o 17-09-2023 11:04 PM
Dobrý den, potřeboval bych polopatick vysvětlit systém zálohování (google disk paralelně se Samsung Account (cloud), který mi je roky nejasný. Dostal jsem se nyní do situace, kdy než dám pokyn „Obnovit zálohu“, tak mám mírně sevřené půlky. Uvedu konkrétní situaci:0
Dotaz č. 1: Má smysl zálohovat telefon paralelně na google disk a Samsung cloud?
Dotaz č.2: Zálohuje se na obě úložiště (google disk a Samgung Account) to samé? Např. nikde jsem nikdy nedohledal, jestli se na účet google disk zálohují i sms.
Dotaz č.3: Z čeho mám obnovit do nového telefonu zálohu? Z google disku nebo ze Samsung Account??? Pro co se rozhodnout?
Dotaz č.4: Starý telefon J3, který jsem v mezidobí, co jsem čekal na nový telefon, používal, mám také propojen s tím samým google účtem a Samsung Account (cloud) jako zničený A32. Kam se zálohovaly nové sms a fotky ze staré J3? K původní původní záloze ze zničeného Samsungu A32 nebo se na ten samý účet ukládali do jiné „škatulky“? Anebo nové fotky a sms ze záložní J3 přemazávali veškerou zálohu, kterou jsem tam měl ze zničeného telefonu A32? A co se stane u nového telefonu, když zadám OBNOVIT ZÁLOHU? Co všechno se bude obnovovat? Pouze původní záloha ze zničené A32 nebo pouze záloha z přechodně používané J3, anebo z obou telefonů? Zároveň mám ještě tablet Samsung, který je také propojen, ale pouze s google účtem. Co je ale zajímavé, že fotky a videa z tabletu se mi nepropsaly do zničené A32. Děkuji za radu, co s tím. Prosím, můžete mi odpovídat postupně k dotazům, tak jak následují, abych se v tom dokázat orientovat?
o 18-09-2023 09:14 AM
To je hodně komplexní, zkusím, co vím.
1 - má to smysl. Záloha na Samsung je lepší, protože zálohuje i nastavení některých aplikací a hlavně zálohuje přímo APK, takže i když jste aplikaci instaloval mimo obchod nebo z obchodu zmizí, v záloze bude. Na druhou stranu třeba nastavení WiFi jde myslím jen na Google (nedám za to ruku do ohně, furt se to mění), a některé aplikace, pokud nejsou obnovené z Play, nefungují - typicky klíče. SMS zálohuju na Samsung, neměl jsem nějak potřebu zkoušet, jestli jsou i na Google, se přiznám. Zálohy ale určitě nejsou naprosto stejné. Google žije tak trochu vlastním životem a pozor, tlačí na to, aby věci byly v cloudu, takže může pak být trochu legrace ta data dostat zpátky do telefonu.
3. (dotaz 2 nevidím...?) Já obnovuju z obou zdrojů. Ono se to nějak samo poskládá. Fotografie si řeším manuálně, zálohu mám průběžnou na OneDrive a pak je obnovím obyčejným nakopírováním. Ve vašem případě nevím, jak máte nastavenou synchronizaci s Google fotkami a s OneDrive. V ideálním případě, když se přihlásíte ke Google i Samsung účtu, uvidíte všechny fotky v Galerii a Fotkách a podle toho pak pojedete dál. Osobně vnímám zálohu ve Fotkách Google spíš jako další místo, kde se pak třeba dobře vyhledává, ale jako pořádné místo pro zálohu mám OneDrive a můj PC.
Takže nastavení z obou, ono se to poskládá samo, soubory ze Samsungu, pokud jste to měl správně nastavené.
4. Mám zato, že přístroj je identifikátor zálohy. Takže použít A32 jako zdroj a fotky z J3 by se měly zobrazit v Galerii a Fotkách. Případně je přeneste ručně.