04-05-2020 10:33 PM - upraveno 09-05-2020 11:52 AM
Zdravím, bude to cca 2 týdny, kdy mi na telefon přistála aktualizace na Android 10 na Samsung A50. Aktualizace chvíli šlapala v pořádku, poté se začaly projevovat chyby. Občasná nekompatibilita aplikací přímo od Samsungu není taková hrůza a nějak to ignoruji. To, že Bixby najednou neumí instantně reagovat, také nějak přehlížím. Problém je ovšem u nabíjení. Jakmile strčím telefon do nabíječky, telefon špatně detekuje kabel a označí ho jako USB připojení či pomalou nabíječku, což má za následek nabíjení jen v rozmezí 50-500 mA (což je oproti rychlému nabíjení dost skok). Používám originální nabíječku a jsem si jistý, že nedošlo k poškození telefonu a mechanicky je v pořádku, chyba je softwarová. Po komunikaci s podporou jsem toho moc nevyzjistil, paní s tím neměla žádné zkušenosti.
Zde jsou poznatky, které jsem vypozoroval:
- převod to továrního nastavení nepomáhá
- chyba je očividně spjata s nějakou předinstalovanou aplikací
- telefon správně detekuje nabíječku když je v "safe modu" (nejsou zapnuty žádné aplikace)
- telefon nedetekuje správně nabíječku ani po továrním nastavení s jen předinstalovanými aplikacemi
- chyba se neopravila po aktualizaci květnového balíčku
Jelikož telefon vážně v tomhle období nemůžu nechat dát do servisu a čekat 30 dní, má někdo nějaký další nápad, co s tím? Případně se s tím někdo setkal? Na internetu jsem našel za pár minut cca 20 lidí se stejným problémem ale nikdo se tomu moc nevěnoval, něco z toho je dokonce v anglických diskuzích na Samsung community. Zvláštní navíc je, že telefon občas správně detekuje nabíječku a občas ne. Také se občas stává, že telefon označí nabíječku jako pomalou ale nabíjí plnou rychlostí. K měření používám program Ampere, vím, že není 100% ale na pozorování rozdílů to stačí.
o 05-05-2020 08:52 AM
Hezký den @UpdatedCake
Děkujeme za Váš dotaz. Co se týká problému s nabíječkou u A50, tak neevidujeme hlášené žádné problémy. Zkoušel jste tento problém potvrdit s jinou nabíječkou ? Aby se potvrdilo, že je problém skutečně v telefonu, ne v nabíječce.
Zkoušel jste z Galaxy Store aktualizovat všechny aplikace na poslední dostupnou verzi ?
o 09-05-2020 11:49 AM
Zdravím, ještě jsem trochu testoval a dělal si záznamy do tabulky i s odchylkami, abych věděl, co je tedy příčinou. A jsem trochu v šoku tak jako tak.
Vyloučil jsem tedy softwarovou chybu a jal se testovat kabely, protože primárně nenabíjím originálním kabelem ale neoriginálním, který jsem si dokoupil, protože byl delší. Chtěl jsem mít telefon na stole u sebe když se dobíjí, tzn. kabel má 3 metry. Do updatu fungoval dobře, po updatu je to trochu cirkus. Samsung očividně omezil neoriginální nebo necertifikované kabely. Samotná originální nabíječka má také problém, pokud vyměním neoriginální kabel za originální, rychlé nabíjení se nespustí, musím nejprve chvíli počkat a pak nabíječka funguje v pořádku. Pro kontrolu jsem zkusil i jiné kabely, co mám doma a i další nabíječky ale výsledek vyšel stejně. Moje otázka pak zní, jak Samsung vůbec tohle je schopen kontrolovat? Očividně se tedy nejedná o chybu ale o účel, protože všechny originální kabely fungují ale ty neoriginální přestaly po updatu fungovat, dostanu se s nimi na hodnotu nabíjení 0,5 A, což je oproti 15 W nabíjení (DC 9 V, 1,67 A) docela rozdíl. Neoriginální kabely dokonce mají občas problém se připojit k PC a přenášet data, originální nikoliv.
Půjčil jsem si telefon známého, abych vyzkoušel změnu. Má také A50 ale ještě ho neupdatoval, protože se mu nechce a nemá čas dělat kompletní zálohu telefonu a pak vše znovu nastavovat. Vyzkoušel jsem jak originální tak neoriginální kabely a k mému překvapení ty neoriginální stále fungují, nabíjejí přes fast charge 15 W stejně jako originální nabíječka.
Nemám nic proti tomu používat originální příslušenství. Jenže kde mám sehnat originální kabel od Samsungu k nabíječce, který zvládne 9V/1,67 A a do toho má alespoň 2 metry na délku? Tohle mi přijde trochu jako podraz ze strany Samsungu, za chvíli to bude takový Apple 2.0 s jejich praktikami...