Zavřít

What are you looking for?

zrušit
Zobrazování výsledků pro 
Hledat místo 
Měli jste na mysli: 

Původní téma:

Místní doména

(Téma vytvořeno: 14-10-2023 06:55 PM)
1116 Zobrazení
Gold Dejv
Hotshot
Možnosti
Hezký večer, komunito,
chtěl bych se zeptat jestli tu někdo nemá zkušenost s doménou na místní síti WiFi.

Abych vás uvedl do děje:
Mám zařízení (konkrétně AZ-router), který vysílá na WiFi webovou stránku pro ovládání zařízení. Lze se připojit přes doménu (azrouter.local). Ale u Samsungu 14/15 pokusů vyhodí chybu "Tento web není dostupný" a je nutné se připojit přes dynamickou ip adresu (která se samozřejmě mění) a statická na zařízení nastavit nejde. Ale jiné Android i Windows zařízení s tím nemají problém a normálně se připojí přes doménu.

Zkoušeno na 2 Samsung mobily s Android 13, s Android 11 a poslední nejstarší s Android 10 a u všech stejný problém.

Budu rád za všechny rady, pěkný večer
- D
0 Like
9 Odpovědi
Libb
MegaStar
Možnosti

Dobrý den, základním předpokladem, aby to fungovalo, je, aby bylo zařízení připojené k dané síti, resp. aby mělo jak načíst příslušný DNS záznam. Pokud je zařízení připojené k jinému DNS, nebude tuto adresu znát.

Co mě ale překvapuje, že se mění ta IP adresa - neměla by to být zároveň adresa brány?

Abych napsal i něco konstruktivního: mrkněte na nastavení WiFi v mobilu a vypněte náhodnou MAC adresu, u domácí sítě to je jen ke zlosti. Mohlo by to pomoct.

Samsung S25 Ultra JetBlack 1 TB | Pixel 8a / 9 128 GB | Samsung Galaxy Tab S9 256GB
Samsung Galaxy Watch Ultra | Samsung Galaxy Buds2 Pro / Buds3 Pro

0 Like
Gold Dejv
Hotshot
Možnosti
Ještě a bych to upřesnil ten AZ-router je připojen na domácí síť. Router je výchozí brána sítě

Na mobilu mám vypnutou náhodnou MAC adresu a nastavenou výchozí bránu i DNS server na router. Jiné značky telefonu fungují bez problému, takže ty pravděpodovně DNS záznamy vidí.
0 Like
Libb
MegaStar
Možnosti

Mrkněte na nastavení sítě (neukládejte, na statickou IP přepněte jen pro kontrolu aktuálního nastavení):

Screenshot_20231014_215823_Settings.pngScreenshot_20231014_215810_Settings.pngScreenshot_20231014_215751_Settings.pngScreenshot_20231014_215744_Settings.png

Ještě dotaz, neznám tu technologii az-router, wi-fi je jiné zařízení, než brána? Ví brána o tom wi-fi routru nebo jsou to různé technologie? Jde mně o to, kam má vlastně směřovat DNS, jestli na bránu nebo na az-router. Porovnejte tyto hodnoty s tím, co hlásí např windows (cmd.exe, tam ipconfig / all)

Samsung S25 Ultra JetBlack 1 TB | Pixel 8a / 9 128 GB | Samsung Galaxy Tab S9 256GB

0 Like
Gold Dejv
Hotshot
Možnosti
Tak jsem zkoušek hledat v nastavení a nic jsem nenašel. Posílám aktuální nastavení, která byla přidělena přes DHCP (z routeru) pro všechna zařízení stejně (pochopitelně jen s jinou IP).

Zařízení:
192.168.0.1 Router (trvale)
192.168.0.100 AZ-router (přes DHCP)
192.168.0.105 aktuální mobil (přes DHCP)Screenshot_20231016_173524_Settings.jpgScreenshot_20231016_173548_Settings.jpgScreenshot_20231016_173853_Chrome.jpg
0 Like
Libb
MegaStar
Možnosti

A proč vlastně máte na routeru dynamickou IP? Osobně bych tam buď nastavit statickou nebo když už DHCP, tak bych ji rezervoval na MAC toho AZ-routeru. A zkusil bych nastavit jako DNS2 IP adresu toho AZ-routeru - předpokládám, že on o sobě takto dává vědět.

Já třeba mám doma aktivní DHCP, ale skoro všechna stálá zařízení mám nastavená podle MAC adresy napevno. Třeba mobily podle generace (S21, S22, S23 maji 192.168.0.21 .. 23 atd.), používám totiž předávání portů, a to by jinak stejně nešlo.

0 Like
Gold Dejv
Hotshot
Možnosti
Vlastně jsem nastavení routeru nikdy moc řešit nemusel. On už má taky 11 let odslouženo. Takže nemá ani tu rezervaci přes MAC adresu. Takže možná začnu zvažovat nový router.
0 Like
Libb
MegaStar
Možnosti
To se mně nechce věřit, to je prakticky základní funkce.
Ale pokud byste šel do nového, což asi není špatný nápad vzhledem ke stáří, tak asi pořiďte něco co je router a Wi-Fi accespoint v jednom.

0 Like
Gold Dejv
Hotshot
Možnosti
A myslíte, že by mělo cenu z tohoto routeru udělat alespoň extender, aby měl signál větší dosah? Nebylo by to byla jen zbytečná zátěž a slabina?
0 Like
Libb
MegaStar
Možnosti
Byla by to bezpečnostní slabina a navíc tyhle věci fungují dobře jen jako od začátku navržené. Mrkněte na systém MASH, dělá to třeba Asus, TP-Link i další. Dva routery se spojí v jeden a klient ani nepozná, že se přepojil na jinou síť. Ale nejlepší je koupit jeden router s dostatečným výkonem, pokud bydlíte v nějakém normálním bytě, neměl by to být problém. Já mám nějaký Asus a spokojenost.

0 Like