21-12-2021 11:49 AM – szerkesztés: 21-12-2021 11:50 AM
A Samsung okosórákban mindig is az egyik kedvenc funkcióm az alvásfigyelés volt. Sokszor csak kíváncsiságból magamon hagytam az órát, hogy megfigyelhessem, milyen volt az éjszakám. Most, hogy sikeresen Watch 4-re váltottam, megint előkerült ez a téma, és az utóbbi másfél héten folyamatosan mértem az alvási adataimat.
Az óra az S Health alkalmazásba szinkronizálja a begyűjtött adatainkat, azon belül is az Alvás menüpontba négy mélységi szint szerint, ezek az ébrenlét, álomalvás, felületes és mély. A legfelső sorban ki tudjuk választani, hogy melyik nap statisztikájára vagyunk kíváncsiak, alatta pedig egy kördiagram mutatja a teljes alvásidőt, illetve az alvás megszakításait. Az adatok alapján kalkulál nekünk egy Alvási pontszámot is, amit összehasonlít a hasonló korú felhasználók átlagával, ráadásul azt is megmondja, egy skála segítségével, hogy nem elég, jó, vagy túl sok az alvásunk adott szempontok szerint.
Teljes alvási idő: egy felnőttnek átlagosan 7-8 óra alvásra van szüksége, hogy kipihentnek érezze magát, viszont a pontszámunk alacsonyabb lesz, ha nem alszunk eleget, vagy 9 óránál többet alszunk.
Alvási ciklusok: alvás közben az agyunk és testünk különböző aktivitási mintákat mutat egy kiszámítható, több alvási fázisból álló ciklus szerint. A legtöbb felnőtt 4-5 alvási cikluson megy át egy átlag éjszakán, de a pontszámunk alacsonyabb lesz, ha 0-3 vagy 7-nél több a ciklusaink száma.
Mozgás és felébredés: az első elalvást követően ébren vagy mozgással töltött idő. Minél kevesebb ideig nyugtalan, annál jobb lesz a pontszám, de alacsonyabb, ha gyakran felébredünk, nehezen alszunk el, vagy sokat forgolódunk.
Fizikai regenerálódás: Ebben a fázisban zajlik a szövetek növekedése és gyógyulása. Minél többet alszunk, annál magasabb lesz a pontszámunk.
Mentális feltöltődés: Az álom alvás, vagyis a REM-fázis a mentális feltöltődés kulcsa. Hatással van a tanulásra, a memóriára és a teljes érzelmi és mentális egyensúlyra. Az alvási pontszám magasabb lesz, ha elegendő időt tölt álomalvással, illetve alacsonyabb, ha az álomalvást megzavarja valami.
Kapunk egy teljes grafikont az egész alvásunkról és fázisairól, illetve egy oszlopdiagramot leosztva az alvási fázisokra és azok időtartamára. Plusz funkcióként egyébként élhetünk az alvás közbeni véroxigénszint méréssel és a horkolási adatok rögzítésével, amit a telefon mikrofonja segítségével tud mérni.
Az utóbbi időszakról az alvási adatok mérésével kapcsolatban az a tapasztalatom, hogy a karácsonyi időszak nyomot hagy a fizikai és mentális állapotunkon. Az alvási pontszámom 52 és 63 között ingadozik, a 20-29 éves felhasználók átlaga pedig 82. Való igaz, hogy nem is érzem magam teljesen kipihentnek sem a felkelést követően, sem a nap folyamán, hiszen a karácsonyi hajrá, a stressz és a már általánossá vált kimerültség olyannyira hatással van az alvásomra, hogy az sem tud eléggé nyugtatóan hatni rám, és rettentő kevés idő az, amit mélyalvásban tudok tölteni. Mélyalvás közben a leglassabb a légzés és a pulzus, ilyenkor a legalacsonyabb az agyhullámok aktivitása, és ilyenkor mennek végbe a fontos helyreállítási és fizikai regenerálódási folyamatok, úgyhogy elég nagy a jelentősége a megfelelő mélyalvással töltött időszaknak a fizikai és mentális egészségünk, valamint a hangulatunk szempontjából is.
Ti hogy bírjátok szusszal a karácsonyi véghajrát?
dátum: 28-12-2021 03:46 PM
Még anno kipróbáltam az alvásfigyelést az órával, de nagyon kényelmetlen volt éjszakára a kezemen hagyni ( és nagyon hideg )... habár nem használtam a karácsonyi időszak alatt, biztos vagyok benne, hogy nem aludtam elég hatékonyan 22-23-24-25 környékén
dátum: 28-12-2021 03:57 PM
dátum: 07-09-2022 09:02 PM
dátum: 09-09-2022 02:42 PM
dátum: 09-09-2022 02:45 PM
dátum: 09-09-2022 02:48 PM