síť během hovoru funguje, takže VoLTE by mělo být aktivní, nicméně kvalita hovoru je jak u tlačítkového telefonu z počátků GSM. Mám Tmobile a volání přes LTE již není možné ovládat, mělo by být trvale zapnuto. Každopádně stejná simkarta, a telofony A33 a 14 5g s androidem 14 mají zvuk násobně kvalitnější, tak snad to bude SW záležitost, vadu kusu bych vyloučil.
0 Like
Jarda85
Voyager
Možnosti
Teď nevím, čekal jsem už dlouho - A54 mě nelákala 😄 Mám A71 a zatím vše šlape. Pouze baterie už není co byla.
0 Like
Anonymous User
Nelze použít
Možnosti
Určitě bych zašel do prodejny osahat si telefon v ruce a myslím, že bude rozhodnuto 😀 Vypadá to, že nestřídáte telefony často a nemusíte mít hned nový model a A55 má ambice jako telefon na delší dobou, jednak díky použitým materiálům, tak díky SW podpoře. Příští rok bude přirozeně zase A56, která by měla být zase lepší, design může být zcela jiný a podobně, čekat se dá do nekonečna.
0 Like
Jarda85
Voyager
Možnosti
Chtěl jsem A73 ale nebyl pro nás trh. Pouze Indie. A71 jsem porizoval asi měsíc před vydáním A72 měl jsem tenkrát S7 😄 a spadla K.O nešlo zachránit nic. Opravu jsem nechtěl 5k+. Proto jsem nemohl čekat než vyjde. Pro bych radši bral verzi A75,76 ale to už asi nebude 😒
0 Like
Goldak
Apprentice
Možnosti
Souhlas skoro se vším. Me teda jen trochu zklamal vykon ultrawide foťáku. Jasně, od tohoto se nedá nikdy moc čekat, když mají většinou o dost mensi snimace. Mám prime srovnání s A52s a u té mi přijde, že lépe zvládá velky dynamický rozsah sceny, ma lepsi barvy a nemá tolik rozmazané okraje. Čekal bych, že aktuální model se prostě oproti 3 roky starému modelu posune k lepšímu, alespon o trochu.
0 Like
Anonymous User
Nelze použít
Možnosti
On se posune, to bych se nebál, nevzpomínám si, že by někdy Samsung vydal mobil, co by už z krabice byl naprosto top, časem se z toho vysochá aktualizacemi klenot 😎
0 Like
Jarda85
Voyager
Možnosti
Tak dnes jsem byl v prodejně 😄 opravdu jsem testoval a osahaval dost. Fotil fotky na prodejně ale ostrost zatím nic moc. Aktualizace to asi vylepší časem. Jediné co je hnus, bez pouzdra jsou ostré hrany telefonu. Ale je objednaný 😆😆😆
Anonymous User
Nelze použít
Možnosti
Tak paráda, ty hrany mají zkosení, mně to třeba vůbec nevadí, ale používal jsem telefony, kde jsem měl po chvilce držení v prstu díru:) Foťák za mě paráda, fotky ne že by nebyly ostré, ale nejsou přeostřené jak je zvykem. Doostřit se dá vždy, naopak už je to problém. Ale pravdou je, že ultra širokoúhlý dělá na krajích totálně vyžehlenou plochu. Otázkou je, jestli to někdo pozná, jelikož při běžném zobrazení i na monitoru, to vypadá dobře a kdo zkoumá fotky pixel to pixel? Opravdu jediná věc, která mně trochu vadí, je zvuk hovorů.
0 Like